Het doek is gevallen voor kunstenaar Rob Scholte. De gemeente Den Helder mag zijn collectie laten veilen

Datum:
  • dinsdag 26 juli 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  DEN HELDER - Het doek is gevallen voor Rob Scholte. 


    Delano Weltevreden 26-7 - 2022



    Het Amsterdamse gerechtshof geeft de gemeente Den Helder toestemming op zijn kunstcollectie te veilen. Scholte hoeft daarbij niet te worden betrokken.

    Het getouwtrek over de veiling duurt al sinds het najaar van 2020. In het voorjaar van 2018 is het Rob Scholte Museum op last van de gemeente ontruimd. De schuld van Scholte bedroeg toen nog geen 20.000 euro. De gemeente wil de in 2018 geconfisqueerde collectie verkopen om de fors opgelopen schuld te vereffenen. Scholte is de gemeente inmiddels rond de miljoen euro schuldig. Advocatenkantoor Friedberg & Mahn uit Amsterdam heeft een onbetaalde rekening van dik vier ton.


    De Alkmaarse rechtbank heeft de veiling enkele malen tegengehouden. Scholte heeft de kans gekregen zelf kopers te vinden, maar dat is niet gelukt. Kort nadat de rechtbank de gemeente uiteindelijk toestemming gaf, trapte het gerechtshof opnieuw op de rem. Het hof drong aan op mediation, maar die mislukte.

    Volgens het hof is er geen reden om de executieverkoop verder op te houden. De gemeente handelt niet onrechtmatig door de veiling door te zetten, vindt het hof. Het gerechtshof snapt dat het voor Scholte heel vervelend is dat zijn levenswerk wordt geveild, maar de stellingen dat zijn levenswerk vernietigd wordt en dat hem alle mogelijkheid wordt ontnomen nog met kunst in zijn levensonderhoud te voorzien overtuigen volgens het hof niet.

    Andere handen


    Zijn collectie komt met de veiling slechts in andere handen en de opbrengst verlaagt zijn schuldenlast, zegt het hof. Over de (executie)waarde van de collectie blijven de gemeente en Scholte van mening verschillen. Volgens de gemeentelijke experts zal de veiling niet meer dan 350.000 euro opbrengen. Scholte vindt dat een schijntje. Zijn collectie is miljoenen waard, zegt de kunstenaar. Omdat de collectie in delen wordt geveild, kan de veiling volgens het hof worden stilgelegd als blijkt dat de opbrengst de hoogte van de schuld overstijgt.

    Scholte hoeft niet te worden betrokken bij de veiling, zegt het hof. De bal ligt nu bij de gemeente. Den Helder moet nu ongehinderd de eerste stap kunnen zetten, aldus het gerechtshof.

    Het hof is het ook met de gemeente eens dat veilingbedrijf BVA over voldoende expertise beschikt om de collectie openbaar te verkopen. Veiling via een ander kanaal (Catawiki) heeft volgens het hof geen meerwaarde.


    In een eerste reactie op de uitspraak zegt Lijsje Snijder, echtgenote van Scholte: ,,We zijn er stil van.’’


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten