ALKMAAR Eindelijk rust in het rijk der dieren. De Dierenbescherming is straks ’gewoon’ verantwoordelijk voor de meeste dierenzorgtaken van Hollands Kroon tot aan Castricum. Het gros van de vervoer en opvangtaken ligt straks bij de organisatie.
Dominic Schijven 16-12-2021
De Dierenbescherming heeft de rechter aan haar zij. De organisatie won de strijd van acht gemeenten in een kort geding. De Dierenbescherming had bezwaar ingediend tegen uitkomst van de aanbesteding van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Langedijk en Schagen.
,,We hadden bezwaar tegen de wijze waarop de aanbestedingsprocedure liep. Het is belangrijk om aan te geven dat het niets met andere organisaties te maken had, het was gericht tegen de gemeenten’’, licht Saskia Thijssen toe van de Dierenbescherming.
Onzorgvuldig
Enkele inschrijvingen van concurrenten waren onzorgvuldig. De aanbiedingen waren onder meer niet goed ondertekend, maar de offertes wel geaccepteerd. De rechter oordeelde dat dat in strijd is met de regels.
Concreet betekent het dat de Dierenbescherming het dierenvervoer voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo doet via de de Dierenambulance Noord-Kennemerland. De opvang van katten en andere zwerfdieren voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen worden ook gegund aan de Dierenbescherming.
Alleen het dierenvervoer voor de gemeenten Heerhugowaard, Hollands Kroon, Langedijk en Schagen wordt van Dierenzorg Zaanstreek.
Puzzel
Thijssen: ,,Het is een ingewikkelde puzzel. Maar het is het schuiven waard als we daarmee de dierenzorg gewaarborgd hebben. En het is echt zaak dat dat goed geregeld wordt’’, geeft ze aan. Gemeenten moeten het wettelijk regelen, maar de ervaring leert Thijssen dat gradaties bestaan in hoe goed het geregeld is.
Nu dat geregeld is, kan de Dierenbescherming eindelijk naar de toekomst kijken. Bijvoorbeeld over een toekomstig dierentehuis in Alkmaar. Rond datzelfde tehuis ontstonden ooit de eerste spanningen tussen gemeenten en Dierenbescherming. De Dierenbescherming wilde al jaren een nieuw of vernieuwd pand. Wethouder na wethouder keek naar een pand, maar iets nieuws kwam maar niet van de grond. Het tehuis zag zich genoodzaakt te verhuizen naar Purmerend.
De Dierenbescherming houdt nog wel even een kleine slag om de arm, zegt Thijssen. ,,Het moet allemaal nog wel even zwart op wit geregeld zijn.’’
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten