Provincie wil 5000 stolpboerderijen beter beschermen, desnoods met strengere sloopvergunning

Datum:
  • dinsdag 19 april 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • TWISK

    De provincie Noord-Holland wil de bijna 5000 stolpboerderijen in het landschap beter beschermen. Wie weet gebeurt dat wel met een strakkere regels tegen sloop.


    Martin Menger 19-4-2022


    Dit bleek dinsdagmiddag in een zonovergoten Twisk, waar de provincie de nieuwe Noord-Hollandse waarderingskaart voor de stolpboerderijen presenteerde. Dat gebeurde in stal achter de dubbele stolp van de familie Kaij, waar ook een landschapsgesprek werd gehouden. Want het is de provincie ernst om de toekomst van de stolp als ’beelddrager’ voor Noord-Holland veilig te stellen, aldus beleidsadviseur Ernst van der Kleij, die de zieke gedeputeerde Zita Pels verving.

    Identiteit

    Hij wond er geen doekjes om: de stolp, dat is de identiteitsdrager van het Noord-Hollands landschap. Maar de provincie, gemeente en eigenaren worstelen ook al jaren met de vraag in hoeverre het behoud kan worden afgedwongen.

    ,,Elk jaar verdwijnen er twintig gebouwen door brand, verwaarlozing of de aanleg van bijvoorbeeld een weg”, aldus Van der Kleij. ,,Daarom willen we de stolp vasthouden, ook in de nieuwe verschijningsvormen.”

    Statige bezit

    In sommige gevallen zijn de oude boerderijen van nature al beter beschermd. Om die reden was een gezelschap liefhebbers op uitnodiging van Mooi Noord-Holland ook naar Twisk gekomen. Dit dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en een opvallend ’rijk’ bezit aan statige stolpboerderijen. Net als bijvoorbeeld de droogmakerij De Beemster.

    Met een korte wandeltocht konden de onderzoekers die namens Mooi Noord-Holland alle stolpen zelf hebben bekeken, ook aan de deelnemers vertellen op welke onderdelen is gelet bij de bepaling van de waarde. Niet de economische waarde, maar wel de betekenis in het landschap of het dorp, benadrukte Dorine van Hoogstraten. Dan gaat het om de vrije ligging, de herkenbaarheid, de zichtbare aanwezigheid van moderniseringen of het verlies van de oorspronkelijke functie.

    Volgens Mooi Noord-Holland hebben ook de duizenden boerderijen die de laatste decennia al dan niet smaakvol zijn verbouwd nog steeds hun waarde. ,,Dat is juist het kenmerk van een stolp”, aldus Van Hoogstrate. ,,Altijd weer vernieuwingen of hergebruik.”

    Hergebruik

    Zij hoopt dat met de waardekaart voor de stolpen ook de beleidsmakers beter in staat worden gesteld om het eigen beleid er op aan te passen. Daarnaast wordt op de waardekaart ook meer aandacht besteed aan de stolpenstructuur in de hele provincie. De stolp is vijf eeuwen geleden ontstaan in West-Friesland, en vooral in de lintdorpen loont een betere bescherming alle inzet. ,,Maar dan ook met de nadruk op het hergebruik van de stolpen”, aldus beleidsadviseur Van der Kleij.

    Lees ook: ’De stolpboerderij is vogelvrij. Als het aan de provincie ligt verdwijnt de helft’.

    De stolp heeft nog lang niet overal de ’beschermde status; die het verdient. Dat erkende Jeroen Broeders, wethouder erfgoed in de gemeente Drechterland in het afsluitende ’landschapstalk’ in het boomgaardje (met schapen) naast de dubbele stolp. ,,Wij hebben als gemeente onze beschermplicht de laatste jaren laten verslonzen.” Met de teloorgang van enkele stolpen zoals die in Westwoud of in Oosterblokker als gevolg.

    Eigenaar

    ,,Eigenlijk hopen wij met de nieuwe coalitie de regels binnen omgevingsvergunning te gebruiken voor een betere bescherming. Al zal niet iedere eigenaar daar blij mee zijn”, voorspelde hij.

    Dat betekent ook dat het provinciaal bestuur met de gemeentebesturen de gesprekken zal aangaan, om te onderzoeken of bijvoorbeeld de invoering van een aparte vergunning rond de sloop van een stolp een haalbare kaart is, om zo het bouwwerk in stand te kunnen houden. ,,Dat kunnen we alleen doen al er een draagvlak voor is”, besloot Ernst van der Kleij.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten