Yuval Noah Harari, historicus, futurist, en adviseur van het Wereld Economisch Forum (WEF), heeft verklaard:
11-8-2022
“We hebben de overgrote meerderheid van de bevolking gewoon niet nodig” in het begin van de 21e eeuw, gezien het feit dat moderne technologieën menselijke arbeid economisch en militair “overbodig” maken, bericht Breitbart.
Harari maakte zijn opmerkingen in een interview met Chris Anderson, hoofd van TED, dat dinsdag werd gepubliceerd. Hij beoordeelde de wijdverspreide hedendaagse ontgoocheling onder “gewone mensen” als geworteld in een angst om “achter te blijven” in een toekomst die door “intelligente mensen” wordt geleid. Deze vrees is gerechtvaardigd, voegde hij eraan toe, gezien zijn prognose dat opkomende technologieën de economische behoeften aan veel categorieën van bestaand werk zullen verdringen:
Veel mensen hebben het gevoel dat zij achterblijven en buiten het verhaal worden gelaten, ook al zijn hun materiële omstandigheden nog betrekkelijk goed. In de 20e eeuw hadden alle verhalen – de liberale, de fascistische en de communistische – gemeen dat de grote helden van het verhaal het gewone volk waren, niet noodzakelijkerwijs alle mensen, maar als u, laten we zeggen, in de jaren dertig in de Sovjet-Unie woonde, was het leven er heel grimmig, maar als u naar de propagandaposters op de muren keek waarop de glorieuze toekomst stond afgebeeld, dan was u erbij. U keek naar de affiches waarop staalarbeiders en boeren in heldhaftige poses te zien waren, en het was duidelijk dat dit de toekomst was.
Als mensen nu naar de posters aan de muren kijken, of naar TED-talks luisteren, horen ze veel van die grote ideeën en grote woorden over machinaal leren en gentechnologie en blockchain en globalisering, en zijn er niet bij. Zij maken geen deel meer uit van het verhaal van de toekomst, en ik denk dat – nogmaals, dit is een hypothese – als ik probeer te begrijpen en aan te sluiten bij de diepe wrok van mensen, op veel plaatsen in de wereld, een deel van wat daar aan de hand zou kunnen zijn is dat mensen zich realiseren – en ze hebben gelijk als ze dat denken – dat: “De toekomst heeft mij niet nodig. Jullie hebben al die slimme mensen in Californië en in New York en in Peking, en zij plannen deze verbazingwekkende toekomst met kunstmatige intelligentie en bio-engineering en in wereldwijde connectiviteit en wat al niet meer, en zij hebben mij niet nodig. Misschien als ze aardig zijn, gooien ze wat kruimels mijn kant op, zoals een universeel basisinkomen,” maar het is psychologisch veel erger om het gevoel te hebben dat je nutteloos bent, dan het gevoel te hebben dat je uitgebuit wordt.
Harari vergeleek de 20e eeuw met de 21e eeuw en voorspelde dat de economie van deze eeuw en van de toekomst steeds minder mensen nodig zal hebben. Hij zei:
Als u teruggaat naar het midden van de 20e eeuw – en het maakt niet uit of u in de Verenigde Staten bent met Roosevelt, of in Duitsland met Hitler, of zelfs in de USSR met Stalin – en u denkt aan het bouwen van de toekomst, dan zijn uw bouwstoffen die miljoenen mensen die hard werken in de fabrieken, in de boerderijen, de soldaten. U hebt hen nodig. Zonder hen hebt u geen enkele toekomst.
Spoel nu maar door naar het begin van de 21e eeuw, wanneer we de overgrote meerderheid van de bevolking gewoon niet meer nodig hebben, want de toekomst is om steeds geavanceerdere technologieën te ontwikkelen, zoals kunstmatige intelligentie [en] bio-engineering, De meeste mensen dragen daar niets aan bij, behalve misschien hun gegevens, en wat mensen verder nog doen dat nuttig is, zal die technologieën steeds overbodiger maken en ervoor zorgen dat mensen vervangen kunnen worden, concludeerde hij.
2 reacties :
Het Nederlandse Volk is dermate geïndoctrineerd dat ze er helemaal niets meer van begrijpen. De dommigheid van het argeloze volkje kent geen grenzen. Alles wat ander is als de Publieke Omroepen vertelt is bij voorbaat niet waar. Zo langzamerhand begin ik te geloven dat het overgrote deel uit randdebielen bestaat, we kunnen het dagelijks lezen in de media en horen op de NPO.
Heeft hij zich weleens afgevraagd of wij zijn ideeën nodig hebben.
Een reactie posten