Duitsland, Italië en Oostenrijk zullen Russisch gas in roebels betalen

Datum:
  • zondag 22 mei 2022
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Brussel gaf schriftelijke richtlijnen uit hoe men Russisch gas kan kopen zonder de sancties te schenden.



     

    Duitsland, Italië en Oostenrijk zullen Russisch gas in roebels betalen


    (Vertaling: E.J. Bron)

    Meerdere Europese afnemers zouden groen licht hebben voor roebel-rekeningen bij de Gazprombank gekregen hebben om zodoende gas uit Rusland te kunnen blijven betrekken. Brussel gaf schriftelijke richtlijnen uit hoe men Russisch gas kan kopen zonder de sancties te schenden.

    Duitsland en Italië hadden aan hun ondernemingen, na ruggenspraak met Brussel, meegedeeld dat ze roebel-rekeningen zouden kunnen openen om Russisch gas te betalen, zonder daarmee de EU-sancties tegen Rusland te schenden, berichtte Reuters vrijdag.

    Polen, Bulgarije en Finland hadden daarvoor geweigerd om te voldoen aan de eis van Moskou en de rekeningen via roebel-rekeningen bij de Gazprombank te betalen. De leveringen aan deze landen werden onlangs stopgezet.

    Andere lidstaten zijn blijkbaar echter niet bereid om maatregelen te nemen die ertoe zouden kunnen leiden dat noodzakelijke voorraden aan Russisch gas verloren gaan, waarmee huizen verwarmd en fabrieken aangedreven worden.

    Brussel gaf twee schriftelijke richtlijnen uit hoe men Russisch gas kan kopen zonder de sancties te schenden. De legale manier zou intussen “vaag” blijven, omdat EU-functionarissen volgens informatie van Reuters firma´s in een besloten vergadering aanraadden om geen roebel-rekeningen bij de Gazprombank te openen. Enkele diplomaten uit EU-lidstaten deelden echter mee dat ze het advies opzettelijk “vaag” hielden om het de landen mogelijk te maken roebel-rekeningen te openen en Russisch gas te blijven kopen.

    “Men heeft de indruk dat het de deur voor het normale zakendoen openlaat”, zei een diplomaat, en voegde er aan toe dat het risico zou bestaan de eenheid van de EU tegenover Rusland te ondermijnen wanneer ondernemingen in enkele landen roebel-rekeningen openen, anderen echter niet.

    Twee bronnen deelden aan Reuters mee dat Duitse gasimporteurs door Berlijn meegedeeld hadden gekregen dat ze roebel-rekeningen kunnen openen om Russisch gas te betalen zonder de sancties te schenden, zolang de betalingen, die zij aan de Gazprombank doen, niet plaatsvinden in de Russische valuta. De bronnen verklaarden dat Duitsland, de grootste importeur van Russisch gas in de regio, in deze kwestie consequent in nauw overleg met de EU gehandeld zou hebben.

    Ook de Italiaanse regering sprak met de Europese Commissie en kreeg er duidelijkheid over hoe Russisch gas gekocht kan worden, deelde een vooraanstaande regeringsbron aan Reuters mee.

    Het Oostenrijkse energieconcern ÖMV verklaarde vrijdag bovendien dat het een rekening bij de Gazprombank geopend zou hebben om Russische gasimport te betalen, en stond erop dat het systeem geen schending van het huidige EU-embargo tegen Moskou zou zijn. Oostenrijk importeert ongeveer 80% van zijn gas uit Rusland.

    Achter de schermen liepen al dagen onderhandelingen met Moskou. Als compromis gelden de zogenaamde “K-rekeningen”: de klanten uit de EU betalen in euro´s of dollars op een rekening bij de eigen bank van het Russische energieconcern Gazprom. Gazprom neemt het geld, wisselt het om in roebels en maakt dit dan over op de eigenlijke zakenrekening.

    Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken deelde mee dat het land zich zou inzetten voor een duidelijke houding van de EU om “één lijn voor de hele EU te trekken”. Ongeveer de helft van de 54 afnemers van Russisch gas zouden al roebel-rekeningen bij de Gazprombank geopend hebben om in het kader van het nieuwe betalingssysteem gasleveringen te krijgen.

    Bron:
    rt.de

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten