Hoewel de vraag naar gemeentepersoneel onverminderd hoog is, is er toch een kleine krimp te bespeuren in het eerste kwartaal van 2022.
Waar uitvoeringsorganisaties veel last hebben van de arbeidsmarktkrapte en hun werkprocessen zelfs moeten omgooien, is ook het aantal vacatures bij gemeenten onverminderd hoog. Toch ligt het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2022 lager dan in het vierde kwartaal van 2021, merken onderzoekers van A&O fonds Gemeenten op.
Afname
In het eerste kwartaal van 2022 hebben gemeenten nog steeds een hoog aantal vacatures, blijkt uit die meest recente Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten. Weliswaar iets lager dan in het vierde kwartaal, maar nog altijd hoger dan voor de coronaperiode. ‘De vraag naar arbeid blijft binnen de gemeentelijke sector dus onverminderd hoog, maar op basis van deze cijfers neemt het niet toe’, zien projectleiders arbeidsmarkt Patricia Honcoop en Drieske Mangnus van A&O fonds Gemeenten.
Overijssel
De krimp van het aantal vacatures was het grootst in de provincie Overijssel (22 procent), terwijl daar van het derde op het vierde kwartaal 2021 juist nog sprake was van een zeer sterke toename van het aantal vacatures. Die trend is ook te zien in de provincies Groningen en Noord-Brabant. In Flevoland en Zeeland nam het aantal vacatures respectievelijk met 1 en 4 procent toe. De vraag naar vacatures in de Randstedelijke provincies blijft altijd het grootst, maar dat is logisch, aldus de projectleiders.
Stichtse Vecht
Uit de rondgang van de NOS onder uitvoeringsdiensten bleek dat die werkprocessen aan moeten passen vanwege de personeelstekorten en toenemend ziekteverzuim. Die tendens is natuurlijk ook al te zien in bepaalde gemeenten, meldde Binnenlands Bestuur eerder, zoals in Stichtse Vecht, waar er bewust voor wordt gekozen om bepaalde werkzaamheden niet uit te voeren. Ook in Kerkrade is dat bijvoorbeeld het geval, meldde 1Limburg in mei. De projectleiders hebben hierover zelf ook geen andere geluiden gehoord.
Externe inhuur
Als zij de Personeelsmonitor 2021 erbij halen, zijn het al jarenlang dezelfde gebieden waar het aantal moeilijk vervulbare vacatures hoog ligt: ruimtelijke ordening/milieu, bouwkunde en civiele techniek en financieel-economische, ict- en juridische functies. Honcoop en Mangnus zien dat gemeenten de personeelstekorten op verschillende manieren proberen op te lossen, zoals bewust kiezen bepaalde werkzaamheden niet uit te voeren, zoals in Kerkrade en Stichtse Vecht, en werkzaamheden over het huidige personeelsbestand te verdelen. ‘Maar externe inhuur is voor gemeenten tegenwoordig ook een serieuze optie, al merken gemeenten dat ook dat steeds lastiger wordt.’
Ziekteverzuim
Over 2022 zijn nog geen cijfers over ziekteverzuim beschikbaar, maar het ziekteverzuim is binnen de gemeentelijke sector in 2021 weer opgelopen tot 5,8 procent en dat is hoger dan gemiddeld in Nederland. Dat oplopend ziekteverzuim kwam vooral door een toename van langdurig verzuim. ‘Wanneer gemeentemedewerkers langdurig uitvallen, zal je toch naar serieuze vervanging moeten gaan kijken in plaats van dat huidige medewerkers taken moeten overnemen’, aldus de projectleiders van A&O fonds Gemeenten.
Binnenlands Bestuur
1 reacties :
Nog meer ambtenaren, ze weten nu van verveling al niet meer wat voor achterlijke projecten ze moeten verzinnen.
Een reactie posten