Tijdens de Algemene Beschouwingen heeft Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt enkele voorbeelden omtrent de mogelijke werking van het energieprijsplafond overlegt met de premier.
Bart Reijmerink 27-9-2022
Naar aanleiding van deze voorbeelden heeft Omtzigt een dertiental Kamervragen ingediend om er zeker van te zijn dat het kabinet een maatregelenpakket in elkaar zet die mensen helpt die het geld echt nodig hebben.
Tijdens de Algemene Beschouwingen benadrukte Omtzigt dat bij het energieplafond energiebedrijven niet meer mogen krijgen dan de inkoopprijs. Volgens Omtzigt moet het geld dat is vrijgemaakt voor deze maatregel belanden bij de consument, niet in de zakken van de energiebedrijven.
Het prijsplafond komt op een maximumverbruik van 2400 kwH en 1200 m3 gas. Het idee is dat minimaal de helft van de huishoudens onder dit verbruik komt, zolang ze maar besparen. Maar meerdere oppositiepartijen hebben al opgemerkt dat hiermee heel veel huishoudens buiten de boot zullen vallen. Een één-persoonshuishouden zit namelijk nog onder dit gebruik, maar een tweepersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 2700 kWh en 1200 m3. Een driepersoonshuishouden zit al heel snel boven de 3500 kWh en 1500 m3. Daarom wil Omtzigt dat het prijsplafond in elkaar wordt gezet met maatwerk en niet gebaseerd wordt op een generieke aanpak.
'Kunt u aangeven hoeveel vergoeding een leverancier van energie krijgt, die nu 4 euro in rekening brengt voor een kuub gas, terwijl de marktprijs (en zijn inkoopprijs) 1,80 euro bedraagt en de prijs (inclusief belastingen en kosten) 2,50 euro? Krijgt de leverancier bij een prijscap van 1,50 euro, dan een vergoeding an 1 euro (zijnde het verschil tussen wat de consument moet betalen en zijn kosten) of 2,50 euro (het verschil tussen zijn geadverteerde prijs en het prijsplafond) of een ander bedrag? Kunt u deze vraag heel precies beantwoorden?', luidt een van de vragen van Omtzigt. Met deze vraag wil Omtzigt ervoor zorgen dat het geld uiteindelijk op de goede plek aankomt.
Via een reeks Kamervragen hoopt Omtzigt helder in kaart te brengen of het plan van de overheid goed is uitgewerkt en zo nee, waar de pijnpunten zitten. Volgens Omtzigt vraagt de invoering van een prijsplafond om maatwerk, aangezien er enorm veel variabelen zijn zoals tochtige huizen, wel of geen stadsverwarming of blokverwarming. Daarnaast speelt de individuele financiële situatie ook nog een belangrijke rol, aldus het Kamerlid.
'Wilt u reageren wat het handelingsperspectief is van een gezin (2 ouders, 3 kinderen) met een benedenmodaal inkomen (inkomen van 25.000 euro en inkomen van 20.000 euro) die in een tochtige private huurwoning (energielabel F) woont en een verbruik heeft van 2200 m3 gas en 3000 kWh elektriciteit? Hoe ziet de energierekening van dit huishouden eruit in 2021 en 2023 (met prijscap) en is de stijging voor dit huishouden te dragen en in hoeverre wordt het gecompenseerd door andere maatregelen)?', aldus een vraag van Omtzigt over een bepaalde financiële casus.
0 reacties :
Een reactie posten