Onze Nederlandse en Europese klimaatambities zijn tot een megalomane Miss World-verkiezing verworden, met over elkaar heen struikelende politici, ambities en doelstellingen.
Maarten van Andel 27-7-2022
De schone schijn van het groene imago en de CO2-boekhouding is belangrijker geworden dan de feitelijke CO2-uitstoot. Het verband met de realiteit is zozeer zoek dat we ons steeds verder verlagen tot CO2-export in plaats van CO2-reductie. We bedienen ons daarbij van 20e-eeuwse technologie en politiek, zonder noemenswaardige technische en bestuurlijke innovatie.\
Getijdenenergie is belangwekkend maar niet relevant
Ik bezoek deze zomervakantie doelbewust de Rance-getijdencentrale in Saint Malo, Frankrijk. Deze eerste getijdencentrale ter wereld uit 1966 vertegenwoordigt nu met 240 megawatt ruim 45% van het totale mondiale getijdenvermogen. De iets grotere Sihwa Lake-getijdencentrale in Zuid-Korea wekt bijna 50% op, en dan zijn er nog een paar kleintjes elders in de wereld. Rance en Sihwa zijn samen kleiner dan onze kleinste kolencentrale aan de Amer, en produceren ongeveer 0,001% van het wereldwijde energieverbruik. Die productie is niet constant, maar gaat op en neer met het 12-uurs ritme van eb en vloed.
Getijdenenergie is technisch zeker belangwekkend, maar geografisch te beperkt om een significante rol te spelen in een energietransitie. Het is wel CO2-vrij en betrouwbaar, maar vergt enorme stuwmeren en kan door de verstoring van het natuurlijke patroon van eb en vloed een schadelijke invloed op de omgeving hebben. Verder is getijdenenergie 20e-eeuwse technologie, net als fossiele brandstoffen, biomassa, kernenergie, waterkracht, windmolens, zonnepanelen, waterstof, batterijen, elektrische auto’s en warmtepompen.
Uitgekauwde 20e-eeuwse technologieën
In al deze technologieën hebben we in de afgelopen 75 jaar een behoorlijke optimalisatie bereikt. Dat betekent dat verdere innovatie slechts marginale verbeteringen kan brengen, met alleen nog variaties op bekende thema’s. We zijn met olie en gas van land naar zee gegaan, en nu doen we dat ook met zon en wind. Windmolens met vier wieken zijn vervangen door windmolens met drie wieken. De zinkbatterij en de loodaccu zijn vervangen door brandstofcellen en lithiumbatterijen. Ferrietmagneten zijn vervangen door neodymium-ijzer-boor-magneten.
De enige technologie die we in de afgelopen 75 jaar niet op enige schaal aan de praat hebben gekregen is kernfusie. Ik denk eerlijk gezegd dat ons dat ook in de komende 75 jaar niet zal lukken, maar ik laat me graag verrassen door de knappe koppen van ITER en DIFFER. Wat we verder ook doen, we blijven gehouden aan natuurkundige wetten zoals de Carnot-cyclus en natuurlijke fenomenen zoals dag en nacht en eb en vloed.
Zelfs met alle kaarten op tafel blijven we ziende blind
We weten kortom redelijkerwijs waar we qua energieopties aan toe zijn voor de rest van deze eeuw, en in elk geval tot 2050. Dan vind ik het des te onbegrijpelijker dat we als een kip zonder kop 20e-eeuwse technologie blijven bijbouwen. Steeds meer windmolens, zonnepanelen, waterstoffabrieken, elektrische auto’s en warmtepompen gaan de oplossing zeker niet brengen. Alle zonne- en windenergie van de afgelopen 30 jaar bespaart nu 4% van al onze CO2. Als we dat in de komende 30 jaar kunnen vertienvoudigen (wat we bij lange na niet kunnen) hebben we nog steeds minder dan de helft van ons energieverbruik te pakken.
Klassieke alchemisten en middeleeuwse uitvinders
Bovendien vergen al die uitgestrekte wind- en zonneparken onevenredig veel ruimte, grondstoffen, milieuschade, vervuiling, zware arbeid en uitputting van allerlei kostbare metalen. Blijven bouwen, en nog meer bouwen als de gasprijs stijgt, is een ouderwetse Pavlov-reflex die minister Rob Jetten en ons hele kabinet echt zullen moeten onderdrukken. De klassieke alchemisten die lood in goud trachtten te veranderen, en de middeleeuwse uitvinders die een perpetuum mobile probeerden te ontwerpen, werden volhardender in hun missie naarmate meer en meer van hun pogingen mislukten. Evenzo worden de voorvechters van de huidige energietransitie steeds fanatieker, gecompliceerder en vergezochter in hun ideeën.
Steeds fanatieker en steeds ingewikkelder
We gaan bossen kappen en verbranden om stroom op te wekken terwijl we even verderop bosbranden bestrijden. We gaan in onnodig zware, dure en ingewikkelde hybride auto’s met twee in plaats van één motor rijden. We gaan onze schaarse natuur bedekken met windmolens en zonnepanelen. We gaan als dat niet genoeg blijkt ook onze wateren volstouwen met zeewindmolens en drijvende zonnepanelen. We gaan al die wind- en zonnestroom omzetten in waterstof om er vervolgens met veel verliezen weer stroom van te maken. We gaan de CO2 die bij dit alles extra wordt uitgestoten onder de grond stoppen. En we gaan een administratief CO2-handelssysteem (ETS) optuigen om alles te verantwoorden.
De huidige energietransitie is een 21e-eeuws perpetuum mobile
Bij het middeleeuwse perpetuum mobile bleek de oplossing te liggen in het aantonen van de onmogelijkheid ervan. Hoe ambitieus en ideaal een altijd bewegende machine ook zou zijn, het is en blijft een natuurkundige onmogelijkheid. Laten we ons richten op de fundamentele vraag in hoeverre een energietransitie zoals we die nu nastreven natuurwetenschappelijk mogelijk is. De aanwijzingen dat dat niet zo is stapelen zich op, en het blijven organiseren van Klimaattoppen en Green Deals kan daar niets aan veranderen.
De huidige energietransitie, met zinloze maatregelen zoals biomassa, elektrische auto’s, warmtepompen, waterstof, CO2-opslag en ETS, is tot een 21e-eeuws perpetuum mobile verworden. Het is een mooi ideaal, maar wel te mooi om waar te zijn. Talloze logische en natuurwetenschappelijke aanwijzingen dat het een onmogelijk ideaal is maakt de adepten ervan alleen maar verbetener, en hun ‘oplossingen’ alleen maar ingewikkelder en ineffectiever.
Blinde oproep tot alles leidt tot niets
Daar komt ook de blinde oproep vandaan dat we ‘alles moeten doen’. Dat toont de onmacht aan van het huidige energiebeleid. Het illustreert dat de aanhangers ervan niet meer weten waar ze het moeten zoeken. Alles doen verspilt veel moeite en geld aan kleine dingen, alles doen is geen keuzes maken, alles doen kan niemand, alles doen is kortom niks doen. De feiten tonen dat helaas aan. Al decennia lang stijgen energieverbruik en CO2-uitstoot in de wereld, met zelfs een versnelling sinds de eeuwwisseling.
Een fort van politieke correctheid en gevestigde belangen
Het is tijd voor vernieuwing, namelijk het afzweren van het huidige oerconservatieve en ineffectieve energie- en klimaatbeleid. De sleutel ligt niet in steeds maar meer hernieuwbaar genoemde energieproductie, maar in minder energieconsumptie. De mogelijkheden en voordelen daarvan zijn enorm, veel groter dan van alle windmolens, zonnepanelen en waterstoffabrieken bij elkaar. Er zijn al legio wetenschappers, ondernemers, financiers, journalisten en politici die dit propageren, maar hun ideeën en argumenten worden vooralsnog niet toegelaten in het fort van de politieke correctheid en de gevestigde belangen. Het blijft nog wachten op een doorbraak.
Maarten van Andel publiceert regelmatig in Wynia’s Week over ‘de energietransitie’. Zie ook zijn integrale analyse over waterstof.
Kijk ook naar het gesprek van Syp Wynia met Maarten van Andel op deze video
Steunt u de onafhankelijke berichtgeving van Wynia’s Week? Dat kan HIER. Hartelijk dank!
8 reacties :
de verbrandingsmotor is volop voor verbetering vatbaar. Het oordeel hierboven dat het uitgekouwde technologie betreft gaat voorbij aan de opzettelijke onwil om allang bestaande verbeteringen in de auto industrie door te voeren. Autos kunnen allang in de zwaardere klassen een factor 2 zuiniger.
De superieure internal combustion engine van Russell Bourke bijvoorbeeld uit de dertiger jaren van de vorige eeuw haalt duidelijk meer mechanische energie uit een liter brandstof.
De carburateurs van meneer Pogue uit de dertiger jaren vorige eeuw waren superieur en verslaan met gemak de computergestuurde injectiesystemen. Dit wordt heden bewezen door zogenaamde amateurs die resultaten boeken waar de wijsneuzen van de universiteit helemaal niet toe in staat zijn. De echte grote verbeteringen in het systeem worden sinds jaar en dag onderdrukt en de problemen worden juist groter gemaakt om de massa te onderdrukken.
Er is reeds sinds na WW2 GEEN energieprobleem. Net zoals met hydroxychloroquine en ivermectine naast MMS mineral miracle supplement tijdens coronawaanzincampagne worden echte superieure oplossingen onderdrukt door big oil in samenwerking met de automobielfabrikanten en de (super) staatsapparatuur. Het global corporate network beschermt met alle middelen zijn financieeele monopoliepositie. DAAR zit het probleem en nergens anders.
Stanley Meyer met zijn vw buggy die op water liep vormt slechts het topje van de ijsberg. We hebben echt geen tankstations nodig langs de snelwegen. De distributie via tankstations getuigt sinds jaar en dag van achterlijke technologie.
giovanni: de onzinterm perpetuum mobile is totaal niet productief. Een machine die gedurende 30 jaar bij goed onderhoud een coefficient of performance vertoont van een factor 10 vind ik reeds een voldoende oplossing. Coefficient of performance = Power out / Power in.
Wie dan met de wet van behoud van energie of de thermodynamica aan komt zetten dat dit onmogelijk is geeft blijk van onkunde danwel dogmatische visie op energie-processen. Deze dogmatiek van sommige zogenaamde experts vormt een van de grootste mentale belemmeringen voor effectieve vooruitgang. Deze dogmatici gedragen zich net zoals lord Kelvin die verklaarde dat de mens zich nooit in de lucht zou kunnen verheffen via een werktuig, omdat het werd onmogelijk geacht vanwege de wet van archimedes.
Gelukkig hadden de gebroeders Wright fietsenmakers van beroep totaal schijt aan lord Kelvin. In Lelystad aviodome kun je hun eerste houten vliegexperiment bewonderen.
De amerikaan Bob Kostoff is ook zo iemand die met behulp van zwaartekracht duidelijk een COP ruim groter dan 1 weet te realiseren.
Meneer Dingel op de philipijnen had zijn auto op water lopen. In zijn gesprek met president Marcos blijkt dat er niets mee gedaan mag worden, want Marcos zei dat hij een kontrakt voor een lening met het IMF had getekend, dat hij NIETS zou doen ten nadele van fossiele nucleaire kolen energie. Wellicht is het interview nog op youtube te vinden.
Giovanni: ik ben het eens met de teneur van dit artikel. Windmolens en PV zonnecellen inclusief primitieve accu opslagmedia gaan op geen stukken na onze energiebehoefte dekken tenzij je uitgaat van 500 miljoen aardebewoners.
De hele term 20e eeuwse technologie maak ik bezwaar tegen, omdat er superieure oplossingen tijdens de 20e eeuw zijn bedacht en gemaakt en getest met een COP ruim groter dan 1.
