....overleg heeft eigenlijk alleen zin als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat.
3-7-2022 ANP
DEN HAAG - Groninger Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige en boze reacties uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen van het kabinet. Onder boeren klinkt al kritiek op de benoeming.
Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer. Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen „het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties.”
Confrontaties
Volgens de plannen van het kabinet moeten veel boeren om Natura2000-gebieden te beschermen de veestapel drastisch verminderen. De boerensector wordt door Den Haag de nek omgedraaid, klinkt het op het platteland. Boeren trokken al naar het huis van stikstofminister Van der Wal in Gelderland, waar het uitliep op confrontaties met de politie.
Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Remkes aan te stellen als boerenbemiddelaar. „Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie”, schrijft hij in een reactie aan het ANP. „Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen”, schrijft Ubels. „Ik vraag me af wat er dan in zo’n gesprek gezegd moet worden.”
Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om „voor Piet Snot” met Remkes aan tafel te gaan. „Ik in elk geval niet.”
„Onzin”, reageert voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie over de benoeming van Remkes. „Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, aldus Kemp. Agractie heeft eerder de naam van voormalig SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou nog liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte zelf en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. „We hebben geen zin in een theekransje”, stelt hij.
Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren „rijkelijk laat.”
Protestacties
Ook maandag staan er weer protestacties van boeren met tractors op de planning. Zo verwacht Schiphol, een van de grootste stikstofuitstoters van Nederland, (verkeers)problemen en blokkades rond de luchthaven bij Amsterdam.
VVD’er Remkes heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.
Commissie
Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.
Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. „Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers”, voegde hij daaraan toe. „Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.”
Telegraaf
0 reacties :
Een reactie posten