Melzer, “u vergeet dat het folterverbod absoluut en zonder uitzondering geldt.”
Na kritiek op politiegeweld bij corona-demonstraties en omgang met Assange: VN-rapporteur Nils Melzer treedt af
(Vertaling: E.J. Bron)
Als een van de weinige internationale top-diplomaten durfde de Zwitser Nils Melzer (foto) in zijn functie als “Bijzonder VN-rapporteur betreffende foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling” het om zich heen grijpende politiegeweld tegen corona- en anti-regeringsdemonstraties in Europa te veroordelen en daar onderzoeken naar te starten. Dit leverde hem de toorn van het corona-regime op, inclusief de mainstream media, zodat hij nu zijn functie neerlegde (of waarschijnlijk neer moest leggen).
Onvriendelijke kritiek op politiegeweld in Europa
Melzer stond er om bekend zijn kritiek openlijk te geven en onvriendelijk te formuleren. Zo ook in veel gevallen van meedogenloos politiegeweld tegen corona-demonstranten in Europese “democratieën zoals Duitsland en Nederland. In zijn VN-functie startte hij bijvoorbeeld officiële onderzoekingen tegen de politie van Berlijn, bekeek tientallen videobewijzen en sprak met getuigen en slachtoffers van willekeurig politiegeweld. Er is nog steeds sprake van de verdenking van de schending van mensenrechten.
Dat hij foltering en mishandeling zelfs bekritiseerde wanneer de slachtoffers niet politiek correct zijn, burgerlijke ongehoorzaamheid praktiseren of zichzelf misschien strafbaar gemaakt hebben, benadrukte de Zwitserse jurist en diplomaat steeds opnieuw. Want, aldus Melzer, “u vergeet dat het folterverbod absoluut en zonder uitzondering geldt.”
Mediacampagne tegen ongemakkelijke diplomaat
Dat en zijn jarenlange inzet voor de gevangen zittende klokkenluider Julian Assange leverde de Zwitser veel vijanden op. Op de gebruikelijke manier grepen de (corona)-regimes naar een mediale smeercampagne tegen de bijzondere VN-rapporteur, aangevoerd door de hierom zeer goed bekend staande “Süddeutsche Zeitung”. Men beschuldigde Melzer van “onserieuze arbeidsmethodes” en een “omstreden arbeidsbegrip”. Uiteraard mocht ook de beschuldiging van banden met “corona-ontkenners, Poetin-vereerders en rechtsextremisten” niet ontbreken. En last but not least beschuldigde men de Zwitser er ook nog van een “samenzweringstheoreticus” te zijn.
Dit alles zal waarschijnlijk effect gehad hebben. Want achter de coulissen werd blijkbaar al aan een aflossing van de ongemakkelijke diplomaat gewerkt. Deze was hij echter voor en hij legde zijn eigenlijk tot oktober lopende VN-mandaat neer. In het vervolg zal hij een directiefunctie bij de Internationale Commissie van het Rode Kruis bekleden, waar het naar eigen zeggen “meer om vertrouwelijkheid en constante dialoog buiten de publieke opinie” zal gaan.
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten