Red de Wieringermeer in bezwaar tegen datacenter Het Venster

Datum:
  • vrijdag 12 augustus 2022
  • in
  • Categorie: , , ,

  •  HOLLANDS KROONMIDDENMEER – Actiegroep Red de Wieringermeer heeft bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de vergunningverlener  van de provincie Noord-Holland, haar bezwaren ingediend tegen de vergunning voor de bouw van het nieuwe Microsoft datacenter op Het Venster bij Agriport. 

    Stijn Vos 11-8-2022


    Volgens de actievoerders is Microsoft niet bevoegd het benodigde onderstation te bouwen en zijn de berekeningen wat betreft de stikstofdepositie en de afvoer van vuil water onjuist.


    Het datacenter, maar ook het onderstation mag Microsoft alvast bouwen door een gedoogbeslissing van de Omgevingsdienst. Red de Wieringermeer vindt dat laatste onterecht, omdat het onderstation officieel geen deel uitmaakte van de vergunningsaanvraag voor het datacenter. Later besloot de Omgevingsdienst dit onderdeel van het toch mee te nemen en net als bij de bouw van het datacenter akkoord te gaan met het verzoek van Microsoft om alvast te starten met de bouw.

    Naast de problemen met de gedoogbeslissing ziet de actiegroep ook fundamentele bezwaren tegen de bouw van het onderstation en het datacenter. Zo zou Microsoft op basis van de Elektriciteitswet helemaal niet bevoegd zijn om het onderstation te bouwen en te beheren. Daarnaast merkt Red de Wieringermeer op dat de stikstofberekeningen voor het datacenter op selectieve gronden zijn gemaakt. De noodaggregaten die draaien op diesel worden in de berekening soms slechts vijf minuten per maand getest, terwijl deze in werkelijkheid dertig minuten zouden moeten draaien. “Een zuiver administratieve rekentruc”, zegt voorzitter Jan Meijles. Een systeem uit de omgevingsvergunning dat zuinig omgaat met het drinkwater kan volgens de actiegroep in de Noordkop niet goed worden toegepast, vanwege de hoge zoutgehaltes in de omgeving.

    De omgevingsdienst moet binnen zes weken reageren op de bezwaren van Red de Wieringermeer.

    Regio Noordkop

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Het blijkt dat de Milieudienst veranderd is in de Omgevingsdienst.
    Het is gebruikelijk om diensten die niet of slecht functioneren of corrupt zijn van naam veranderen zodat er voor de argeloze burger geen touw meer aan vast te knopen is en natuurlijk is dat ook de bedoeling.
    Gedoogbeslissingen zijn voor een Omgevingsdienst//Milieudienst een manier om iets wat illegaal is toe te staan en daar zijn de ambtenaren heel erg goed in.
    Zie dat bij een rechtbank, dus collega ambtenaren, maar eens aan te vechten. Dat lukt niet omdat het systeem door en door verrot is, mogelijk gemaakt door het ambtenaren apparaat.

    Anoniem zei

    Ook SMART IS NIET GRATIS. Eerst droogt Californië op en nu ook hier enorme verhoging drinkwaterrekening Q1 in 2013 (terwijl het constant regent).. Waarom, Pieter Grinwis, Queeny Rajkowski, Henri Bontenbal, Hind Dekker-Abdulaziz, Suzanne Kröger en Laura Bromet, stellen de provincies en onze overheid geen zelfvoorzienende eisen aan de vestigingsvergunning voor datacenters? Als deze gebouwen 1 ding méé hebben is het toch een gigantisch dak voor zonnepanelen en regenwateropvang! Moeten wij nou met zijn allen een absurd verhoogde drinkwaterrekening betalen voor feitelijk verbruik van 84 miljoen liter DRINKwater per datacenter? Waternet gebeld en geschreven, het sussend antwoord was dat datacenters geen drinkwater verbruiken maar 'industrieel water'. Er liggen parallelle leidingen door heel t land? Simpelweg onwaar. Onze overheidsorganen moeten eens stoppen met PR riedels, het eerlijke verhaal vertellen en de kosten neerleggen bij de grootverbruikers en investeerders die grof aan de infrastructuur verdienen, waar wij met onze zuurverdiende centjes belasting voor betalen!

    Een reactie posten