Nou zeggen peilingen niets, echter wel weer meer dan genoeg. De huidige coalitie knettert naar 44 zetels. Hoezo volksvertegenwoordigers? Hoezo democratie?
28-08-2022
Maurice de Hond peilde D66 naar D33, een halvering dus, het CDA knalt van 15 naar 6 en de VVD (toch nog steeds, maar nu nipt de grootste), kukelt van 34 naar 20 en wordt op de huid gezeten door Caroline d’r BBB die van 1 naar 19 spurt.
Is dit betrouwbaar? Uiteraard niet. Als Pieter Omtzigt mee gaat doen wordt alles weer anders. Stel dat Mona Keizer het alsnog op d’r heupen krijgt? Is dit representatief? Welnee! Zegt het iets over het politieke gemoedswelzijn van de kiezers? Ja, wel degelijk. Gaat de alom aanwezige onvrede politieke potten lijmen? Zeer zeker niet, het wordt alleen maar erger.
Want als er niet iets structureels verandert, hebben we zeker 7 partijen nodig als PVV, FvD en SP om verschillende redenen buitenspel blijven. De huidige coalitie zou zakken naar een schamele 44 zetels. Als BBB aanschuift nog maar 63. JA’21 zorgt met 9 zetels nog steeds niet voor een meerderheid. Een 7e partij zou Volt met slechts 5 zetels kunnen zijn. Maar ook GroenLinks staat te springen en te hijgen, anders de in verval geraakte PvdA wel.
En reken maar dat die toegevoegde partijen eisen zullen stellen. BBB omdat die partij bijna de grootste is, Ja’21 en Volt omdat ze broodnodig zijn. GL en PvdA willen deel uitmaken van de regentenelite die aan de touwtjes trekt en nog steeds niet door heeft dat eliteleden aan touwtjes bengelen van zeer bedenkelijke NGO’s. De VVD ligt zwaar gewond in de touwen, Rutte heeft veel kapot gemaakt, stapt op en een opvolger is er niet. En D66 zit opgescheept met een stel anti-democraten met Kaag in een dubieuze hoofdrol en Jetten, Ollongren, Paternotte en Sjoerdsma als slaafse meedogenloze meelopers. De rol van het CDA is zonder boerenstemmers, Pietertje en Mona uitgespeeld. Wopke en co. zijn bereid veel in te leveren om toch maar weer mee te mogen doen. En de CU? Progressieve kristenen met conservatieve standpunten! Wat voegen zij toe?
Dus gaat het kabinet voorlopig niet vallen. Niet vanwege landsbelang en zeker niet ten behoeve van de kiezers, maar ordinair om partijbelangen. Maar mocht de CU in al haar hypocrisie toch aan de stekker trekken, dan blijft het kabinet met de door de partijen aangestuurde vakinhoudelijke onbenullen op het pluche, jaren demissionair zitten, wetend dat ze niet nogmaals naar huis gestuurd kunnen worden. De ene noodwet volgt de eerdere spoedwet en andersom op, zonder dat het parlement kan/wil/gaat ingrijpen. Allerhande burgeronvriendelijke verordeningen vliegen zonder kiezersmandaat Vak K uit, terwijl de bevolking niets anders rest dan protesteren. Maar de recente geschiedenis heeft ons geleerd dat protesteren, demonstreren en actievoeren helemaal niets structureels hebben opgeleverd. Bij ernstige misstanden zouden hooguit tijdelijke deelsuccesjes behaald kunnen worden. Petities worden netjes ontvangen en nog netter zeer accuraat door de papierversnipperaar geleid.
Maar stel dat deze peiling de uitslag zou worden bij de eerstvolgende verkiezingen (na de reguliere 4 jaar of eerder na een kabinetsval en jarenlange demissionaire staat) dan krijgen we een kabinet met heel veel minderheidsstandpunten, die bij presentatie als geweldige kabinetsstandpunten worden gepresenteerd en verdedigd. Voorbeeldje? D66 en GL verdedigen het abortusstandpunt van de CU en voeren dit ook uit. BBB moet de CO2 en stikstofidiotie van Kaag en Klaver uitvoeren en verdedigen. Met als gevolg dat het bijeengeveegde boerenzooitje meteen op ploffen staat. Want waar haalt Caroline zo snel 18 niet capabele meelopers vandaan die qua onkunde kunnen wedijveren met de collega Kamerleden van de andere 6 coalitiegenoten die immers ook al geen eigen mening hebben of mogen ventileren?
De politiek is in-en-in ziek, mogelijk gemaakt door een systeem dat nog steeds tegen beter weten in democratisch wordt genoemd.
Is dit ons noodlot? Is er geen redding meer mogelijk?
Niet als je het de partijtijgers vraagt. Zij vinden dat het in Den Haag wel goed gaat. Openbaar onuitgesproken vinden ze wel dat de kíézers knettergek zijn, geen verstand hebben van politiek en er voor zorgen dat coalities zo moeizaam te smeden zijn. De grote partijen zouden best wel eens kunnen samenspannen om een kiesdrempel van 5% in te stellen, onder het mom van een betere democratie. Maar niemand hoeft hiervoor te hebben doorgeleerd om te weten dat de regentenelite dan nog meer macht krijgt en de burgers nog draconischer uitgemolken zullen worden dan nu al het geval is.
Maar het (nood)lot hebben we zelf in de hand en de redding zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan menigeen vermoed. En de mensen die mij kennen en mijn stukjes lezen weten wat er nu komt. Ik garandeer een veel betere democratie dan de huidige. Mag van een 3 minnetje minimaal naar een 7 plus worden gestreefd. (Utopia met een 10 bestaat immers niet) Een democratie met referenda, een echte Trias Politica en een Constitutioneel Hof. Een democratie zonder vriendjespolitiek, dus geen partijpolitieke benoemingen, zonder vallende kabinetten en wurgende fractiedisciplines, geen uitsluitingen en achterkamertjes.
Het ei van Columbus? Ja, eigenlijk wel. Je moet je er logischerwijze wel even in verdiepen, maar dan heb je ook wat. Daarna alleen nog even die andere 10 miljoen kiezers bereiken en overtuigen, dan kan een mooi land ook mooi worden geleid. Echter die miljoenen overtuigen is een hell of a job. Elke hulp is daarom welkom.
Hoe heet dat democratische ei? Nou gewoon Alternatief Staatsbestel (AS)
AS is geen partij, kan door elke politieke partij zonder super-ego’s zo geïmplementeerd worden. Het is nl. links noch rechts, heeft geen partijpolitieke standpunten. AS wil uitsluitend het staatsbestel democratiseren. AS heeft wel leden, maar geen betalende, de contributie is nul euro.
Als alle reeds overtuigde ontevreden kiezers AS aan de man/vrouw kunnen en willen brengen, kan het hard gaan.
0 reacties :
Een reactie posten