’Buitengebied krijgt volledig uitgeklede brandweer, pure afbraak.’ Brandweervrijwilligers verzetten zich tegen reorganisatieplan in Noord-Holland Noord

Datum:
  • woensdag 1 juni 2022
  • in
  • Categorie:
  •  ALKMAAR

    ’Pure afbraak’, die de veiligheid van inwoners van Noord-Holland Noord totaal onnodig in de waagschaal stelt. Zo noemt Marcel Dokter, voorzitter van de landelijke Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) het reorganisatieplan voor de brandweer in deze regio.


    Martijn Gijsbertsen 1-6-2022


    Door het sluiten van twee van de huidige 52 kazernes (Ursem en Slootdorp) plus het afslanken van het takenpakket van nog eens veertien andere brandweerposten (zie kader) krijgt het buitengebied van Noord-Holland Noord in Dokters ogen een ’volledig uitgeklede, tweederangs brandweer’.

    Platgebeld

    „Wij zijn door leden uit de hele regio platgebeld en -gemaild. Zij hebben via vele tientallen telefoontjes en berichten stevig bij ons aan de bel getrokken. In snap dat zij ongerust en ongelukkig zijn. Toen ik het plan zelf las, schrok ik daar enorm van”, aldus de voorman van de belangenbehartiger namens circa 6.000 aangesloten leden, waarvan ongeveer 700 uit Noord-Holland Noord.

    „Er staat in feite in dat mensen die nu nog in de betreffende kazernes actief zijn, straks feitelijk nauwelijks met brandbestrijding van doen krijgen. Ze mogen hun rode voertuig voorrijden en moeten bij bekenden in hun dorp waar een huis in brand staat wachten totdat de ’echte’ brandweer komt. Ze mogen ongeveer net zo veel als mensen die een brandblusser thuis hebben. Wij zullen er samen met deze vrijwilligers alles aan proberen te doen om te voorkomen dat deze ’prullenbakbrandweer’ voet aan de grond krijgt in Noord-Holland Noord.”

    De VBV wil geen olie op het vuur gooien en zal niet meteen oproepen om te gaan staken of op de barricaden springen, maar is meer van de lijn van overleg. Zo wordt nog deze week een bijeenkomst gehouden, waarbij vrijwilligers van de betrokken brandweerposten achter gesloten deuren hun zegje kunnen doen. Voor het bijwonen

     van deze praatsessie zonder pottenkijkers hebben zich al ruim 50 personen aangemeld.

    Haaks

    „Wij willen daar geen buitenstaanders bij, omdat iedereen zich veilig moet kunnen uiten, vrijuit moet kunnen praten. We gaan leden vragen wat zij van ons verlangen, wat wij kunnen doen om ze te helpen. Ja, de vakvereniging gaat zich zeker tegen deze kwestie aan bemoeien. Want het kan gewoon niet waar zijn dat straks minder getrainde bevelvoerders en manschappen uitrukken, die ter plaatse onvoldoende bekwaam blijken om vervelende incidenten aan te pakken. Dat staat haaks op wat landelijk qua brandweerbeleid is afgesproken.”

    Dokter zal binnenkort ook om tafel gaan met Krishna Taneja, de directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en regionaal brandweercommandant. Hij heeft het omstreden reorganisatieplan onlangs aan de burgemeesters van de zestien gemeenten gepresenteerd en in deze krant ontvouwd.

    „Weet je wat het is? De brandweer in Noord-Holland Noord heeft in het verleden eerder onder het vergrootglas gelegen, omdat ze lang niet altijd en overal op tijd was. Schaal je de organisatie verder af, wat zijn dan de effecten voor de kwaliteit van de hulpverlening en de veiligheid voor mensen in nood die zij moeten helpen?”

    Tweede Kamer

    De VBV heeft intussen contact opgenomen met leden uit de Tweede Kamer en het Ministerie voor Justitie en Veiligheid plus de inspectie van hetzelfde departement ingeseind. „Wij hebben de minister (Dilan Yeşilgöz-Zegerius, red.) gevraagd haar systeemverantwoordelijkheid te nemen. Het kan niet zo zijn dat een veiligheidsregio onder de noemer van pilot of experiment op eigen houtje een plan afkondigt, dat de veiligheid van mensen in het geding brengt, in strijd is met afgesproken beleid en dus gevolgen kan hebben voor het hele brandweersysteem.”

    De vakvereniging zal gemeenten volgens Dokter laten weten dat zij het plan ’heel slecht’ vindt en alles doen om uitvoering daarvan te dwarsbomen. „De bevolking moet het ook niet pikken. Het is toch raar dat inwoners van bijvoorbeeld Berkhout en Hippolytushoef net als burgers van Alkmaar voor het volle pond meebetalen aan de brandweer, maar daar in geval van nood minder op kunnen rekenen?”

    Lees ook: Afslanken brandweer zet kwaad bloed. In takenpakket van veertien vrijwilligersposten wordt gesneden. ’Straks moeten wij zeggen: even geduld, de specialisten zijn onderweg’

    Lees ook: Twee brandweerposten dicht, veertien afgeslankt; plan zorgt voor onrust en emoties

    Afslanken

    De veertien vrijwillige brandweerposten die volgens het plan van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord moeten afslanken, zijn in de regio Alkmaar: Akersloot, Groet, Heerhugowaard-De Noord, Koedijk, Limmen en Stompetoren. In de Noordkop: Breezand, Dirkshorn, Hippolytushoef en Wieringerwaard. En in West-Friesland: Abbekerk, Berkhout, Blokker en Wervershoof.

    Noordhollands dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten