Ik heb altijd gedacht dat de EU ten val gebracht zou worden door de ondergang van Deutsche Bank. Een volledig corrupte bank die te groot is om te redden en tot aan zijn nek in de Italiaanse staatsschulden zit, maar het zijn de Amerikaanse, voor Europa zelfmoordsancties tegen Rusland, die de strop om de nek van de Europese bondgenoot aan zullen trekken.
1-4-2022
Ach en wee en arme ons, dat onze machthebbers marionetten van de terminale Amerikaanse hegemoon zijn, die er zorg voor zal dragen dat het oude continent de hardste klappen opvangt.
De incompetentie van de EU is momenteel nog duidelijker dan normaal. De Russische televisie schudt ongelovig het hoofd over wat Brussel verzint.
De incompetentie van de EU is niet nieuw, maar nu wordt het gevaarlijk omdat, om de Heer en Meester in Washington te behagen, de EU-leiders zelfmoordsancties hebben opgelegd aan Rusland die de EU al economisch tot stilstand brengen voordat Rusland zelfs maar met tegensancties heeft gereageerd. Dat was het onderwerp van een zeer interessant verslag van de Russische Europa-correspondent op zondag in het wekelijkse nieuwsoverzicht van de Russische TV, dat Anti-Spiegel vertaalde.
Poetin heeft de EU in een extreem moeilijke positie gebracht
Sinds het begin van de week bereidt Europa zich voor op een reeks crisistoppen – de G7, de NAVO en natuurlijk de Europese Unie. Het plan was om nieuwe sancties te overwegen en hoe de Russische steenkool, Russische olie en Russisch gas langzaam uit te faseren.
“Ik denk dat we onze afhankelijkheid van Russische steenkool tegen de vroege zomer en volledig in de herfst verder zullen verminderen. We willen ook de hoeveelheden olie en gas verminderen”, zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck.
Een volledig embargo op Russische koolwaterstoffen is momenteel niet mogelijk – dat zou een recessie veroorzaken, waarschuwde kanselier Scholz. Maar recessie – langzamere groei – is een zwakke term; in feite is het de ergste vorm van depressie. Alles moet dus zorgvuldig gebeuren.
Maar op woensdag kwam Vladimir Poetin en draaide de tafel om waarop ze hun plannen netjes hadden neergelegd: gas voor roebels. “Niemand weet hoe te reageren. Roebels moeten worden gekocht bij de Centrale Bank. Hiermee plaatst Poetin het Westen in een extreem moeilijke positie, omdat westerse sancties ad absurdum worden genomen”, schrijft Der Spiegel.
De roebel was een, zo niet het belangrijkste, doel van de sancties: de devaluatie van de Russische munt, de “honger” naar de euro en de dollar en de ontkoppeling van de wereldwijde kredietmarkt – die volgens de berekeningen allemaal failliet zouden moeten gaan de Russische economie. Maar in plaats van de verwachte paniek en overgave op alle fronten, verhoogt de vijand de inzet – er is geen tijd voor kalme, systematische wurging:
Ze hadden gehoopt dat het met een beetje moeite zou lukken – water en elektriciteit besparen, de thermostaten lager zetten, misschien wat minder vlees eten en in het weekend het privévervoer op het water laten – maar nee, nu kunnen ze het omgekeerde knock-outeffect van de sancties vermijden. Ze hoeven zich alleen maar af te vragen: waarom wij?
“De bestaande contracten specificeren de valuta waarin wordt betaald. Het is meestal de euro of de dollar, en we moeten aannemen dat dat het geval is”, aldus Olaf Scholz.
Ze hebben de activa van de Centrale Bank van Rusland bevroren, die niet alleen in dollars en euro’s zijn belegd, maar ook in hun eigen staatsobligaties. En nu herinneren ze zich ineens contracten. Welnu, u kunt ze opnieuw concluderen in roebels tegen de wisselkoers van de Centrale Bank.
“Ze kunnen ons natuurlijk vertellen dat ze dit jaar gemakkelijk 111,5 miljard kubieke meter gas vervangen. Maar in werkelijkheid, zonder een deïndustrialisatie van Europa, zonder een ineenstorting van de openbare nutssector in Europa, is het onmogelijk om te weigeren Russisch gas te kopen. Ons voorstel is heel eenvoudig. We respecteren onze leveringen, onze verbintenissen in termen van hoeveelheden en prijsformules, we veranderen niets behalve de valuta van betaling. Wat dat betreft is het idee simpel. Als je Russisch gas wilt krijgen, verander dan de contracten’, zegt Konstantin Simonov, directeur van het National Energy Security Fund.
Door aan te dringen op het voormalige instrument van onderlinge schikkingen, biedt Europa in feite aan Rusland gratis gas en andere hulpbronnen te leveren, dwz echte goederen verhandelen voor zijn ongedekte schuldbewijzen in de vorm van euro’s, die dan ook op elk moment kunnen worden bevroren . En dat is iets waar Rusland zeker niet in kan komen. Dit geldt des te meer daar in een aantal gevallen reeds in de bestaande contracten is voorzien in de mogelijkheid van onderlinge verrekening van gas in nationale valuta. In Bulgarije en Moldavië bijvoorbeeld werd de overstap naar roebels zonder problemen geaccepteerd – er zijn bankmechanismen. In dit opzicht zouden sommige landen vrij onverwachts in het bezit kunnen komen van enorme voorraden fossiele brandstoffen,
Iedereen begrijpt dat. Deze week kregen velen de indruk dat Europa het bekende patroon volgt van het accepteren van het onvermijdelijke: eerst ontkenning, dan woede, dan afdingen. De Duitse regering dringt hier niet meer op aan, maar beveelt aan: “Aangezien de staat zelf geen gas inkoopt, kan men alleen een beroep doen op particuliere aanbieders om te weigeren in roebels te betalen”, aldus minister Lindner van Financiën.
De prijs van duizend kubieke meter gas steeg door het nieuws over de roebel naar ongeveer $ 1.500. De markt wacht nu af wat de Europese partners van Gazprom zullen doen: als ze de aanbeveling van de Duitse minister van Financiën opvolgen en als Rusland besluit de bevoorrading stop te zetten, kunnen de futures volgende week terugkeren naar het recordhoogte van 7 maart van 3.800. Return dollars per duizend kubieke voeten. Dit is gegarandeerd een ramp.
Het Duitse Federale Bureau voor Rampenbeheersing simuleerde een scenario voor een verstoring van de gasvoorziening in 2019: het feit dat de industrie stilstaat, is nog niet eens het halve probleem, want het bleek dat sociale voorzieningen – ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen – niet in staat zijn, mensen warme maaltijden te geven en dat huishoudens zouden gaan verbranden wat voorhanden is. En dat betekent verwondingen en branden – de hulpdiensten zouden overweldigd worden. Dit is een scenario voor tijdelijke moeilijkheden, maar als dit de norm wordt, dreigt Duitsland terug te vallen naar de 19e eeuw en zal de bloeiende verzorgingsstaat worden vernietigd. Zelfs het verwarmingssysteem zal niet meer bestaan. Dit is geen Russische propaganda, schrijft Die Welt.
En de groene utopie die Baerbock en Habeck gebruikten om kiezers te lokken, decarbonisatie, koolstofneutraliteit – al deze hightech van biljoenen euro’s uit sprookjesland – is verdwenen. De sancties die ze zelf bedachten, maken alleen een energietransitie voor Duitsland mogelijk: niet naar hernieuwbare energie, maar naar de meest traditionele energiebronnen in de vorm van bruinkool uit het Ruhrgebied.
En zelfs als mevrouw Ursula von der Leyen en de Duitse Groenen Europeanen kunnen blijven verleiden met het sprookje van de verlossing door middel van windturbines en zonnepanelen, zullen ze dat al snel niet meer geloven. “Daarom willen we als Europeanen de leveringen vanuit Rusland diversifiëren naar leveranciers die we vertrouwen, die onze vrienden zijn en die betrouwbaar zijn”, zei Von der Leyen.
Het is onduidelijk waarom Rusland een onbetrouwbare leverancier is geworden als Gazprom zelfs nu nog brandstof naar Europa pompt via de Oekraïense pijpleiding. Maar voor Von der Leyen is de VS een betrouwbare leverancier, daarbij vergetend dat de Amerikanen dit najaar hun LNG hebben omgeleid naar premium Aziatische markten. Biden heeft dit jaar 15 miljard kubieke meter toegezegd, een tiende van wat Europa van Rusland krijgt. Dus dat is niets. Deze volumes kunnen in de toekomst echter toenemen naarmate de juiste infrastructuur wordt gebouwd, dus niet erg snel.
“Een terminal voor vloeibaar gas vereist 1,5 jaar planning en 3,5 jaar bouw. Dit is een gangbare praktijk. Maar wat op papier is goedgekeurd, moet Duitsland meestal met 3 of 4 vermenigvuldigen, zoals in het geval van de luchthaven van Berlijn”, verduidelijkte Robert Habeck.
In theorie zou Poetin nu het gas kunnen afsluiten door te weigeren roebels in te kopen, maar dan zou Duitsland niet in staat zijn overschotten te verhandelen met Polen en Oekraïne zoals het de afgelopen maanden heeft gedaan. Duitsland gaat verwarmen met kolen en brandhout, vluchtelingen opvangen en honderd miljard euro uitgeven aan modernisering van de Bundeswehr. Hier is duidelijk iets mis, dus de overstap naar de roebel is onvermijdelijk: als Duitsland het niet wil, zullen anderen dat wel.
Het Oostenrijkse OMV verklaarde vervolgens dat het Gazprom in euro’s zou blijven betalen, maar waarschijnlijk van gedachten zal veranderen.
“In Brussel legde Scholz uit dat het een bewuste keuze van de EU was om energie niet op te nemen in het sanctiepakket, aangezien sommige landen erg afhankelijk zijn van gas, olie en kolen uit Rusland. Karl Nehammer, de Oostenrijkse kanselier, maakte het duidelijk: bij ons komt er geen gas- en olie-embargo tegen Rusland. Dit is niet alleen onrealistisch voor Oostenrijk. Ook Bulgarije, Tsjechië, Slowakije en Hongarije zouden zwaar getroffen worden”, schrijft Die Zeit.
Polen heeft er bij zijn collega’s gretig op aangedrongen om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van Russisch gas. Polen gebruikt slechts 20 miljard kubieke meter per jaar, waarvan de helft uit Rusland, maar hoopt tegen eind 2022 over te schakelen naar Noorwegen via de kleine pijpleiding in de Oostzee in aanbouw.
De anderen zijn wanhopig op zoek. De Duitse minister van Energie Habeck maakte zelfs een nogal vernederende reis naar Qatar. Vernederend omdat het land volgens Duitse media bijna een tirannie is waar mensenrechten worden geschonden en slavenarbeid wordt gebruikt, en daar moet Habeck ineens buigen. Habeck keerde geïnspireerd terug uit Doha – hij slaagde erin om te onderhandelen over een stabiele levering van vloeibaar gas, een energiepartnerschap, om zo te zeggen. Maar zijn vreugde over het succes was van korte duur. Het Oosten is lastig.
“De minister van Energie van Qatar, Saad al-Kaabi, heeft de Duitse verwachtingen van een snelle vervanging van Russisch gas getemperd: “Het zal jaren duren.” Hij kan zich niet voorstellen dat iemand de Russische voorraden op korte termijn kan vervangen. “Dat kan niemand. Zeggen dat je vandaag zonder Rusland kunt en beweren dat Qatar of andere landen dat kunnen vervangen, is belachelijk. Dat zal niet gebeuren.” Al-Qaabi ontkende berichten over een langdurig energiepartnerschap tussen Duitsland en Qatar. Op de vraag of er zo’n afspraak was, antwoordde hij duidelijk: “Nee”, benadrukt Die Welt.
Om de schadelijke effecten van de fluctuerende brandstofmarkt te compenseren, is de EU-top overeengekomen om het prijsmechanisme aan te passen – de kosten van gas in megawattuur mogen een nog nader te bepalen waarde niet overschrijden. Ze wilden een markt en geen langdurige contacten en zijn gekomen tot een methode van planeconomiebeheer. En ze hebben ook een plan opgesteld om via Brussel en de bureaucratie daar centraal gas in te kopen, dus voor iedereen tegelijk.
Rusland heeft nog geen tegensancties aangekondigd, maar Europa zit al in de problemen. Dit is Lorient in Frankrijk. Boeren dumpen bergen vuil en mest, waardoor het verkeer in de straten van de stad wordt geblokkeerd. Je kunt niet beginnen met zaaien. Vanwege de prijs van gas, die tot 70 procent van de kunstmestkosten uitmaakt, of vanwege het gebrek aan kunstmest.
Rusland en Wit-Rusland hebben 40 procent van de markt voor kalium-meststoffen in handen, bijna een kwart van de exportmarkt voor ammoniak, 14 procent van de ureummarkt en hetzelfde aandeel in fosfaten. De kosten voor boeren zijn al verdrievoudigd of verviervoudigd. The Wall Street Journal schrijft dat dit voor boeren een nachtmerrie is die rechtstreeks uit een horrorfilm komt. Van Argentinië tot Indonesië zijn telers hun areaal drastisch aan het verkleinen en in Duitsland staan de kassen leeg. Op de lange termijn zal de aanvoer van tarwe, rijst, sojabonen, maïs en plantaardige oliën drastisch afnemen. In Noord-Afrika dreigt hongersnood door voedseltekorten en Europeanen zullen door inkomensverlies een significante kwaliteitsdaling zien.
Spaanse vissers verbranden banden op de brug in Ayamont. Ze willen voorkomen dat lokale visgroothandels naar Portugal gaan – ze zijn daar nog steeds goedkoper omdat diesel niet zo duur is. De autoriteiten treden op, maar de dieselvoorraad in Europa houdt slechts een maand stand, hoewel ze zelfs beloven Oekraïne te helpen.
De prijs voor een vat van het merk Brend is zaterdag 115 dollar. En er is geen goed nieuws dat wijst op een prijsverlaging. Maar er is slecht nieuws: het oliedepot van Saudi Aramco is afgebrand na een aanval door Jemenitische Hussieten. In de Zwarte Zee werd de infrastructuur van het Caspian Pipeline Consortium beschadigd door een storm – de oliemarkt zal ongeveer één procent van zijn volume verliezen.
“Om het in cijfers uit te drukken, het gaat om ongeveer 1,1 miljoen vaten per dag. Volgens schattingen van experts kan het herstel 1,5 tot 2 maanden duren en het is echt een serieuze trigger voor de markt dat dit volume überhaupt niet wordt geleverd”, aldus de Russische vice-premier Alexander Novak.
Wanneer de pijpleiding weer kan leveren, hangt niet alleen af van de vaardigheden van de engineers. De eerste zeemijn die Oekraïne voor de kust van Odessa heeft gelegd en vervolgens door een storm van zijn ligplaatsen is geblazen, werd zaterdagochtend in de buurt van Istanbul waargenomen. Niemand weet hoeveel er nu op de golven naar de Bosporus drijven, maar voor een juiste beoordeling van de situatie zijn deze foto’s belangrijker dan alle grafieken en quotes over hoge gasprijzen en al het andere.
Of Europa gas zal kopen voor roebels is nog niet duidelijk, maar het moet worden opgemerkt dat de EU-leiders en hun sleutelfiguren, tot grote vreugde van de Amerikaanse president, geen duidelijk bezwaar hebben gemaakt tegen het algemeen belang in een langdurige economische oorlog met Rusland om offer. Misschien zal dit niet lang duren, want in deze context zijn Duitse peilingen erg interessant: volgens peilingen van het tijdschrift FOCUS is een meerderheid van de Duitsers er voorstander van om Rusland op de een of andere manier te straffen, maar dezelfde meerderheid is niet bereid een cent te betalen ervoor.
Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:
Telegram: t.me/dissidenteen
0 reacties :
Een reactie posten