Olie-embargo: Wat de sancties voor de OPEC+ en Europa betekenen

Datum:
  • donderdag 5 mei 2022
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Olie-embargo: Wat de sancties voor de OPEC+ en Europa betekenen

    Geplaatst op  door E.J. Bron


    5-5-2022


    Terwijl de EU een embargo tegen Russische olie plant, probeert de OPEC de Oekraïne-oorlog in haar communicatie te vermijden. Het embargo zal waarschijnlijk eerst niets aan deze dynamiek veranderen, denken experts.

    De door Saoedi-Arabië en Rusland aangevoerde olie-alliantie OPEC+ overlegt vandaag over haar toekomstige productiestrategie. Op de dag van de maandelijkse online vergadering van de groep presenteerde de Europese Commissie haar geplande importstop op Russische olie, die tot het eind van het jaar uitgevoerd moet worden. Volgens experts zal de OPEC+ zal daar niet echt van onder de indruk zijn.

    Verandert het Europese olie-embargo de strategie van OPEC+?

    Daarvoor bestaan geen aanwijzingen. Na grote productieverminderingen in het begin van de corona-pandemie heeft de alliantie haar dagelijkse productiedoelen in de afgelopen maanden stapsgewijs met ongeveer 400.000 Barrel ( 1 Barrel = 159 liter) opgevoerd. Waarschijnlijk wordt deze voorzichtige politiek ook in juni voortgezet.

    Hebben de sancties effect op de dynamiek binnen de groep?

    De organisatie van olie exporterend elanden (OPEC) en haar door Rusland aangevoerde alliantiepartners staan ondanks de Russische aanval op de Oekraïne zij aan zij. De OPEC spreekt de oorlog niet rechtstreeks aan en gebruikt in plaats daarvan termen als “geopolitieke spanningen in Oost-Europa”.

    “Men wil Rusland niet irriteren”, zegt analist Giovanni Staunovo van de Zwitserse bank USB. Nadat Rusland zijn export in april verhoogd in plaats van verlaagd zou hebben, zou men er binnen de alliantie ook niet in geïnteresseerd zijn om productiedoelen meer dan gepland op te voeren om sancties te compenseren.

    Waar naartoe kan Rusland in het vervolg zijn olie verkopen?

    Vooral naar Azië. India kocht onlangs al meer voordelige Russische olie uit Rusland, waarmee de Zuid-Aziatische economische macht al lange tijd goede betrekkingen onderhoudt. Ook China, dat zich in de Oekraïne-kwestie niet tegen Moskou keert, komt als afnemer in aanmerking.

    De vraag van de Chinese industrie wordt echter nog door de strenge corona-maatregelen van Peking gedempt. Volgens Edoardo Campanella van de Unicredit Bank in Milaan bestaan er ook aanwijzingen dat Russische olie op grote schepen op zee met olie uit andere landen vermengd wordt. Zo zou de herkomst verhuld en het embargo omzeild kunnen worden.

    Welke plaats neemt Russische olie tot nu toe in de EU in?

    Van de totale import van olie van de Europese Unie kwam vorig jaar bijna een vierde deel voor rekening van Rusland. De aandelen van alle andere landen die olie leveren, bleef volgens EU-statistiek elk onder de 10%.

    Welke landen zouden in het vervolg meer naar Europa kunnen leveren?

    “In principe zouden de VS de olie-export nog kunnen uitbreiden”, zei Carsten Fritsch van de Commerzbank. Al voor de bekendmaking van de sanctieplannen kwam er olie uit strategische Amerikaanse reserves naar Europa. Opdat ook de producenten in de VS meer olie produceren voor afnemers aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, zouden er echter prikkels door de staat zoals productievergunningen nodig zijn, zei Fritsch. Bovendien zou er in de Amerikaanse olie-industrie een gebrek aan arbeidskrachten heersen.

    Uit de kring van de OPEC-landen zou Iran in het vervolg aan Europa kunnen leveren – maar pas wanneer de atoomonderhandelingen toch nog succes hebben. Want dan zou Washington zijn embargo op Iraans olie opheffen. Bovendien zouden de Golfstaten zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten iets meer kunnen produceren.

    Betekent dat ook stijgende prijzen voor consumenten?

    Analisten verwachten in ieder geval een blijvend hoog prijsniveau voor ruwe olie en producten als benzine en diesel. Want wanneer andere landen in plaats van Rusland naar Europa leveren, staat er voor afnemers in andere regio´s minder ter beschikking. “Het is niet zo dat er meer olie op de markt is”, zegt Staunovo. Door de hoge prijzen zou de koopkracht in Europa verminderen.

    Volgens de econoom van de Commerzbank Bernd Weidensteiner hebben EU-landen volgens het sanctieplan weliswaar genoeg tijd om zich te verzekeren van andere oliebronnen, maar hij ziet een ander risico dat een negatief effect op de energieprijzen zou kunnen hebben: Rusland zou op het olie-embargo kunnen reageren met het stoppen van de gasleveringen aan Europa. “Dat is veel moeilijker te vervangen”.

    Bron:
    epochtimes.de

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten