Omtzigt geschrokken van antwoorden kabinet over gaspolitiek: 'Zelfs ik sla achterover van antwoorden'

Datum:
  • donderdag 8 september 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt probeert dit jaar al langer het Nederlandse energiebeleid duidelijk in kaart te brengen.


    Bart Reijmerink 8-9-2022


    Omtzigt is enorm kritisch op het energiebeleid van Rutte IV en een reeks aan antwoorden die hij heeft ontvangen naar aanleiding van zijn Kamervragen maken het beleid niet duidelijker. 'Zelfs ik sla nog achterover van een aantal antwoorden', schrijft Omtzigt. 

    Bij onze zuiderburen is het gebruiken van gas stukken goedkoper. In België betaalt men zelfs de helft minder dan in Nederland bij dezelfde hoeveelheid gasverbruik. Dat berekende politicus Pieter Omtzigt recent op Twitter. 

    Hij vraagt zich af hoe het in vredesnaam kan dat het gas in België zoveel goedkoper is. “Wij hebben de hoogste gasprijzen in Europa en aan de andere kant zijn wij het land dat in de Europese Unie het meeste gas wint. Sterker nog, we hebben langdurige contracten om gas een België en Duitsland te leveren", stelt de politicus in een interview met Elsevier.

    “We zijn in een nieuwe wereld terechtgekomen”, vervolgt Omtzigt even later. “We worden voor de eerste keer geconfronteerd met driehonderdduizend kinderen en meer dan twee miljoen volwassenen die onder de armoedegrens zakken. Zij kijken naar Den Haag voor oplossingen. We praten allemaal over bestaanszekerheid, over de vraag of het minimumloon niet te laag is. Maar de goederen die iedereen nodig heeft, wonen zorg en energie, moeten ook betaalbaar zijn. Dit is een grondwettelijke taak van de overheid, dus daarover moet het debat gaan komende dinsdag. Niet over de vraag of de ministers het onderling eens zijn met elkaar. Daarvoor is de nood van gezinnen veel te hoog.”

    Inmiddels heeft Omtzigt enkele antwoorden mogen ontvangen op zijn ingediende Kamervragen. Echter moet Omtzigt concluderen dat deze antwoorden nauwelijks meer helderheid scheppen. Er is namelijk nog steeds niet helder in kaart gebracht wat de leveringszekerheidsstrategie van het kabinet is. 

     

    Omtzigt benadrukt nog maar eens, naar aanleiding van de antwoorden van de regering die te weinig duidelijkheid scheppen, dat hij al vaker heeft aangedrongen op de vormen van een leveringsstrategie. Echter is zijn voorstel meermaals afgewezen.

    Daarnaast durft de overheid ook nog geen schatting te geven hoeveel huishoudens dit jaar gemiddeld extra kwijt zijn aan de energierekening. Wat ervoor zorgt dat veel mensen nog steeds in onzekerheid leven over de nabije toekomst.

    0 reacties :

    Een reactie posten