Protest tegen stadhuis Den Helder en omvaarroute gaat hogere versnelling in. ’Rechter adviseerde zelf naar Raad van State te stappen’

Datum:
  • vrijdag 29 oktober 2021
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  DEN HELDER

    De strijd van burgers en organisaties tegen vestiging van een stadhuis op Willemsoord lijkt zich te verharden. Adri Rijpert, bewoner van de Binnenhaven, verloor twee civiele procedures, maar stapt nu naar de Raad van State: ,,Wat hier gebeurt, klopt niet”, zegt hij.


    Arie Booy 29-10-2021


    ,,De rechter heeft me zelf geadviseerd om naar de hoogste instantie te stappen”, stelt de oud-marineman en zeeloods. ,,Kijk maar, hier staat het in het verslag van de rechtszitting: ’Dan had u naar de Raad van State moeten gaan’. Die opmerking kwam na een discussie over het aantal parkeerplaatsen bij het stadhuis. Ik neem die raad ter harte en stap daarom nu naar Den Haag.”

    Boerenverdriet

    Er zijn echter meer redenen waarom Rijpert zijn heil hogerop gaat zoeken. Hij spande de afgelopen maanden rechtszaken aan mede namens andere bewoners van de Binnenhaven. De eerste zaak ging over het stadhuis; de tweede over de omvaarroute via het Boerenverdriet. Het een heeft met het ander te maken, vindt de Nieuwedieper die in zijn jonge jaren het vak van stuurman leerde op de Zeevaartschool aan het Ankerpark.

    ,,Het stadhuis komt naast het Boerenverdriet”, legt hij uit. ,,Maar vanwege de renovatie van de Koopvaardersschutsluis gaan daar straks een jaar lang schepen met aardgascondensaat en gasolie langs. Dat zijn gevaarlijke stoffen die niet door Alkmaar of Zaandam gevaren mogen worden. In de periode van de omvaarroute gaan die tachtig meter lange schepen straks gewoon voor mijn huis en dat van mijn buren langs, maken een scherpe bocht bij het Boerenverdriet en liggen daar te wachten tot de sluis weer open kan. Vlak naast het kantoor waar enkele honderden ambtenaren werken! Ik kan daar met mijn pet niet bij.”

    Honderden

    Volgens de oud-zeeloods gaat het om honderden schepen per jaar, want behalve de vrachten met aardgascondensaat, komen ook de bunkerschepen van Gulf dwars door de stad. ,,Nu gaat het maar om een paar honderd meter varen van de aanlegsteigers van de NAM en Gulf naar de Koopvaardersschutsluis. Tijdens de omvaarroute maken die schepen echter kilometers door Den Helder en dat vlak langs de bebouwing. Het is een route met risicocontour van drie kegels, maar volgens de gemeente moet het maar even kunnen. Daar maak ik ernstig bezwaar tegen.”

    De gemeente stelt zich op het standpunt dat Rijpert vierhonderd meter van het toekomstige stadhuis afwoont en het gebouw niet kan zien vanuit zijn woonkamer. Dat klopt niet, want deze hoek van Willemsoord is wel vanaf zijn huis zichtbaar; zeker als het blad van de bomen is. Daarnaast is er nogal wat te doen over de verkeersdruk op de wegen van en naar Willemsoord en de Texelse boot.

    Verkeersdruk

    ,,Den Helder heeft geen cijfers over de verkeersdruk”, heeft Rijpert inmiddels achterhaald. ,,Ze maken gebruik van gegevens die de TESO verstrekt, maar de gemeente registreert zelf helemaal niets. Vreemd, want het is natuurlijk niet alleen Texelverkeer wat langs onze huizen komt. Door een stadhuis te vestigen in dit drukke deel van de stad, maak je het enkel maar nog drukker. Een gevolg is dat onze adressen slecht bereikbaar zijn voor hulpdiensten als ambulances. Ziedaar mijn belang!”

    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Kansloze missie. Gemeenteambtenaren beweren gewoon zaken zoals in dit geval het zicht op het gebouw. De rechter gaat er van uit dat de ambtenaren de waarheid spreken zonder te controleren, dus de burger heeft altijd ongelijk tegenover een ambtenaar. Dat is het huidige probleem in onze Rechtsstaat, rechters gaan er blind van uit dat ambtenaren de waarheid spreken en dat mag gezien de vele corruptie schandalen (ook onder rechters) een wonder heten.

    Een reactie posten