Mediationtraject tussen Rob Scholte en de gemeente Den Helder is mislukt. De rechter is nu weer aan zet

Datum:
  • donderdag 28 oktober 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  DEN HELDER

    Het mediationtraject tussen de gemeente Den Helder en kunstenaar Rob Scholte is mislukt. Dat betekent dat de rechter een oordeel moet vellen over het slepende juridische conflict.


    Delano Weltevreden 27-10-2021


    Scholte is uit het voormalige postkantoor gezet, waar hij zijn Rob Scholte Museum had gevestigd. Hij woonde er ook met zijn gezin. Scholte wilde het pand kopen, maar het lukte niet om met de gemeente tot overeenstemming daarover te komen. In het voorjaar van 2018 is hij uit het gebouw gezet. Zijn kunstcollectie is in beslag genomen. De kosten van de ontruiming en de opslag van de kunstcollectie eist de gemeente terug.

    Advocatenkantoor Friedberg & Mahn uit Amsterdam is ook een schuldeiser en was eveneens bij het mediationtraject betrokken. De schuld van Scholte bij beide partijen ligt volgens gemeentelijke stukken tussen de 1,2 en 1,4 miljoen euro. Daarin zitten ook de kosten die zijn gemaakt voor het inhuren van veilingbedrijf BVA. Dat bedrijf zou de kunstcollectie openbaar verkopen.

    Van de rechtbank in Alkmaar had de gemeente na enkele malen uitstel toestemming gekregen om de kunstcollectie te veilen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat echter verboden, omdat Scholte daar te veel nadeel van zou ondervinden. Zijn kunstcollectie zou op de veiling veel minder opbrengen dan het waard is. Het gerechtshof heeft de drie partijen aangeraden hun geschil via mediation op te lossen. Dat is dus mislukt. Dat betekent dat het hof moet bepalen hoe het geschil wordt opgelost.

    Vertrouwelijk

    Wethouder Michiel Wouters zegt dat het mediationtraject vertrouwelijk is en dat hij daarom niet inhoudelijk op de besprekingen kan ingaan. Hij kan wel kwijt dat het traject niet is beëindigd omdat een van de partijen er de brui aan heeft gegeven. ,,De mediator heeft geoordeeld dat er geen vooruitgang in zat.’’

    Hij zegt ook dat het gerechtshof de gemeente had opgedragen om Scholte zijn werktuigen terug te geven. ,,Wij voeren de opdracht uit. De heer Scholte heeft de werktuigen nog niet opgehaald.’’

    De gemeente betaalt de kosten voor het mediationtraject. Dat geeft volgens de wethouder aan dat de gemeente zich constructief opstelt. De gemeente heeft nog niet afgerekend met de mediator, maar Wouters verwacht dat de rekening tussen de tien- en twintigduizend euro zal liggen.

    De kunstcollectie ligt nog steeds opgeslagen bij BVA. Die kosten lopen door, zegt Wouters. ,,Maar de kosten zijn lager dan bij het bedrijf waar de collectie daarvoor was opgeslagen.’’

    Noordhollands Dagblad


    2 reacties :

    Feng zei

    Alle kracht toegewenst Rob!!!
    Harrie de Kroon

    Anoniem zei

    Rob Scholte moet hoe dan ook kapot! En daar gaat de (r)overheid voor zorgen.

    Mijnheer Tuin lacht zich een ongeluk.

    Hier gebeurt precies het zelfde als in Den Haag.

    De burger staat buiten spel.

    Een reactie posten