DEN HAAG - Nederland heeft maandag alsnog de verklaring op de klimaattop in Glasgow getekend die uitspreekt dat het eind 2022 afgelopen moet zijn met staatssteun voor nieuwe fossiele brandstofprojecten in andere landen.
9-11-2021
Het kabinet erkent dat stopzetten van steun aan fossiele brandstofprojecten ’een verslechtering van de internationale concurrentiepositie’ betekent voor Nederlandse bedrijven.
Bedrijfsleven mag blijven rekenen op steun bij groene transitie Nederlandse bedrijven profiteren nu nog volop van deze overheidshulp. Samen met belanghebbenden wil het kabinet bekijken „wat haalbaar en nodig is voor een groene transitie”, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief. Behoud van banen en kennis staat daarbij centraal.
De ondertekening betekent een hele omslag voor bijvoorbeeld de maritieme sector. Nederlandse bedrijven leggen bijvoorbeeld pijpleidingen voor olie en gas, installeren boorinstallaties en baggeren de bodem uit voor winning en transport van fossiele brandstof. De Nederlandse overheid helpt bedrijven hier onder meer bij met zogeheten exportkredietverzekeringen. Dat zijn verzekeringen voor grote projecten die niet op de normale manier te verzekeren zijn.
Ruim een kwart (26 procent) van alle lopende verplichtingen die de staat op zich heeft genomen draagt het stempel ’fossiel’. Dat komt neer op bijna 5 miljard euro. Al lopende projecten blijven buiten schot.
Tot nog toe hebben 26 landen en instellingen de verklaring getekend. Daaronder zijn de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië en Denemarken.
Het kabinet hoopt dat nog veel landen volgen, zodat een ’eerlijk speelveld’ ontstaat.
’Eindelijk’
Maatschappelijke organisaties reageren verheugd. „Nederland laat daadkracht zien”, stelt voorzitter Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging. „Kolen, olie en gas hebben geen plek in een leefbare toekomst.” Niels Hazekamp van Both Ends, die al jaren onderzoek doet naar het onderwerp: „Eindelijk. Een wereld zonder fossiele energie is de enige weg.”
Milieudefensie vindt het „mooi dat Nederland uiteindelijk toch gehoor heeft gegeven aan deze internationale roep om actie.” De organisatie hoopt wel dat ’allerlei uitzonderingsclausules’ uitblijven.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten