HOLLANDS KROON - MIDDENMEER
Het ’luchtgekoelde’ datacenter van techgigant Microsoft in de Wieringermeer slurpte vorig jaar 84 miljoen liter water op. Dat is veel meer dan het verbruik van 12 tot 20 miljoen liter zoals het Amerikaanse bedrijf in juni vorig jaar opgaf.
Bart Vuijk 11-8-2022
De drinkwaterverbruikcijfers, 12.000 tot 20.000 kubieke meter (oftewel 12 tot 20 miljoen liter), werden vorig jaar vaak geciteerd door het gemeentebestuur van Hollands Kroon, waar de datacenters staan. Het drinkwaterverbruik in de voornamelijk ’luchtgekoelde’ datacenters was geen probleem, stelden de toenmalige datacenterwethouders Theo Meskers en Theo Groot.
Cijfers die door deze krant werden gevonden in stukken die via een WOB-verzoek waren opgevraagd, wezen echter op een geraamd totaalverbruik van meer dan 100.000 kubieke meter water. Dit voorspelde verbruik, afkomstig van een door Microsoft ingehuurd ingenieursbureau, werd hartgrondig door de gemeente ontkend.
Jaarcijfers
Microsoft stelt nu in een reactie dat de cijfers 12.000 tot 20.000 kubieke meter water golden voor het ’toenmalig verbruik’. Het wordt niet duidelijk op welke periode de softwaregigant precies doelt. De vraag over het drinkwaterverbruik werd door deze krant gesteld in juni 2021. Het nu vermelde verbruik van 84.000 kuub geldt voor het hele jaar 2021. Microsoft geeft geen inzage in detailcijfers; alleen het jaarverbruik wordt gedeeld. De techreus stelt dat er na de eerste opgave van het waterverbruik datacenters zijn bijgebouwd, waardoor het verbruik is gestegen. In juni 2021 had de ’campus’ van Microsoft in Middenmeer aan rijksweg A7 overigens precies dezelfde omvang als nu.
Geen ruchtbaarheid
Het waterverbruik is enkele maanden geleden door de gemeente Hollands Kroon aangepast in de informatie op de gemeentelijke website. Hoewel over dit onderwerp een stevige politieke discussie woedde in de gemeente Hollands Kroon, Provinciale Staten van Noord-Holland en de Tweede Kamer, is hier toen geen ruchtbaarheid aan gegeven.
De hoeveelheid 84.000 kubieke meter water komt overeen met de inhoud van 33 Olympische zwembaden. Microsoft stelt dat dit water alleen wordt gebruikt als de buitentemperatuur boven de 25 graden is. Volgens weergegevens van het KNMI-meetstation in Den Helder is deze temperatuur vorig jaar gedurende zes dagen gehaald.
In de omgeving van de datacenters wordt met opgetrokken wenkbrauwen gekeken naar dit waterverbruik. Zo adviseert drinkwaterbedrijf PWN burgers om zuinig om te springen met water in deze droge periode; mensen worden opgeroepen om voor verkoeling geen al te grote zwembadjes in de tuin te zetten en de tuin met een gieter te sproeien in plaats van met een sproeier. Korter douchen wordt ook geadviseerd.
Actiegroep Red de Wieringermeer, die kritisch staat tegenover de hyperscale datacenters van techgiganten Google en Microsoft in het gebied, heeft hierdoor ’de nodige vragen over prioriteiten’ in de verdeling van drinkwater in droge tijden, zoals nu. ,,Datacenters zoals Microsoft en Google maken namelijk juist gebruik van drinkwater voor koeling van hun servers als de luchttemperatuur 25 graden Celsius of hoger is. Dat is wrang, want dat zijn net de periodes waarin burgers opgeroepen worden om te besparen op hun drinkwater. En dat zal in de nabije toekomst steeds vaker gebeuren. Zo wordt de burger steeds meer de dupe van deze onrechtvaardige verdeling.”
Nieuwe getallen
De gemeente Hollands Kroon is het sterk toegenomen waterverbruik ook opgevallen. In april heeft de gemeente dit aangekaart bij Microsoft. ,,Omdat het ons opviel dat Microsoft nieuwe getallen presenteerde, die afweken van eerdere aan ons verstrekte informatie.”
Ja’21-Statenlid Ivo Mantel, die zich kritisch bezig houdt met het drinkwaterverbruik van de hyperscale datacenters, neemt met verbazing kennis van de nieuwe verbruikcijfers. Hij vindt dat zowel Google - dat geen inzage geeft in zijn waterverbruik - als Microsoft openheid van zaken moeten geven.
,,Wij hebben gedeputeerde Cees Loggen hier meerdere keren voor gewaarschuwd. Wij hebben alle informatie bij hem opgevraagd, en hij zei dat het allemaal wel meevalt. Het is nu hoog tijd voor transparantie van die bedrijven zelf. Laat ze meer inzage geven in hun eigen waterverbruik, zeker in tijden van droogte, als mensen geen zwembadjes mogen vullen en korter moeten douchen. Dat is aan de mensen in Noord-Holland erg moeilijk uit te leggen.’’
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten