Windmolenparken zijn ware goudmijnen

Datum:
  • woensdag 18 mei 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • AMSTERDAM Aanleg op zee kan inmiddels zonder subsidie 


     Theo Besteman 18-5-2022

    Windmolenparken ontwikkelen zich tot goudmijntjes. Aanleg op zee kan al zonder subsidie toe: de komst van steeds grotere exemplaren verdubbelt de capaciteit. Juist nu de behoefte aan deze herbruikbare energie groeit om van Russisch gas af te kunnen. 

    „Je kunt per gebied meer energie leveren”, zegt ceo Anna Borg van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Dat levert voor het windpark in aanbouw ’Hollandse Kust Zuid’ (bij de Haagse kust) de turbines die per stuk 11 megawatt capaciteit bieden. Dat komt overeen met stroom voor twee miljoen huishoudens. 

    Voor de ontwikkeling van het volgende, kleinere windpark Hollandse Kust West, 53 kilometer ver op zee, heeft Vattenfall zich net als Shell, BP en andere grote energiebedrijven ingeschreven voor de overheidstender, een veiling. Daar wil het turbines leveren met 15 megawatt capaciteit. In ontwikkeling blijken windmolens voor de Zweden die met 20 megawatt het dubbele van de huidige exemplaren gaan leveren, bevestigt Borg. „Die worden nu getest. Ook de volgende worden steeds krachtiger”, zegt de ceo van het bedrijf dat ruim zeven miljoen huishoudens van energie voorziet. 

    Het bedrijf dat de tender wint voor de kavel Hollandse Kust West start de bouw in 2024. Levering van 1400 megawatt aan elektriciteit volgt volgens planning de jaren erop. Dat is stroom voor tussen de 1 en 1,5 miljoen huishoudens. Dit park moet in 2027 volledig in bedrijf zijn. Windenergie is inmiddels profijtelijk, net als bij aanleg van Hollandse Kust Zuid gebeurt dat zonder overheidssubsidie. 

    Biomassa 

    Vattenfalls aanmelding voor de tender past binnen de investering voor komende jaren in zonnecollectoren, geothermie, waterstof en biomassa. Het bedrijf worstelt nog steeds met zijn plannen voor de eventuele bouw van een biomassacentrale voor warmte in Diemen. Het heeft overheidssubsidie en de omgevings- en natuurvergunning zijn binnen, al loopt daarover nog een hoger beroep tegen de provincie. 

    Het investeringsbesluit is uitgesteld na protest, met name tegen houtgestookte biomassa. Eind april stopte het kabinet met nieuwe subsidies voor alle biomassa-stook. Ook komende maanden valt geen besluit over wat Vattenfall met de centrale doet. 

    „In Zweden is steun voor het gebruik van biomassa voor energiecentrales vrij groot, maar ik snap de gevoeligheid in Nederland. Het is moeilijk om een gelijkwaardig alternatief te vinden”, zegt Borg. 

    De ceo zegt te wachten op ’iets van een richtlijn’ van de Nederlandse overheid over wat wel bruikbaar is als stook voor de centrales. „Want er is, qua kracht als energiebron, geen alternatief anders dan doorgaan op gas.” En daar wil het kabinet vanaf.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten