Gemeente Hollands Kroon: arbeidsmigranten zitten jongeren niet in de weg op woningmarkt. ’Dat mensen niet willen verklikken, klinkt leuk, maar daar kunnen wij niks mee’

Datum:
  • vrijdag 4 maart 2022
  • in
  • Categorie: ,

  • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA  
    Dat mensen niet willen verklikken, klinkt leuk, maar daar kunnen wij niks mee’



    4-3-2022


    Vergrijzing, hoogopgeleide jongeren die richting de stad trokken en beperkte economische activiteit. De redenen om grote glastuinbouwbedrijven naar de Noordkop te halen, lagen voor de hand zo rond het jaar 2012 weet Theo Meskers. En dat daar de nodige arbeidsmigranten bij zouden komen, is wat de wethouder betreft helemaal geen slechte zaak voor de gemeente: het brengt jeugdige en ook permanente inwoners deze kant op en heeft bovendien een positieve weerslag op het lokale midden- en kleinbedrijf.

    Toch verdient de kwestie volgens de gemeente Hollands Kroon wel de nodige aandacht, wordt duidelijk bij een bijeenkomst die door burgemeester Rian van Dam en wethouder Theo Meskers is belegd naar aanleiding van eerdere berichtgevingen en waar deze krant voor was uitgenodigd. „De huisvesting van arbeidsmigranten is aangemerkt als een bestuurlijke prioriteit.”

    Deur in huis

    Om met de deur in huis te vallen: het verzoek tot handhaving rondom illegale verbouw én verhuur van een woning in Den Oever ’verdient geen schoonheidsprijs’ en is er ’tussendoor geglipt’, maar daar wordt onmiddellijk actie op ondernomen. En wat betreft de zaak aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp; de gemeente snapt dat het gevoelig ligt, maar juridisch valt het te onderbouwen dat daar niemand op af is gestuurd.

    Doe een melding voordat je een verzoek tot handhaving doet, roept de gemeente daarom op. „Een verzoek tot handhaving is een juridisch instrument en daardoor nogal zwart-wit.” Bij een melding kan de gemeente los van de ’100-meterregel’ acteren. Daarnaast zijn er volgens de gemeente bezwaren tegen de mogelijke uitkomsten van een verzoek tot handhaving: „En als je handhavend optreedt, ben je ze ook weer kwijt. Terwijl het juist zo belangrijk is dat arbeidsmigranten ergens geregistreerd zijn. Anders vallen ze tussen wal en schip.”

    Cruciaal

    „Arbeidsmigranten zijn van cruciaal belang voor onze economie”, ziet burgemeester Rian van Dam. „En daarom zijn goede huisvestingsoplossingen nodig. Tegelijkertijd groeit het aantal arbeidsmigranten nog altijd. En dat komt omdat we ze ook nodig hebben in sectoren als de bouw, de logistiek en in de zorg.”

    (Tekst gaat door onder de foto)

    Huisvesting voor arbeidsmigranten zoals de gemeente het graag ziet: op en rond de bedrijven waar zij werkzaam zijn.

     

    De uitdaging om voor goede huisvesting te zorgen is daardoor urgenter dan ooit maar dat betekent niet dat huiseigenaren vrij spel hebben als het arbeidsmigranten betreft, laat wethouder Meskers weten. „Het is evident dat er soms overlast is door arbeidsmigranten. Daar sluiten wij onze ogen niet voor. En we zijn ook in gesprek met de gemeenteraad en andere betrokkenen hoe we hierop moeten anticiperen.”

    Daarbij zijn er twee redenen waarbij de gemeente met   


    onmiddellijke ingang zal optreden bij een melding als het huisvesting voor arbeidsmigranten betreft: dat is wanneer er sprake is van uitbuiting of wanneer er sprake is van (brand)gevaarlijke situaties.

    Huisjesmelkers

    Het valt bovendien wel mee met het aantal woningen dat door uitzendbureaus of andere geïnteresseerden wordt omgebouwd tot huurappartementen, ziet burgemeester Van Dam. Een maatregel als ’opkoopbescherming’ - waarbij huisjesmelkers de toegang tot de woningmarkt wordt ontzegd - is daarom niet aan de orde.

    Van Dam: „Wij hebben enige tijd geleden nog onderzoek gedaan naar het aantal woningen dat wordt opgekocht voor verhuur. Daaruit bleek dat een maatregel als opkoopbescherming buitenproportioneel zou zijn.”

    Waar de gemeente op in blijft zetten, is huisvesting voor arbeidsmigranten op en rond de bedrijven waar zij werkzaam zijn. En gezien de stappen die daar onlangs nog zijn gezet, verwacht wethouder Meskers dan ook niet dat arbeidsmigranten jongeren in de weg zitten op de lokale woningmarkt. „Dat zijn echt twee compleet verschillende markten.”

    Melden

    Van Dam: „Mocht er echter toch sprake zijn van illegale verbouw of verhuur van logies in dorpskernen dan zien we graag dat mensen het melden. Dat kan telefonisch, door te mailen en ook via de website. Maar dat moeten ze dan wel doen. Dat mensen niet willen verklikken, zoals in het eerdere artikel over Hippolytushoef bleek, klinkt leuk, maar daar kunnen wij niks mee.”

    „Dat neemt niet weg dat we nog altijd een expansiebehoefte hebben”, besluit Meskers wanneer onder andere starterswoningen ter sprake komen. „Er gaat nu flink gebouwd worden de komende tijd. Maar het meeste daarvan is nog wel binnen de bebouwde kom. We krijgen alleen toestemming van de provincie om in het buitengebied te bouwen als het kleine uitbreidingen van de dorpskernen betreft. Daar zouden wij als gemeente graag meer bewegingsvrijheid hebben.”

    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    De Gemeente liegt dat ze barst, maar dat is het kenmerk van de politiek tegenwoord: liegen, bedriegen en corruptie.

    Een reactie posten