VIJF VRAGEN OVER De verplichte exit van de cv-ketel
18-5-2022
De warmtepomp is niet langer een keuze voor milieubewuste types, maar wordt een plicht. Het kabinet maakte gisteren bekend dat wie na 1 januari 2026 zijn cv-ketel vervangt aan de warmtepomp moet. Nou, kom maar op dan.
1 Waarom een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is daarmee duurzaam. Duurzamer in elk geval dan gas, de fossiele brandstof voor het stoken van de huidige cv-ketel. En, heel simpel: omdat het ding verplicht wordt vanaf 2026.
2 Dat is al snel!
Besef dat er nu nog niets aan de hand is. Sterker, wie eind december 2025 ineens in de kou zit omdat zijn cv-ketel het begeeft, mag dan nog gewoon een nieuwe cv-ketel laten plaatsen. Daarop wijst de vereniging Eigen Huis. „En die gaat dan weer vijftien, twintig jaar mee. Vergeet ook niet dat de nieuwe generatie cv-ketels een stuk zuiniger is”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte.
3 Hoe werkt zo’n pomp?
Afhankelijke van het type halen warmtepompen warmte uit de buiten- of binnenlucht of uit de bodem en zetten die om in warm water voor gebruik in huis. Het allerbelangrijkste is beseffen wanneer zo’n ding níet werkt: namelijk als je huis niet voldoende is geïsoleerd en je niet genoeg warmtebronnen (radiatoren) hebt. Een warmtepomp is onder meer zo milieuvriendelijk omdat de watertemperatuur voor het verwarmingssysteem niet al te hoog is. De meeste warmtepompen verwarmen het cv-water tot hooguit 50 graden Celsius, tegen 70 tot 90 graden voor de gasgestookte cv-ketel.
Huizen die deze eeuw zijn gebouwd, zijn sowieso voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Dat is qua aanschaf de goedkoopste oplossing, waarbij de pomp op koude dagen hulp krijgt van een klein cv-keteltje. Je blijft dus wel gas verstoken. Met de ’50-gradentest’ van Eigen Huis kunnen woningeigenaren checken of hiermee valt te leven, of dat het zaak is eerst aanvullende maatregelen te nemen.
4 Warmtepomp erin, cv-ketel eruit?
Was het maar zo simpel. Ook zonder buffervat voor warm water is de binnenunit van de hybride warmtepomp al groter dan een cv-ketel. De buitenunit lijkt vaak op die van airco’s en kan op de grond, aan de gevel of op het dak worden geplaatst. Houd er bij het kiezen van de plek rekening mee - ook met het oog op de buren - dat de installatie geluid maakt, vooral ’s winters.
Het grootste verschil met volledig elektrische warmtepompen is dat die ook nog een forse (diameter al gauw meer dan een halve meter en hoogte minimaal 1,5 meter) boiler hebben, onder meer om douchewater voor te verwarmen. Daar moet je wel plek voor hebben in huis. Dat is volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bij drie op de tien woningen in Nederland niet het geval.
Bij dit alles geldt: bedenk goed wat je doet. Eigen Huis hamert erop dat de bal bij de cv-onderhoudsmonteur zou moeten liggen. ,,Die komt toch langs en kan dan adviseren welk type warmtepomp je moet hebben en welke isolatiemaatregelen daarvoor nodig zijn.’’
5 Wie gaat al die warmtepompen produceren en installeren?
Ministers Hugo de Jonge (volkshuisvesting) en Rob Jetten (klimaat en energie) melden trots dat het kabinet samen optrekt met de installatiebranche en fabrikanten. Toch is levering en montage nu al een groot probleem, met wachttijden van vaak al bijna een jaar. Daarnaast krijgt het zwaar belaste Nederlandse elektriciteitsnet het nog eens extra voor z’n kiezen als honderdduizenden woningen deels of helemaal van het gas gaan. Al met al wordt de massale overstap op de warmtepomp een realitycheck, voorspelt Eigen Huis.
Henk Runhaar
_____________________
Subsidie
Een warmtepomp kost
momenteel 4.500 tot 20.000 euro,
inclusief montage. Bijna een derde van
dat bedrag kan worden
teruggehaald door
subsidie aan te vragen. Het kabinet
stelt hiervoor 150 miljoen
euro per jaar beschikbaar tot
en met 2030. De
Consumentenbond verwacht
dat warmtepompen de
komende jaren goedkoper
worden.
______________________________
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten