Hollands Kroon - Wieringerwerf Logiesgebouw moet woonkernen ontzien
Lars van der Bel 15-4-2022
Nu ziet het er nog uit als een hotel van Van der Valk, maar dat blijft niet zo
In Duitsland hebben ze het minimumloon omhoog gegooid. Dus we verliezen ook nog arbeidsmigranten. We moeten ze iets kunnen bieden
Toezicht en beheer. Dat waren de geruststellende woorden die omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden meerdere keren te horen kregen bij de inloopbijeenkomst voor de komst van het logiesgebouw voor 209 arbeidsmigranten op Robbenplaat.
De avond was geïnitieerd door partijen verantwoordelijk voor de komst van het logiesgebouw en bedoeld om vragen, twijfels en klachten weg te nemen. Dat dit nodig is, bleek na de vorige bijeenkomst in oktober: een stortvloed aan kritiek volgde nadat de plannen gepresenteerd waren.
Het grootst bezwaar was toen vooral de omvang van het gebouw dat plaats zou moeten bieden aan meer dan 400 arbeidsmigranten. Maar volgens enkele aanwezigen woensdagavond had het ook te maken met de manier waarop die bijeenkomst georganiseerd was en hoe de plannen toen naar buiten kwamen. „Na de zitting in oktober kregen we te horen dat mensen dachten dat het een toneelstukje was”, weet Vincent Jansen van NL Jobs te herinneren. „Ze hadden het gevoel dat er geen gelegenheid tot inbreng was, dat tegenstanders niet genoeg het woord kregen. Het was te veel geregisseerd. Daarom hebben we nu een inloopbijeenkomst. Dit is laagdrempeliger, minder opgeblazen.”
Een van de kritische volgers van het plan is W. Struik. Gezien de ligging van zijn bedrijf in landbouwmechanisatie een paar straten verder noemt hij zich geen direct omwonende, maar hij volgt het plan als belanghebbende. Zoals heel Wieringerwerf hier belang bij heeft. Afgaande op zijn ervaringen met arbeidsmigranten zullen de beheerders vooral rekening moeten houden met verveling, schetst Struik.
Vrije tijd
„Overdag is iedereen op pad. Maar ’s avonds of in het weekend als ze vrije tijd hebben, wat doen ze dan? Dan begint vaak het gelazer. Ik ken genoeg verhalen van mensen die daar last van hebben als ze met zijn allen bij elkaar zitten en beginnen te drinken. Ik ben benieuwd hoe ze het knap houden. Nu ziet het er nog uit als een hotel van Van der Valk, maar dat blijft niet zo.”
Ook is Struik nog niet helemaal op de hoogte van het ’laagdrempelige’ karakter van de avond. Zijn twijfels en vragen blijven lange tijd onbeantwoord. „Een inloop? Ik wachtte al op een klap met een hamer en iemand die het woord zou nemen.”
Achtertuin
Een paar stappen verder blijkt Jansen van NL Jobs Struik van repliek te kunnen voorzien. „De bezwaren die je eigenlijk altijd hoort bij zulke projecten is verkeershinder en overlast. ’Niet in mijn achtertuin’, dat is vaak het idee. We hebben vierentwintig uur per dag beheerders rondlopen bij onze gebouwen die toezicht houden. We hebben een recreatieve ruimte zodat ze wat te doen hebben en er is een winkeltje. Zo hoeven ze ook niet elke keer het dorp in.”
Erik Jan Rustenburg is een van de andere bezwaarmakers. Hij vraagt zich hardop af waar het duurzame aspect is gebleven. „Het verbaast me eigenlijk dat dit op Robbenplaat moet komen. Waarom niet op Agriport? Daar werken ze toch. Kan het wonen en werken niet dichter bij elkaar?”
Wat Rustenburg nog meer lijkt te storen is het gemak waarmee het plan van de grond is gekomen, terwijl hij zelf de grootste moeite ervaart bij de totstandbrenging van logies bij zijn bollenbedrijf in verband met omgevingsvergunningen.
Toezicht
Coos Schouten van Ursem Modulaire Bouwsystemen stelt er alles aan gedaan te hebben de impact op omgeving te minimaliseren. „Het toezicht is centraal geregeld. Dus iedereen die in of uit wil, wordt opgemerkt. De recreatieve ruimtes zijn binnen het complex zodat niemand er last van heeft. En niet alleen is de energievraag laag, we hebben ook een laag aansluitvermogen zodat we geen grote belasting zijn op het net.”
Daarbij ziet Schouten graag dat mensen iets doen met op- of aanmerkingen op het plan. „We hebben daarvoor een klankbordgroep in het leven geroepen. De vorige keer was er onwijs veel kritiek, maar niemand die zich daar voor aanmeldde. Wij zeggen graag, meld je.”
Veiligheid
En ook voor de arbeidsmigranten zelf zijn de te verrijzen logies op Robbenplaat het wonen waard, weet vastgoedadviseur Hans de Visser. En dat is niet onbelangrijk, stelt hij. „Ze voldoen aan de laatste vereisten als het gaat om veiligheid, ventilatie, noem maar op. Op deze manier weten we ze uit de woonkernen te halen. Want vergis je niet. De mensen die hier komen wonen, zijn hier al hè. Het is niet zo dat zij pas deze kant op komen wanneer het is opgeleverd.”
En zo kunnen we de productiviteit op peil en de schappen gevuld houden, besluit Jansen. „We hebben schaarste op de arbeidsmarkt en in Duitsland hebben ze het minimumloon omhoog gegooid. Dus we verliezen ook nog arbeidsmigranten aan hen. We moeten ze iets kunnen bieden om ze alsnog deze kant op te krijgen. Goede huisvesting valt daar absoluut onder.”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten