De Ruslandsancties worden een eigen doelpunt: Ruslands economie houdt stand – terwijl Europa kwakkelt

Datum:
  • vrijdag 2 september 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  De EU betrekt op dit moment 2,8 miljoen barrel ruwe olie uit Rusland. 





    De Ruslandsancties worden een eigen doelpunt: Ruslands economie houdt stand – terwijl Europa kwakkelt



    (Vertaling: E.J. Bron)

    Het wordt steeds duidelijker: met zijn sancties tegen Rusland heeft het Westen zich verrekend. Erger nog: terwijl Rusland na meer dan een half jaar lang oorlog het verbazingwekkend goed doet, hebben de gevolgen van de sancties ernstige repercussies op het Westen.

    Toen de westelijke regeringen met sancties reageerden op de Russische inval in de Oekraïne, waren velen van een snelle economische instorting van Rusland uitgegaan, waaronder ook analisten van grote investeringsbanken van Wall Street in New York. Zes maanden later moeten ze toegeven dat hun prognoses fout waren.

    Weliswaar was Ruslands economische prestatie in de maanden april tot juni ongeveer 4% lager dan het jaar daarvoor. Dat is een daling, maar ver verwijderd van de 35% die door de grootste Amerikaanse investeringsbank JPMorgan werd voorspeld. De corona-pandemie in het jaar 2020 had Rusland daarvoor harder geraakt. Destijds bleef het BIP in het tweede kwartaal 7,4% onder dat van een jaar daarvoor.

    Vooral het weerstandsvermogen van de Russische economie werd onderschat, zowel met het oog op de sancties tegen Russische exportgoederen en het verbod op olie-importen als met betrekking tot de uitsluiting van de Russische roebel van de internationale deviezenmarkten.

    Een van meerdere redenen: met zijn sanctiepolitiek staat het Westen tamelijk alleen. Het was niet “de wereld” die sancties tegen Rusland heeft opgelegd. Maar het waren de VS, Canada, de meeste EU-landen en Australië. Ook Zuid-Korea en Taiwan hebben zich bij de EU-sancties aangesloten, Japan in ieder geval gedeeltelijk. Maar heel Afrika, bijna heel Zuid-Amerika en het grootste deel van Azië doen niet mee.

    Integendeel. Rusland kan zich nu verheugen over de export van Russische grondstoffen, die veel groter uitvallen dan verwacht. Ook is er veel vraag naar Russische ruwe olie. Dat heeft de economie stevig ondersteund. Hier hebben analisten de situatie duidelijk verkeerd ingeschat.

    Analisten van Wall Street hadden gerekend op zware schade, die het westelijke olie-embargo aan Rusland zou toedienen. Rusland is de op twee na grootste olieproducent in de wereld. Ruslands economie is dienovereenkomstig sterk afhankelijk van energie-export. De inkomsten uit de olie- en gassector maakten in 2021 ongeveer 45% van de staatsbegroting uit.

    De VS legden in maart een embargo op tegen Russische energie. De EU besloot in mei een stapsgewijs verbod, dat eerst 75% van de olie-importen van de EU uit Rusland betreft. In maart schreef Goldman Sachs dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat Rusland andere afnemers voor zijn ruwe olie zou vinden. Een reden daarvoor zou de uitsluiting van de Russische Centrale Bank uit het SWIFT-systeem voor internationale betalingen zijn. Ook dit bleek nu een grote vergissing te zijn.

    Anderzijds is het Europa nog niet gelukt om zich los te maken van Russische olie. De EU betrekt op dit moment 2,8 miljoen barrel ruwe olie uit Rusland. Dat is ongeveer 30% minder dan de 4 miljoen barrel per dag in februari.

    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (Groenen), had na de Russische inval in de Oekraïne als doel van de Duitse politiek aangegeven dat men Rusland zou willen “ruïneren”. Maar daarvan is Rusland ver verwijderd – terwijl het steeds meer de Europeanen zelf zijn die het slachtoffer worden van hun eigen sancties.

    Bron:
    zuerst.de

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)



    0 reacties :

    Een reactie posten