ALKMAAR
Zonnepanelen die voor niets stroom produceren, bedrijven die juist geen stroom kunnen krijgen. Deze situatie, die in een groot deel van Noord-Holland geldt, moet binnen enkele jaren grotendeels worden verholpen met een mega-investering van netbeheerder Liander.
Bart Vuijck 11-4-2022
De komende drie jaar investeert Liander 1,3 miljard euro om het stroomnet in Noord-Holland uit te breiden. De elektriciteitsstations in Hoogwoud, Medemblik, Den Helder en Anna Paulowna worden van extra capaciteit voorzien, en in Purmerend werkt Liander aan een nieuw station dat naar men hoopt in 2024 in gebruik kan worden genomen. Ook in Amsterdam gebeurt het nodige.
De werkzaamheden zullen overal in de provincie te zien zijn. Er wordt ruim 2100 kilometer extra elektriciteitskabel gelegd, in de hele provincie worden 945 nieuwe transformatorhuisjes geplaatst, en vooral in Amsterdam worden grote investeringen gedaan om de groeiende vraag naar stroom bij te benen.
Investeringsplan
Na die drie jaar moet de ergste stroomnood zijn gelenigd, maar zijn de investeringen nog lang niet voorbij. ,,Liander voorziet dat tot 2031 circa 57 van de 92 elektriciteitsstations in Noord-Holland overbelast raken als de netbeheerder niets doet.” Een investeringsplan is opgesteld, waarin staat wat er in de periode van 2025 tot 2031 moet gebeuren.
De energievraag groeit sterk in de provincie. Er ligt een enorme woningbouwopgave, bedrijven groeien, die willen ook allemaal elektrificeren. Daarnaast zijn er nog de grote stroomvreters als datacenters en de intensivering van de glastuinbouw, somt Liander op.
Groene energie
Aan de aanbodkant is er ook het nodige te doen, want vooral in het noorden van de provincie bestaan plannen van ondernemers om grootschalige projecten te starten om groene energie op te wekken met windmolens en zonneparken.
Het leveren van die stroom vergt ook veel capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Nu wordt noodgedwongen vaak ’nee’ verkocht aan bedrijven. Steeds meer gebieden kleuren rood op de Liander-kaart.
Achterstand
Liander heeft dus een grote achterstand in te halen, hoewel het bedrijf allerminst stil zit. Veel Noord-Hollandse gebieden zijn het afgelopen jaar op slot gegooid voor nieuwe energie-intensieve ontwikkelingen. In 2021 sloot Liander al tien procent meer ondernemers en consumenten aan op het net dan in 2020, legde het bedrijf een recordlengte aan elektriciteitskabels en werden 12 procent meer transformatorhuisjes geplaatst of vervangen.
In Amsterdam heeft Liander in samenwerking met de gemeente en Tennet, beheerder van het hoogspanningsnetwerk, een plan ontwikkeld voor de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk tot 2035. Daarin gaat het om zeventien nieuwe verdeelstations en elf uitbreidingen van bestaande stations. Op IJburg wordt volgend jaar een nieuw elektriciteitsstation in gebruik genomen.
Ook de elektriciteitsstations Nieuwe Meer, Bijlmer-Noord, Karperweg en IJpolder krijgen de komende drie jaar een stevige uitbreiding van capaciteit.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Het Noord Hollands Dagblad blijft volharden in het Groene sprookje. Hoeveel windmolens en zonnepanelen je ook bij plaatst, in tijden van geen zon of geen wind zullen de energie centrales de energie moeten leveren of gaan we naar een maatschappij zoals vroeger waarin de molenaar alleen meel kon malen als er wind stond?
Wat het N-H Dagblad ook niet vermeldt in dit artikel is dat Liander er niet bij verteld dat hoofdzakelijk de huishoudens opdraaien voor de miljarden kostende uitbreiding van het elektra net.
Als dan ook nog de DATA Centers geen belasting betalen en een aangepast goedkoop tarief voor hun mega stroomverbruik hebben bedongen dan is binnenkort energie voor burgers helemaal niet meer te betalen en dat zijn nou precies de plannen van de EU en dit Kabinet, alles zo duur maken dat de Great Reset onontkoombaar is. Vroeger waren er nog Onderzoeksjournalisten, tegenwoordig zijn het opstelschrijvers die opschrijven wat de Overheid wil dat ze opschrijven. Een oplossing is door het abonnement van deze kranten op te zeggen.
Een reactie posten