Baudet bezorgd om komst permanente coronawet: 'Alarmbellen!'

Datum:
  • zaterdag 7 mei 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • Het kabinet wil dit najaar definitief af van de tijdelijke coronawet.


    05 May 2022 door Bart Reijmerink


    In plaats van deze tijdelijke wet - die de afgelopen jaren veelvuldig verlengd werd qua geldingsduur - wil het kabinet met een wijziging van de Wet publieke gezondheid een permanente wet invoeren die het mogelijk maakt om beperkende maatregelen in te voeren. FVD-leider Thierry Baudet maakt zich grote zorgen om de komst van deze nieuwe wet.

    Politieke partijen en de Raad van State zijn al langer kritisch op het alsmaar verlengen van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. Critici menen al enige tijd dat het 'tijdelijke' karakter allang verdwenen is. Ook de Raad van State is kritisch op het gebruik van zo'n tijdelijke noodwet. 

    Daarom heeft kabinet plannen klaarliggen om de Wet publieke gezondheid uit te breiden en daarin vast te leggen dat het opleggen van beperkende maatregelen via die wet moet gaan. 

    De bestaande Wet publieke gezondheid kent al bepalingen om infectieziekten te bestrijden, maar daarbij gaat het vooral om maatregelen op individueel vlak, het kabinet wil dit nu uitbreiden met collectieve maatregelen. 'Bij een epidemie op deze schaal waren collectieve maatregelen vereist. De Twm heeft dat gat tijdelijk moeten vullen', schrijft minister Kuipers in een brief aan de Kamer.

    Forum-voorman Baudet maakt zich grote zorgen over deze wetsverandering. Volgens Baudet zouden mensen niet blij moeten zijn met het nieuws dat de tijdelijke coronawet verdwijnt, want met het verdwijnen hiervan zal er in de praktijk niks veranderen. Het kabinet blijft in staat om vrijheidbeperkende maatregelen op te leggen als er een permanente wet komt. 

    Ook BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen en journalist Thomas Bollen zijn bezorgd over de mogelijke komst van deze permanente coronawet. Zo'n permanente wet zou het kabinet namelijk 'vrijwel onbeperkte macht' geven om beperkende maatregelen in te voeren, aldus Van Tellingen.


    Bollen vraagt zich af waarom men in Den Haag niet wacht tot de conclusies van de parlementaire enquĂȘte over de aanpak van de vorige crisis op tafel liggen. Volgens Bollen is het wachten op een herhaling van eerder gemaakte fouten door de noodwet te snel in een 'permanent jasje' te hijsen.

    Van Tellingen is overigens van mening dat er uiteindelijk geen permanente wetgeving gaat komen omdat de maatschappelijke tegenstand te groot is.


    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten