Ze zijn nog maar drie dagen onderweg met de militaire operatie van Rusland in Oekraïne, en toch draaien de propagandakanalen razendsnel rond, met “nieuws”, opinie en contentkoren voor de mediamolen.
28-2-2022
Alleen al de laatste 48 uur hebben tientallen verhalen, beelden, narratieven en video’s gecirculeerd als zijnde afkomstig van de gevechten in Oekraïne, waarvan een enorm percentage nep is, schrijft Kit Knightly.
Nu zou een deel ervan kunnen worden toegeschreven aan misverstanden, persoonsverwisselingen, verkeerde toeschrijving… maar veel en de meeste zijn waarschijnlijk opzettelijke misleidingen, bedoeld om een reactie uit te lokken. Laten we er maar meteen induiken.
1. “THE GHOST OF KIEV”
Vrijdagmorgen vroeg werd gemeld dat één enkel Oekraïens vliegtuig, een MiG-29, patrouilleerde in het luchtruim boven Kiev. De Engelstalige pers noemde de naamloze piloot “The Ghost of Kiev”, en beweerde dat hij in minder dan 2 dagen 6 Russische straaljagers in luchtgevechten had neergehaald, waardoor hij een officiële Fighter Ace werd, en waarschijnlijk een van de snelste die ooit die titel verdiend heeft.
Het probleem is dat er bijna geen bewijs is dat dit ook maar enigszins gebeurd is. Om Newsweek te citeren:
“Er is nul bewijs dat het “The ghost of Kiev” bestaat.”
Geen van beide partijen kan bevestigen dat Rusland in totaal zes vliegtuigen verloren heeft, laat staan aan één man binnen één dag. En van een video die “The ghost” in gevecht zou laten zien – gedeeld door de Oekraïense strijdkrachten – is bevestigd dat het eigenlijk beelden zijn uit een videospelletje.
Toch heeft hij al zijn eigen Wikipediapagina. Een bewijs van hoe snel een leugen zich kan verspreiden, terwijl de waarheid haar schoenen aantrekt.
2. “RUSSISCHE VLIEGTUIGEN DIE OVER KIEV VLIEGEN”
Heel wat mensen hebben een korte video gedeeld van Russische gevechtsvliegtuigen die laag over de stad Kiev zouden vliegen. The Times heeft er een beeld van gebruikt in hun verhaal “Will sanctions stop a Russian shell?”:
Het probleem daarmee is dat het niet Kiev is, maar Moskou. En het is niet vandaag, het is twee jaar geleden. Het zijn beelden van wat waarschijnlijk een repetitie is voor de fly-over van de Overwinningsparade van 2020.
3. “ZELENSKIY OP BEZOEK BIJ DE TROEPEN”
Waarschijnlijk heeft geen enkele politicus in de geschiedenis zo snel een PR-makeover gehad als Vlodomyr Zelenskiy. Vorige week was hij gewoon een kerel, deze week is hij een oorlogsheld, er wordt gesproken over het bouwen van standbeelden van de man. In een (absoluut niet geënsceneerd) “uitgelekt” telefoongesprek heeft hij het aanbod van de VS afgeslagen om hem in veiligheid te brengen.
Twitter is bezaaid met mensen die foto’s van hem in gevechtstenue delen, hem gunstig vergelijken met Trump en Trudeau en vragen “welke andere leiders zouden naast hun troepen vechten?”
Maar het probleem daarmee is dat de foto’s allemaal bijna een jaar oud zijn, genomen toen hij de troepen in april jl. bezocht:
4. “EXPLOSIE IN KRACHTCENTRALE LUHANSK”
Al vroeg in de confrontatie begon deze video de ronde te doen op de sociale media:
De video ging viraal, en kreeg 100.000 views. Honderden accounts deelden het, zelfs grote nieuwszenders gebruikten het, en allemaal beweerden ze dat het een elektriciteitscentrale in Luhansk laat zien die ontploft na geraakt te zijn door Russische raketten.
Dat is niet zo, het is een chemische fabriek die ontploft is in Tianjin, China in 2015.
5. VIDEOSPELLETJES. AGAIN.
Deze beelden, die beweren te tonen hoe Oekraïense grondtroepen Russische vliegtuigen neerhalen, gingen onlangs ook viraal, en verschenen zelfs op het Spaanse televisienieuws:
… Het is uit het videospelletje ARMA 3.
6. “RUSSISCH OORLOGSSCHIP GO FUCK YOURSELF”
Dit was het eerste grote propagandaverhaal na de opmars van Rusland op Oekraïens grondgebied. Naar verluidt liet uitgelekte audio horen hoe Oekraïense grenswachters op het piepkleine Slangeneiland in de Zwarte Zee communiceerden met een Russisch oorlogsschip. Wanneer de militairen te horen krijgen dat ze zich moeten overgeven, zeggen ze “Russian warship go fuck yourself”.
De Westerse pers berichtte dat alle 13 mannen gedood waren, en de Oekraïense regering gaf een verklaring uit waarin stond dat zij allen postuum geëerd zouden worden.
Terwijl de zogenaamd gesneuvelde helden in de hele Westerse wereld heilig werden verklaard, berichtte Rusland echter dat zij helemaal niet waren gedood, maar levend en ongedeerd naar het vasteland waren teruggebracht.
Een verhaal waarvan zowel de pers als de Oekraïense regering sindsdien schoorvoetend hebben toegegeven dat het waarschijnlijk waar is.
7. BEELDEN VAN DRONE-AANVALLEN IN SYRIË
Een andere video die de ronde doet, en die weer door officiële Oekraïense accounts gedeeld is, waren opnamen van drones die de vernietiging van een colonne Russische voertuigen lieten zien.
Het zijn eigenlijk beelden van een Turkse drone-aanval in Syrië uit 2020.
Ondertussen deelden andere accounts beelden van gevechten uit Libië of Israëlische bombardementen op Gaza onder de hashtag #StandWithUkraine. Middle East Eye heeft een lijst samengesteld.
Het is een fraaie ironie dat zoveel van de videoclips die de verontwaardiging van de Westerse liberalen opwekken, eigenlijk afkomstig zijn van oorlogen die hun regeringen begonnen zijn.
*
Daar hebben we het, zeven verhalen over de oorlog in Oekraïne die aantoonbaar vals zijn, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Er zijn nog tonnen andere vervalsingen, om nog maar te zwijgen van vervalsingen van vervalsingen die bedoeld zijn om twijfelaars in diskrediet te brengen of gewoon chaos te zaaien.
Uiteindelijk herinnert dit alles ons eraan dat propaganda het krachtigst is op momenten dat het nieuws snel gaat en de mensen emotioneel zijn.
Dat is WAAROM de media angst, bezorgdheid en haat opzwepen, want mensen in die emotionele toestand zijn minder geneigd kritisch na te denken.
Het spreekt vanzelf dat dit voor beide partijen evenzeer geldt. Wij moeten niet blindelings beweringen van de Russische kant aannemen, eenvoudig omdat wij weten dat de NAVO liegt. Beide kanten propaganderen, en eenoogige scepsis is slechts een ander soort vooringenomenheid.
Kortom, als u iets ziet dat ontworpen is om een emotionele reactie uit te lokken, laat het dan niet toe. Laat u nooit meeslepen in het narratief, houd uzelf altijd in, blijf kalm en stel rationele vragen.
Onthoud geloof, eist feiten. Het is de enige manier om uw geest vrij te houden.
Of, om HL Mencken te citeren:
“Geloof nooit wat u hoort, en maar de helft van wat u ziet.”
0 reacties :
Een reactie posten