Heeft DNB plan B, klaarliggen? Dat zou wel moeten voor een toezichthouder die op risico’s toeziet.
-Frits Bosch- 'Stap uit de euro'
Hoogleraar Jan Luiten van Sanden, economische en sociale geschiedenis universiteit van Utrecht heeft er bij zijn afscheid voor gepleit dat Nederland afscheid neemt van de euro. Waarom? De bekende riedel die op deze portal al zo vaak te beluisteren is: de euro is op den duur niet houdbaar vanwege de grote verschillen binnen de euro groep.
De noorderlingen handhaven hun solide beleid en de zuiderlingen doen dat niet en daar is geen kruid tegen gewassen, maar nu hoor je het ook eens van een hoogleraar. Heeft DNB plan B, klaarliggen? Dat zou wel moeten voor een toezichthouder die op risico’s toeziet.
En de euro daalt almaar verder ten opzichte van de Zwitserse frank, begin dit jaar 0,97 en volgens de pariteitstheorie zal de euro naar 0,84 dalen. De euro daalt ook ten opzichte van de dollar. Importen worden duurder, meer inflatie, dus meer renteverhogingen. Het recessiemonster aarzelt binnen te komen. Investeringen dalen en duiden op een recessie.
Lees ook
Opmerkelijk is dat mensen - behalve onderkant van de samenleving - doorgaans vrolijker over hun eigen financiën zijn dan over de financiën van het land (JP Morgan onderzoek). Bovendien blijven de arbeidsmarkten krap. Producentenvertrouwen in Duitsland is laag. De economische groei in China is laag. Het zal mogelijk wat langer duren aleer China de VS economisch gaat overtreffen. ``De wereldhandel krimpt. De-globalisering? Wel re-globalisering.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Tot zover het pessimisme. Optimisme: er is ruimte en tijd voor monetaire autoriteiten om het beleid aan te passen. Nederland uit de euro?
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
0 reacties :
Een reactie posten