Burgerinitiatief dwingt parlement tot debat over invloed World Economic Forum
Ivo Laan 20-6-2022
Ik zeg niet dat het verkeerd is wat er in Davos gebeurt, maar geef openheid
Het is sinds 1971 elke winter een komen en gaan van wereldleiders, ceo’s van de grootste bedrijven, intellectuelen en journalisten in het Zwitserse Davos tijdens de jaarvergadering van het World Economic Forum. Onder aanvoering van de inmiddels 83-jarige voorzitter Klaus Schwab nemen de deelnemers de stand van de wereld door en blikken ze vooruit. Kunstmatige intelligentie, klimaatverandering, onderwijs en arbeidsmarkt om even wat thema’s te noemen.
Sinds de coronapandemie heeft toegeslagen in de wereld neemt het wantrouwen toe richting het WEF. Schwab pleitte voor een Great Reset, om na de crisis iets beters terug te bouwen: ’Build Back Better’. Een groot complot om op niet-democratische wijze Nederland te veranderen, vindt het burgerinitiatief, dat is opgezet door de stichting 1 juni 2005, die ijvert voor een nationaal referendum tegen de verdere overdracht van bevoegdheden naar de Europese Unie.
Op 1 juni stemde Nederland tegen de invoering van een Europese Grondwet. Volgens een uittreksel van de Kamer van Koophandel is FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen penningmeester van de stichting 1 juni 2005, waarvoor op de site ook donaties worden gevraagd.
Volgens het burgerinitiatief gingen in 2021 ’uit het niets’ wereldleiders de slogan Build Back Better gebruiken. Ook Joe Biden won met de slogan de verkiezingen van Trump. ’Waarom is deze slogan nooit onderdeel geweest van het publieke debat in Nederland?’, en ’waarom spreken zowel de koning als de premier op allerlei internationale bijeenkomsten over de noodzaak tot ’Build Back Better?’ Daar moet het World Economic Forum wel achter zitten, is de gedachte: het WEF coördineert de hele wereldpolitiek.
Een van de katalysators van het wantrouwen tegen het WEF is een video over de doelen in 2030. Doel zou zijn dan alle privébezit af te schaffen. Persbureau Reuters checkte deze bewering al eens grondig en concludeerde dat een filmpje waarin wordt gefilosofeerd over de toekomstdoelen van het WEF totaal uit zijn verband is getrokken. Zo is het niet Klaus Schwab die heeft gezegd: ’You’ll own nothing and you’ll be happy (’je zult niets bezitten en je zult tevreden zijn’). Het is de Deense politica Ida Auken, die later toelichtte haar opmerkingen gemaakt te hebben om juist de discussie over technologische ontwikkeling aan te zwengelen.
Bovendien klopt het gewraakte citaat uit de complotvideo niet. Er is een deel weggelaten. Want na ’you’ll own nothing, and you’ll be happy’ volgt: ’what you want, you’ll rent, and it will be deliverered by drone’. Daar valt inderdaad best over te discussiëren maar klinkt een stuk minder spannend en complotterig.
Brief
Terwijl op het hoogtepunt van de pandemie de complotten social media overvoeren, is het Kamerlid Henk Krol van 50 Plus die in 2021 plenair wil debatteren over de invloed van het WEF. Dat lukt niet. ,,Er was geen meerderheid voor’’, blikt Krol terug. Wel stuurt het kabinet op 3 maart 2021 een brief aan de Tweede Kamer waarin het concept Build Back Better wordt toegelicht. Premier Rutte legt uit dat het staat voor een al langer gangbare crisisaanpak na bijvoorbeeld een natuurramp. Behalve herstel moeten ook maatschappelijke problemen aangepakt worden met als doel om na een crisis ’veerkrachtige en duurzame samenleving te creëren’.
De werkwijze is voor het eerst toegepast na de tsunami in 2004 en later na orkaan Katrina in de VS in 2005. In 2015 is Build Back Better als officieel concept voor duurzaam en inclusief herstel erkend door de Verenigde Naties, schrijft Rutte de Kamer. Met het uitbreken van de coronapandemie is het ook de bedoeling te voorkomen dat decennia van groei en sociaaleconomische vooruitgang in vooral lage en middeninkomenslanden teniet worden gedaan, is de inzet. De brief neemt het wantrouwen niet weg.
Onder het tapijt
Het burgerinitiatief begint een handtekeningenactie. ,,Ook ik heb mijn handtekening gezet’’, zegt Krol, die niet meer in de Tweede Kamer zit. ,,Ik was de eerste die het aankaartte. Het ging mij er niet om dat ik er heilig in geloof dat het World Economic Forum een enorme macht heeft, maar je moet het daarover kunnen hebben. Je moet dat niet onder het tapijt vegen. Ik wilde wel eens uitgelegd hebben wat de grote afvaardiging uit ons land in Davos doet. Ik zeg ook niet dat het verkeerd is wat er in Davos gebeurt, maar geef openheid.’’
De regering heeft de discussies over het World Economic Forum ’heel erg klein gemaakt’, zegt Jelle van Buuren, complotexpert aan Universiteit Leiden. ,,Zo voed je juist complottheorieën.’' Dat het onderwerp nu door de opgehaalde handtekeningen waarschijnlijk plenair behandeld wordt, vindt Van Buuren ’een goede zaak’. ,,Het World Economic Forum is een private organisatie, wat daar allemaal besproken wordt, blijft onduidelijk. Het is niet heel erg transparant.’' Toch denkt Van Buuren niet dat we geregeerd worden vanuit Davos’. ,,Het is méér dan een praatclub, maar het is volgens mij ook weer geen wereldcomplot’’, zegt Van Buuren die zijn handtekening niet zette. ,,Maar dat doe ik als wetenschapper nooit om onafhankelijk te blijven.’’
Onderzoek
Morgen biedt het burgerinitiatief de 42.000 handtekeningen aan, een commissie onderzoekt de geldigheid en beslist of en wanneer er een debat komt. Het burgerinitiatief zelf roept journalisten op onderzoek te doen naar de ’revolutionaire omwenteling’ door het WEF, aldus de website. Op een verzoek om commentaar van het burgerinitiatief kwam geen reactie.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten