’Biomassa bedreigt diersoorten’

Datum:
  • zondag 16 oktober 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  ‘Houtstook slechtste keuze in energiecrisis’


    Door 



    ZEIST - Het kappen van bos en opstoken van hout voor energie is de slechtst mogelijke keuze in de huidige energiecrisis omdat dit direct het voortbestaan van diersoorten bedreigt. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij de presentatie van haar veertiende Living Planet Report.


    Volgens deze ‘AEX-index voor de natuur’ is de populatiegrootte van dierlijke soorten wereldwijd sinds 1970 met 69% afgenomen. De belangrijkste oorzaak ligt in het verdwijnen van leefgebieden. Massale houtkap voor biomassa als alternatief voor dure olie en gas is daarom volstrekt de verkeerde keuze.

    ,,We zijn zeer bezorgd over wat er gebeurt met de huidige energie- en koopkrachtcrisis”, stelt WNF-directeur Kirsten Schuijt. Ze hoopt dat Europa niet op de korte termijn voor de verkeerde oplossingen kiest. ,,Zeker niet het verstoken van hout in biomassacentrales.”

    Ook WNF-klimaatambassadeur Reinier van den Berg noemt het idee dat biomassa klimaatneutraal zou zijn, omdat bossen in de toekomst toch weer aangroeien, een ‘levensgevaarlijke redenering’. Hij pleit juist voor grootschalig natuur- en bosherstel, om CO2-opname te vergroten en flora en fauna te beschermen.

    De duidelijke stellingname tegen bosverbranding voor energie is opvallend aangezien de Europese Commissie, en klimaatcommissaris Frans Timmermans in het bijzonder, onlangs opnieuw groen licht gaf voor het subsidiëren van houtstook als klimaatoplossing. Van den Berg: ,,Stoken op hout is één van de meest slechte maatregelen die je kunt bedenken.”

    Bush meat

    De populatieafname in het dierenrijk is het grootste in Latijns-Amerika. Daar duikelden de dierenaantallen sinds 1970 met 94% omlaag. De waterdolfijn in Brazilië heeft het bijvoorbeeld, net als veel zoetwaterpopulaties, erg zwaar met een afname van 65%. In Afrika is de laaglandgorilla een ,,triest verhaal” aldus wetenschappelijk directeur Monique Grooten. ,,Dat is vooral het gevolg van de jacht op deze gorilla als bush meat.”

    Europa doet het als werelddeel relatief het beste, met slechts 18% populatieafname sinds 1970. ,,Maar dat is een vertekend beeld omdat in 1970 de Europese natuur al een grote klap had gekregen”, aldus Grooten. De otter in Nederland geldt als één van de succesverhalen. Van bijna uitgestorven naar 450 otters in 2020.

    Niet alleen een verbod op biomassa helpt het dierenrijk, aldus klimaatambassadeur Van den Berg. Ook een overstap op (meer) plantaardig voedsel helpt wilde soorten voortbestaan. ,,Om iets te doen aan onze footprint, moeten we onze food print veranderen. Voor ons wereldwijde dieet met dierlijke eiwitten hebben we 4 miljard hectare landbouwgrond nodig. Bij een plantaardig dieet kunnen we terug naar 1 miljard hectare.” Grooten: ,,De toekomst van de aarde ligt op je bord.”

    Telegraaf




    3 reacties :

    Anoniem zei

    Het grootste probleem van de achteruitgang van de diversiteit van vogelsoorten is totaal mismanagement van de natuur.

    Mijn hele leven heb ik in de natuur vertoeft . Vroeger mochten jagers eksters en kraaien afschieten. Als je een luchtbuks had was dat ook toegestaan. Nu mag er niets meer en dan zie je dat roeken, eksters, vlaamse gaaien alle nesten leegroven van kleinere zangvogels.

    In mijn woonwijk waar veel bomen en struiken staan hoor je zelden nog zangvogels en stikt het de moord van kraaien, roeken, eksters en Vlaamse gaaien.

    Ik woon in Zuid-limburg, hoe kan het dat ik in het Vijlerbos vogels hoor zingen en op de brunssumerheide ( 15 minuten verder) de vogels lijken te zijn uitgestorven. In mijn ogen puur mismanagement. Heidevelden is de meest eentonige en onvriendelijk natuur die je maar kunt bedenken.

    Anoniem zei

    raar he ? alles word met windmolens ; zonneparken naar de pleuris gemaakt boeren moeten weg .om zg heide,,, oh wacht zijn toch huizen

    Anoniem zei

    Hoe geweldig schoon de windmolens zijn staat te lezen in dit berichtje, de haren rijzen je te berge:
    (20) Joost Niemoller on Twitter: "RT @fmeeus1: Groene energie is vuile energie. Door erosie (wind, hagel, zout,..) verliest een windmolen ongeveer 160 kg per jaar aan fijnst…" / Twitter

    Een reactie posten