Landen moeten volgens een VN-rapport hun inspanningen snel verdrievoudigen wil de opwarming van de aarde onder de 2 graden blijven.
Heleen Ekker
27-12-2021
Zo stijgt de CO2-uitstoot wereldwijd, terwijl die moet dalen. In Nederland komt het grootste deel van de CO2-uitstoot voor rekening van de grotere bedrijven. Maar ook binnen die groep zijn de verschillen erg groot. Ruim 50 procent van die uitstoot wordt veroorzaakt door maar tien bedrijven: energiecentrales, Tata Steel, Chemelot, Yara en de raffinaderij van Shell.
Ter vergelijking, de uitstoot van deze tien bedrijven is even groot als drie keer de uitstoot van alle Nederlandse huishoudens samen. Dat blijkt uit een rekensom van de Nederlandse Emissie Autoriteit, in antwoord op vragen door de NOS. Ook blijkt dat de gezamenlijke uitstoot van deze tien de afgelopen vijf jaar niet is gedaald, maar juist is gestegen.
Geen goeie reclame
Topman Theo Henrar van Tata Steel erkent dat de plek die zijn bedrijf in deze top tien inneemt geen goeie reclame is. "Nee, daar zijn we ook niet trots op. En we werken er ontzettend hard aan om verder te verduurzamen." Maar dat is nog niet zo eenvoudig, vertelt hij, omdat bij het maken van staal tot nu toe automatisch veel CO2 vrijkomt.
Daarom wil Tata Steel een samenwerking aangaan met de chemische industrie. "Daarbij willen we onze procesgassen opvangen en omzetten naar grondstoffen voor de chemische industrie. Daarmee kan je een gesloten kringloop creƫren en geen CO2 meer uitstoten."
Tata Steel krijgt hierbij steun van Urgenda. Deze belangengroep van Marjan Minnesma probeert de Staat via de rechter te dwingen om de uitstoot sneller naar beneden te brengen. "Van die tien bestaat het overgrote deel uit olie, kolen en gas. Die moeten dus eigenlijk gewoon uitfaseren en iets anders gaan doen."
Minnesma zegt dat er in de toekomst geen ruimte meer is voor kolencentrales. "En als we elektrisch gaan rijden, hoeven we ook geen benzine meer van Shell. Dan houden we staal en chemie over. En die sectoren kunnen heel goed gaan samenwerken."
Afval wordt grondstof
Net als Tata Steel zelf denkt Minnesma dat de afvalstoffen uit de staalsector gebruikt kunnen worden als grondstof in de chemie. Daarom zullen de bedrijven naast elkaar moeten gaan zitten, wat veel geld kost. Dat zou de overheid volgens Minnesma financieel mogelijk moeten maken.
"Tata Steel zit in IJmuiden en Dow Chemicals wil daarnaast gaan zitten om de koolmonoxide op te vangen. En Nouryon, de verkochte chemietak van AkzoNobel, wil daar gaan zitten om een fabriek neer te zetten die waterstof maakt. Als je die drie daar samen hebt, kun je ontzettend veel doen. Dus ik zou zeggen: overheid steek daar je geld in", aldus Minnesma.
In 2030 wil Tata de CO2-uitstoot terug hebben gebracht met vijf miljoen ton. Tata-topman Henrar: "Dat is al een enorme stap voorwaarts. En we kijken nog verder naar de horizon in 2050. Dan willen we met behulp van waterstof CO2-neutraal staal gaan maken, dat is het einddoel waar we naar toe gaan."
NOS
0 reacties :
Een reactie posten