AMSTERDAM - Het opspuiten van zand voor de Hondsbossche Zeewering in Petten.
27-10-2021
Het KNMI deed alle alarmbellen afgaan in een rapport over een mogelijk grotere stijging van de zeespiegel. Maar hoe realistisch is dat meest extreme scenario?
In een tussentijds rapport in aanloop naar de klimaattop in Glasgow waarschuwde het KNMI dat de zeespiegel in Nederland tot eind van deze eeuw kan stijgen met 1,2 meter. Twintig centimeter meer dan eerst gedacht. En als de ijskap op Antarctica versneld smelt, dan komt zelfs twee meter stijging in beeld, waar we over twee generaties mee te maken krijgen. In die voorspellingen zit een grote ’maar’. Hoe realistisch is het meest extreme scenario van het KNMI waarin is doorgerekend wat er zou gebeuren als er praktisch niets wordt gedaan aan het terugdringen van de uitstoot van CO2?
Kennisinstituut Deltares begrijpt het gebruik van de meest extreme scenario’s door het KNMI. „Het IPCC (klimaatpanel van wetenschappers) heeft, naast de waarschijnlijke bandbreedte, aangegeven dat een zeespiegelstijging van 2 meter niet is uitgesloten”, aldus Marjolijn Haasnoot, onderzoeker water en klimaat. „Het is belangrijk ook naar scenario’s te kijken die een kleine kans hebben om voor te komen, maar wel grote gevolgen zouden hebben.”
Bovengrens
„We kunnen ons als Nederland niets veroorloven, en daarom is het belangrijk te weten wat mogelijke bovengrenzen zijn”, stelt professor Sybren Drijfhout, hoofdauteur van het zeespiegelhoofdstuk van het KNMI-rapport dat een inkleuring is van het klimaatrapport van de IPCC. Daarin werd voor het eerst onomstotelijk de menselijke invloed op de klimaatverandering vastgesteld.
In twee minder extreme scenario’s houdt het KNMI óók rekening met een zeespiegelstijging in het jaar 2100 maar minder dan de schrikbarende twee meter. In die scenario’s komt het KNMI op een stijging van tussen de 30 en 94 centimeter. Drijfhout acht het extreemste uitstootscenario minder vanzelfsprekend: „Het is onwaarschijnlijk dat we zulke hoge emissies zullen blijven houden.”
Deltares stelde in haar zeespiegelmonitor uit 2018 dat de zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust vooralsnog geen verandering laat zien. Ook het meteorologisch instituut in De Bilt beaamt dit. Het KNMI geeft wel een verklaring voor het feit dat haar eigen prognoses voor de zeespiegel voor de Nederlandse kust in 2020 te hoog zijn geweest. Drijfhout: „Omdat de Noordzee een ondiepe zee is, waarbij de opstuwing door stormen heel groot is, varieert de zeespiegel sterk van jaar op jaar. Dan is het moeilijk een trend waar te nemen.”
Een langdurige schommeling van de zeespiegel van de Noordzee en een minder snelle opwarming van de noordoostelijke Atlantische Oceaan hebben de zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust afgeremd, aldus het KNMI. „Maar die versnelling zien we straks waarschijnlijk wel.”
Eind deze maand begint in Glasgow een belangrijke klimaattop, de COP26. Premier Mark Rutte en leiders uit andere landen komen daar bijeen om oplossingen te bespreken.
Blijvend hoge emissies ’onwaarschijnlijk’
Noordhollands Dagblad
2 reacties :
Mijn moeder verzuchtte eertijds al:"Overdrijven is ook een vak". Maar wat wil je met Drijfhout de kans dat die overdrijft is groot.
Het KNMI met de K van Koninklijk, is het verlengstuk van de diverse regeringen Rutte. Het doel van Rutte(i.o.v. VN en WHO) is om de bevolking dag in dag uit te overspoelen met doemscenario's en dat lukt prima gezien de huidige situatie in Nederland.
Als we kijken naar de cijfers van de onderzoekers dan blijkt dat de zeespiegel van de Noordzee al jaren hetzelfde is, namelijk 1,86 mm. per jaar, we hebben het over ongeveer 20 cm over 80 jaar.
Als we, zoals voorspeld door de VN in de jaren '80, weer een ijstijd krijgen hebben we eerder de gletsjers in Nederland terug dan een zeespiegel stijging.
https://klimaatadaptatienederland.nl/actueel/actueel/nieuws/2019/zeespiegel/
Een reactie posten