Deze typering gaat voorbij aan de werkelijk grote aantallen inspirerende octrooien van uitvinders over de hele wereld om het energieprobleem op te lossen.
Ik noem alleen professor Kanarev die met zijn alternatieve mechanica baanbrekend werk heeft verricht. Deze man verdient de Nobelprijs.
Er zijn in het (recente) verleden wetenschappers geweest die revolutionaire motoren hadden uitgevonden. Deze wetenschappers zijn verdwenen en nooit meer boven water gekomen. Waar geldt verdiend wordt is een moord meer of minder niet belangrijk, hetzelfde geldt voor de farmacie.
Toch mooi om te zien dat er volgens de reaguurders hierboven vele technische oplossingen zijn bedacht, waarvan sommige al 100 jaar geleden, die superieur zouden moeten zijn in rendement en vermogen, maar die kennelijk nooit verder zijn gekomen dan de tekentafel... Bourke heeft inderdaad een motor ontworpen en claimt prachtige rendementen. Waarom is niemand daar mee door gegaan? De tekeningen zijn online te vinden - zou het zijn omdat dit rendement gewoon ooit gehaald wordt in de praktijk? En dan een auto op water. Het idee werkt, maar mag niet van het WEF - sure... En er zijn voorbeelden te over van zogenaamde nulpuntenergie theorieën, die gratis energie zouden halen uit vacuüm, de 10e dimensie of nog verder weg. Na een prachtig verhaal zou de demonstratie moeten komen, maar er is altijd een excuus waarom juist dan iets niet werkt... Steek je energie (pun intended) in een warmtepomp: het enige apparaat waarmee je je huis kan verwarmen en waar wèl meer energie uitkomt dan dat je er in stopt...
Laatste anoniem, een warmtepomp is de achterdeur uit. Beneden de 4 graden werkt het ding al niet meer en dan hebben we het niet eens over het stroomverbruik. Een doorsnee warmtepomp verbruikt ongeveer 4000KW per jaar in een zeer goed geïsoleerde woning en als dat lawaaiige ding dan ook nog niet werkt als het vriest zult u toch aan de dikke winterjas in huis moeten geloven.
Neem de proef op de som en kijk in de advertenties naar het stroomverbruik en dan garandeer ik u dat als het gebruik van die dingen toeneemt het huidige energienet het niet bij kan houden. Bovendien moet de woning er op ontworpen zijn want oudere woningen zijn onvoldoende geïsoleerd en woningen ouder dan 40 jaar zullen herbouwd moeten worden, laat staan de oude dijkwoningen, enz. Bovendien, waar denkt u dat de stroom vandaan komt? Van de 2% zonnecellen of de 3% van de windmolens?
Uw schrijven laat zien dat u er werkelijk helemaal niets van begrijpt en maar wat raaskalt.
giovanni. Professor Kanarev heeft een plasmaheater geoctrooieerd met een COP= coefficient of performance=Power out/Power in in van ruim merr dan 10 en hij heeft dat transparant bewezen met behulp van calorimetrie m.a.w. Mbv 500 kwh zonnecelproductie bijv opgeslagen in de modernste smart Varta accus NMC bijv kun je meer dan 5000 kWh warmte opwekken. Kanarev heeft bewijs geleverd. Het apparaat is niet veel groter dan een koektrommel. Vergt nog wat regelapparatuur en klaar is kees.
Zolang iemand het systeem NIET zelf heeft getest kan ik een veroordeling daarvan door welke geleerde dan ook niet aanvaarden omdat er geen serieus onderzoek werd verricht. Uitsluitend degelijke experimenten en tests kunnen ons vooruit helpen Aan theoretische oordelen hoe geleerd en complex en mathematisch ook kan ik geen echte wetenschap aan aflezen.
Mensen die warmtepompen aanschaffen bedoelen het goede echter ze worden misleid met een onnodig veel duurzame energie verbruikende oplossing als gevolg waarvan de schaarste aan beschikbare energie alleen maar de spuigaten kan uit lopen.
Een reactie posten