HOLLANDS KROON - MIDDENMEER ’We vallen terug op het welvaartsniveau van opa en oma’
Lars van der Bel 23-8-2022
’We gaan collectief failliet’. Agriport zucht onder energieprijzen en vreest voor uittocht kwekers. ’We vallen terug op het welvaartsniveau van opa en oma’
Als energie niet op korte termijn betaalbaarder wordt, zijn de gevolgen niet te overzien voor de burger in het algemeen en de glastuinbouw in het bijzonder. Dat zegt Robert Kielstra, directeur van ECW Energy, het nutsbedrijf dat het energieverbruik op Agriport overziet en organiseert. ’We gaan collectief failliet.’
’Geen alledaags bedrijventerrein’ valt te lezen op de website van Greenports Nederland als het agrarische bedrijventerrein Agriport aangaat. Het is een hard gelag. Want als er iets is waar de ondernemers van Agriport naar verlangen, dan is dat het alledaagse, van voor de oorlog in Oekraïne en van voor de grote gasontzeggingen.
Kielstra van Energie Collectief Wieringermeer (ECW) - het collectieve nutsbedrijf op Agriport - weet ondertussen niet meer wat hij meemaakt, waar hij naartoe moet en wat de gevolgen zijn als er niet op korte termijn licht aan het eind van de tunnel of gas aan het einde van de leiding in zicht komt.
Melancholie
Met melancholie kijkt hij terug op het interview met deze krant in afgelopen januari. Toen waren er ook hoge energieprijzen en ook toen waren er bezuinigingen en vage vergezichten van ingrijpende verduurzaming en verhoogde supermarktprijzen. Maar dat blijkt - ’helaas’ - helemaal niets in vergelijking met waar hij nu mee te maken krijgt.
„We gaan collectief failliet als er niets aan gedaan wordt. Overheden kunnen dit niet meer oplossen met toeslagen, die kunnen dit niet subsidiëren. De coronasteun ging in feite om restaurants en winkels, kleine ondernemers. Nu hebben we het over 5000 euro per inwoner, ruim 80 miljard in totaal dat ons land uitvliegt bij de huidige gasprijzen.”
Thermostaat
Ja, de thermostaten zijn omlaag gedraaid, ook op Agriport, en ook in de belichting worden ondertussen energiezuinigere varianten geïnstalleerd. En toch lopen de huidige energietarieven verduurzaming ook in de weg, ziet Kielstra. „Dat is geen vanzelfsprekendheid meer. Er is al enorm bespaard, er is 70 procent minder energie verbruikt in juli ten opzichte van vorig jaar. Dus minder warmte, minder licht en ook minder CO2 dat de kas in wordt gepompt om planten te doen groeien en van gasverbranding afkomstig is. Maar er wordt dus ook minder geproduceerd.”
Een alternatieve warmtebron aanboren om de productie op peil te houden is geen reële optie. Het vereist immers jaren van plannen en de prijzen daarvan zijn bovendien gekoppeld aan die van gas. Wat eerder door het hoofd van de kwekers zal spoken, is het bouwen van kassen op plekken met goedkope en stabiele gasleverantie, in warmere buitenlanden.
Geen vakanties
Kielstra: „Gas uit Rusland moet je vergeten, waarschijnlijk wordt het er met een opvolger van Poetin echt niet beter op. En LNG (vloeibaar gas) is veel te duur. Dat kan niet uit, gas leveren per schip. We zullen het zelf moeten oplossen. Dus óf naar gas gaan boren op de Noordzee óf gebruik maken van wind op zee. Dat zijn concurrerende energiebronnen binnen onze eigen landsgrenzen. Nogmaals: anders worden we massaal armer en gaan we collectief fors aan welvaart inleveren. Dan vallen we terug op het welvaartsniveau van onze oma’s en opa’s. Alle luxe die we er daarna bij hebben gekregen kun je dan wegstrepen. Geen vakanties meer, niets meer van dat.”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten