Van Haga spreekt schande over De Jonge en Van der Burg: "Passeren gemeenten bij weigeren huisvesten asielzoekers onaanvaardbaar, hondsbrutaal en ondemocratisch"

Datum:
  • donderdag 11 augustus 2022
  • in
  • Categorie: , , , , ,
  • Het kabinet gaat een speciale maatregel invoeren om zogeheten 'weigergemeenten' alsnog te forceren om asielopvang te regelen.


    10-8-2022


    Gemeenten die voet bij stuk houden en bestemmingsplannen weigeren aan te passen ,waardoor de komst van een azc niet doorgaat, worden binnenkort buitenspel gezet door het Rijk. BVNL-leider Wybren van Haga noemt de maatregel "hondsbrutaal en ondemocratisch".

    Via een speciale maatregel krijgt het kabinet de macht om zelf bestemmingen aan te passen om zo nieuwe asielzoekerscentra te plaatsen. Op dezelfde manier kan het kabinet gemeenten al forceren om tijdelijke opvanglocaties te realiseren. Maar de maatregel gaat nu dus ook gelden voor permanente locaties.

    'Dit instrument geeft het Rijk de optie om de vergunningsverlening naar zich toe te halen. Op deze manier is het Rijk niet gebonden aan de bereidwilligheid van gemeenten om een COA-locatie te openen', schrijven Hugo de Jonge en Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer.

    Tweede Kamerlid Wybren van Haga noemt deze maatregel "ondemocratisch" en benadrukt stevig verzet te voeren tegen de invoering van de maatregel bij het eerstvolgende asieldebat.

    "Het buitenspel zetten van gemeenten is onaanvaardbaar, hondsbrutaal en ondemocratisch. Dat debat had ik al aangevraagd na berichtgeving dat er in 2022 al bijna 200.000 asielzoekers zijn bijgekomen in een land dat piept en kraakt door de ongebreidelde immigratiegolf."

    Dat de twee bewindspersonen nu twee panden van de Rijksoverheid op het oog hebben voor zo’n duizend asielzoekers en daarbij gemeentes die opvang weigeren willen passeren vindt BVNL een absolute no-go. "De bevolking in die gemeenten heeft zich daarvoor nooit uitgesproken bij welke verkiezing dan ook. Bovendien kampen heel veel gemeenten met grote financiĆ«le problemen die het Rijk heeft veroorzaakt. Denk daarbij onder anderen aan kortingen op het Gemeentefonds en de mislukte decentralisaties, zoals bij de Jeugdzorg, die gaten slaan in de gemeentebegroting. Daardoor moeten gemeenten bezuinigen, de lasten verzwaren en meestal beide doen."

    NieuwRechts 

    0 reacties :

    Een reactie posten