Noordkop wordt ’landelijke energiehub’, als het aan de provincie ligt. Hollands Kroon zit daar duidelijk niet op te wachten

Datum:
  • vrijdag 14 oktober 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  HAARLEM

    De provincie Noord-Holland zal de komende jaren een enorme metamorfose doormaken als gevolg van de energietransitie naar groene stroom.


    Bart Vuijk 14-10-2022



    Dat is een voorbode voor de rest van het land.

    Waterstoffabrieken, mega-transformatorstations, hoogspanningskabels: het noorden van Noord-Holland wordt klaargestoomd om een ’landelijke energiehub’ te worden. Verzet van omwonenden en gemeenten is al ingecalculeerd door het provinciehuis.


    Gedeputeerde Edward Stigter brengt vandaag de ’Pilot integraal programmeren concept-energievisie’ uit. Een plan van provincie, netbeheerders en gemeenten, zegt hij. Met name de Wieringermeer mag zich mag opmaken voor een behoorlijke gedaanteverandering. Er wordt gedacht aan een waterstoffabriek, die mogelijk aantakt op de nationale ’waterstofbackbone’ die door het gebied komt te lopen. Ook staat een 380 kV station gepland en worden hoogspanningsleidingen doorgetrokken vanuit Beverwijk. Tegenover de Wieringermeer wordt in het IJsselmeer plek gemaakt voor zonneatollen, drijvende zonnepanelen, die ook moeten bijdragen aan de landelijke energievoorziening.


    Behalve de Wieringermeer staan ook Den Helder, Alkmaar en de regio Hoorn grote energie-investeringen te wachten. Gedeputeerde Staten verwachten nu al weinig enthousiasme voor alle plannen. Maar ze zijn nodig, benadrukt gedeputeerde Stigter. „De energietransitie is niet alleen maar klein en schattig. Die kan ook bruut en meedogenloos zijn, zeker als je het hebt over de inrichting van het gebied. Daar gaan we zeker debat over krijgen.”


    In de Wieringermeer is bij de bevolking en de lokale politiek al jaren ophef over de bouw van mega-datacenters, die een enorme energiebehoefte hebben. De twee datacenters van Google en Microsoft die er nu al staan, hebben samen net zoveel stroom nodig als de hele stad Alkmaar. Dit terwijl het hele gebied door netbeheerder Liander rood is gekleurd; er kunnen geen uitbreidingen van bedrijven plaatsvinden omdat nieuwe gebouwen niet op het stampvolle stroomnetwerk kunnen worden aangesloten. Wel staan er nog enkele nieuwe datacenters gepland. In deze buurt, waar ook al 99 grote windmolens staan,wil de provincie nu ook ruimte maken voor een landelijke energiehub.


    „De gemeente Hollands Kroon kan zich ontwikkelen tot een landelijke energiehub, hoewel dit niet de ambitie van de gemeente is”, valt te lezen in het energieplan. Gedeputeerde Stigter benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de provincie alle ruimtevretende ontwikkelingen door de strot van deze gemeente gaat duwen. „Het is nog een conceptvisie.” Maar dat er ingrijpende investeringen in het energienetwerk nodig zijn en dat Middenmeer daarvoor de beste plek is, daarover is het college van gedeputeerde Staten het al eens geworden.


    De ontwikkeling van de Wieringermeer tot landelijke energiehub heeft ook voordelen voor dit gebied, meent de gedeputeerde. „Door voldoende beschikbaarheid van groene stroom wordt het een aantrekkelijk vestigingsgebied voor hightechbedrijven die veel kennis brengen op het gebied van energietransitie. Die transitie zorgt ervoor dat er landelijk tienduizenden banen bijkomen.”


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten