Nadat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie weigerde haar sms-berichten met de CEO van Pfizer openbaar te maken, heeft het Openbaar Ministerie van de EU (EPPO) bevestigd dat er een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld naar de aankoop van vaccins.
15-10-2022
Het is onduidelijk of het onderzoek betrekking heeft op Ursula von der Leyen of een andere hoge ambtenaar van de EU, maar het EPPO is een openbaar ministerie dat zich bezighoudt met corruptie op hoog niveau binnen de Unie en haar verschillende organen.
“Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) bevestigt dat het een lopend onderzoek behandelt naar de aanschaf van het vaccin Covid 19 in de EU. Deze uitzonderlijk zeldzame bevestiging volgt op een extreem grote publieke belangstelling voor de zaak. In dit stadium worden geen verdere details openbaar gemaakt”, schrijft het EPPO in een persbericht.
Velen reageerden toen de Europese Commissie met speciale vaccinpassen en een reeks andere dwangmaatregelen kwam toen de relatief milde variant van het Omicron-virus de Unie al had overgenomen. Tegen die tijd was het sterftecijfer van de ziekte gedaald tot ver onder het niveau van de gewone griep.
Bovendien waren de vaccins met vaccinpassen relatief ondoeltreffend tegen Omicron.
De Europese Commissie verwierp echter elke speculatie over corruptie en stelde in plaats daarvan dat het uitgebreide vaccinatieprogramma medisch gerechtvaardigd was.
Exxpress.at bericht:
Vooral de peperdure deal met vaccinfabrikant Pfizer wordt bekritiseerd. Het kostte de belastingbetaler een ongelooflijke 35 miljard euro, en de voorzitster van de Commissie had het van tevoren geregeld. Achteraf weigerde ze er informatie over te geven en ging daarmee mogelijk haar boekje te buiten. In het Europees Parlement zijn alle fracties verbijsterd over haar gedrag. Steeds meer parlementsleden vragen het Openbaar Ministerie om in te grijpen. Nu ondernemen ze daadwerkelijk actie.
Persoonlijk contact met de baas van Pfizer
“De EPPO bevestigt dat zij de aankoop van Covid 19-vaccins in de Europese Unie onderzoekt”, maakte de autoriteit vrijdag bekend. Zij zei dat deze bevestiging was gedaan “vanwege de zeer grote publieke belangstelling.” Verdere details worden op dit moment niet bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie zegt ook niet wat het precies onderzoekt. Het was echter Von der Leyen’s behandeling van de Pfizer orders die het ongenoegen in het EU Parlement en de roep om het Openbaar Ministerie veroorzaakte.
De levering van maximaal 1,8 miljard doses van Biontech/Pfizer was ingesteld in het voorjaar van 2021. Zoals de New York Times meldt, was het persoonlijke contact tussen Von der Leyen en Pfizer-baas Albert Bourla cruciaal voor de deal. Ze zouden ook tekstberichten hebben uitgewisseld.
Het feit dat Von der Leyen niet eens documenten wilde overleggen aan de Rekenkamer heeft velen verbijsterd.
Alle informatie voor de accountants achtergehouden
Het feit dat Von der Leyen de deal kennelijk persoonlijk heeft opgezet in gesprekken met Bourla is hoogst ongebruikelijk. Nog ongebruikelijker is dat zij de EU-controleurs later geen informatie over de voorafgaande onderhandelingen heeft verstrekt toen deze daarom vroegen. Tot op heden blijft von der Leyen onwrikbaar over de inhoud van de gesprekken en de uitgewisselde tekstberichten. Zij zouden niet relevant zijn voor de vaccinovereenkomst.
Nog daarvoor weigerde de EU-Commissie voorzitter de journalisten inzicht te geven in de tekstberichten in kwestie. Maar het feit dat de Europese Rekenkamer vervolgens ook koudwatervrees bij haar kreeg, zorgde voor veel verontwaardiging. De Europese Ombudsman Emily O’Reilly bekritiseerde scherp de acties van de EU-Commissie.
Concurrenten van Pfizer werden verdrongen
Met dit contract hielp de EU-Commissie Pfizer om alternatieven uit de markt te drukken.
Ondanks de grote vraag werd een bestelling van Valneva-vaccins geannuleerd, terwijl de omzet van Pfizer in het voorgaande jaar verdubbelde.
Door deze enorme deal is de prijs per dosis Biontech-vaccin gestegen van 15,50 euro eerder naar 19,50 euro, zoals de voormalige Bulgaarse premier Boyko Borrisov boos bekendmaakte. De consumentenorganisatie SumOfUs in Washington beschuldigt Ursula von der Leyen ervan in persoonlijke gesprekken met de Pfizer-baas te hebben ingestemd met een fikse prijsverhoging, hoewel een korting gezien de enorme hoeveelheid eigenlijk voor de hand had gelegen.
Het feit dat de echtgenoot van EU-Commissievoorzitter Heiko von der Leyen sinds september 2020 medisch directeur is van het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf Orgenesis zorgt ook niet bepaald voor een gunstige optiek.
0 reacties :
Een reactie posten