Omtzigt over noodzaak spoeddebat koopkracht: 'Hoe langer je wacht, hoe minder je kan doen'

Datum:
  • zondag 14 augustus 2022
  • in
  • Categorie: , , ,
  • PVV-voorman Geert Wilders wil het zomerreces onderbreken voor een spoeddebat over de huidige financiële situatie van huishoudens in Nederland.


    Bart Reijmerink 13-8-2022



    Wilders had de Tweede Kamer verzocht om volgende week een debat hierover te houden, echter steunt de coalitie het verzoek niet. Waardoor het Kamerdebat niet doorgaat. Kamerlid Pieter Omtzigt beschrijft waarom het zo belangrijk is om dit debat wél te houden. 

    Het zomerreces duurt officieel nog tot maandag 5 september, maar als het aan PVV-leider Geert Wilders komt de Tweede Kamer volgende week alweer bijeen. Dit naar aanleiding van het nieuws dat zowel de voedsel- als energieprijzen opnieuw flink zijn gestegen.

    Huishoudens betalen dit jaar mogelijk duizenden euro's extra voor hun boodschappen en de energierekening. Volgens Wilders is het daarom van wezenlijk belang dat de Tweede Kamer hier zo snel mogelijk een debat over houdt. 

    Volgens Kamerlid Pieter Omtzigt is dit uitstelgedrag van de coalitie niet iets nieuws. Al in het voorjaar werd de vorming van de Voorjaarsnota ook keer op keer vertraagd. Met alle gevolgen van dien, aldus Omtzigt.

    'De oppositie wilde zo spoedig mogelijk een debat over de koopkracht. Daar zijn heel goede redenen voor in het voorjaar zei de regering: wacht maar tot de voorjaarsnota. Die kwam op 20 mei en daar zat niets is voor bv. een alleenstaande met 85% van het minimumloon.  Er volgde een debat op 15 juni, dat na de eerste termijn werd stil gelegd omdat de regering verder moest kijken', schrijft Omtzigt.

    'Dat debat ging op 5 juli verder en in het weekend ervoor had de regering onder hoge druk geregeld dat mensen die 800 euro kregen nu 1300 euro krijgen. Maar mensen die daar net buiten vielen, kregen en krijgen dus niets. dus ook niet alleenstaande met 85% van het minimumloon. Hoe langer je wacht, hoe minder je kunt doen in 2022, hoe minder je kunt overleggen. Nu de regering ervoor kiest om samen met de coalitiepartijen een plan te maken voor prinsjesdag, verdampt de ruimte voor overleg: wie willen en kunnen we ondersteunen.'

    'Vandaar dat een debat binnen een of twee weken echt een meerwaarde zou hebben in deze buitengewone omstandigheden.'

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten