Europa moet niet het toneel van een plaatsvervangende oorlog worden
Bulgarije, Hongarije, Servië: het verzet tegen ophitsen tot oorlog door de NAVO neemt toe
(Vertaling: E.J. Bron)
Europa moet niet het toneel van een plaatsvervangende oorlog worden
In steeds meer Europese landen neemt het verzet tegen een deelname aan de oorlog in de Oekraïne toe. Vandaag kwamen er talrijke Bulgaren in de hoofdstad Sofia voor het ministerie van Defensie bijeen. Na Hongarije is dit dus het tweede NAVO-land in het voormalige Oostblok, waarin heftig verzet tegen het eenzijdige ingrijpen in het actuele conflict ontstaat. Ook in Servië waren onlangs mensen de straat opgegaan.
“Weg met de NAVO”: demonstratie voor het ministerie van Defensie in Sofia
Organisator van de manifestatie was volgens Bulgaarse mediaberichten de systeem-kritische parij “Wedergeboorte”, die o.a. tegen een euro-toetreding van Bulgarije opkomt en eveneens scherpe kritiek had op de totalitaire corona-maatregelen. Sinds vorig jaar november zit ze met 13 zetels in het parlement. Enkele dagen geleden nog bracht ze een parlementaire aanvraag in om de stationering van nog meer NAVO-eenheden in het land te verbieden. Het actuele protest is er ook tegen gericht om de weinige defensieve wapens, die Bulgarije bezit, aan de Oekraïne af te staan.
In het kader van de demonstratie verklaarde partijchef Kostadin Kostadinov, die vanwege zijn kritiek een inreisverbod van 10 jaar in de Oekraïne kreeg opgelegd, in de richting van de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin: “Wij willen hem laten zien dat wij Bulgaren een volk zijn dat op de hoogte is van zijn eigen belangen. En deze zijn: we zouden ons niet een broederoorlog in moeten laten trekken.” Tijdens de manifestatie werd met vlaggen gezwaaid en er werden anti-oorlog en anti-NAVO leuzen gescandeerd. Bovendien werden er borden met opschriften zoals “Yankee go home” gezien.
Hongarije: Orbán en volk tegen oorlogsinmenging
Bulgarije behoort sinds 2004 tot de NAVO. Hongarije is al vijf jaar langer NAVO-lid – maar ook daar is men niet blij met de plaatsvervangende handelingen in de directe nabijheid. Daar is de afwijzing van nog meer ophitsing tot oorlog zelfs officiële regeringsdoctrine. Premier Viktor Orbán weigert westelijke wapenleveringen via Hongaars grondgebied toe te staan. Bovendien verdedigde hij zijn beslissing om niet aan de westelijke bewapening van de Oekraïne deel te nemen.
Daarmee reageerde de conservatieve minister-president voor de verkiezingen in april op de stemming in het land. Afgelopen week vond er ter gelegenheid van de Hongaarse nationale feestdag een grote manifestatie in Boedapest plaats, waarbij Orbán een toespraak hield. Hij verdedigde de neutrale houding van zijn land in het actuele conflict: “Geen enkele Hongaar zou tussen een Oekraïens aambeeld en een Russische hamer terecht moeten komen. Het is niet in ons belang om als voetsoldaten het slachtoffer in de oorlog van andere landen te worden.” Enkele van de honderdduizenden deelnemers droegen spandoeken met vredesboodschappen.
Servië: straat- en supportersprotesten tegen NAVO-machinaties
De toenemende stationering van NAVO-soldaten in Oost- en Zuidoost-Europa stuit op toenemend verzet in de regio. Daartegen richtten zich onlangs demonstraties in Servië. Het voormalige Joegosloavische land verenigt zich onder de indruk van de smartelijke herinnering aan het bombardement door de NAVO in het jaar 1999. In iets meer dan twee maanden werden meer dan 28.000 explosieven op Servië afgeworpen – niet per se hetgeen men over het algemeen van een zogenaamd “defensief bondgenootschap” zou verwachten.
In deze context zijn waarschijnlijk ook de sympathieën van veel Serviërs voor Rusland in het smeulende Oost-West-conflict te verklaren. Na protesten, die zich in principe solidair verklaarden met Rusland, gaven ook voetbalsupporters een signaal af. De aanhangers van recordkampioen Rode Ster Belgrado lieten bij de achtste finale tegen de Glasgow Rangers hun kritiek op de NAVO-machinaties op de tribune zien. Daarbij herinnerden zij aan de talrijke Amerikaanse oorlogen van de afgelopen decennia. Ook was er een citaat te zien van de Beatle John Lennon (1940-1980): “All we are saying is give peace a chance”.
Bron:
wochenblick.at
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten