Europese landen nemen nationale maatregelen om stijging energieprijzen te beperken
29-9-2021
Europa’s energiecrisis: terugschakelen naar steenkool staat voor de deur
Auteur: Alice Haine.
Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen die worden geconfronteerd met een ‘koude winter’ met energieverbruikers die het risico lopen hun huizen niet te kunnen verwarmen. De gasvoorzieningscrisis van het continent kan ertoe leiden dat energieleveranciers terugschakelen naar steenkool om aan de vraag te voldoen.
Europese nutsbedrijven bereiden zich voor om over te schakelen op alternatieve energiebronnen om aan de vraag te voldoen, waaronder CO2-rijke steenkool, aangezien de problemen met de gasvoorziening aanhouden, aldus analisten.
Als energieleveranciers gedwongen worden te concurreren om de beperkte hoeveelheid gas, zullen de prijzen blijven stijgen en worden de kosten “onvermijdelijk” doorberekend aan de consument.
Europese landen nemen nationale maatregelen om stijging energieprijzen te beperken
“Het komt erop neer dat, tenzij er een zachte winter komt of de vraag afneemt, de nutsbedrijven in de EU op zoek moeten gaan naar alternatieve energiebronnen om aan de vraag te voldoen”, zegt Slava Kiryushin, global head of energy bij DWF. een internationale aanbieder van juridische en zakelijke diensten.
“Hoewel de meesten bij ‘alternatieve energiebronnen’ denken aan ‘hernieuwbare energiebronnen’, heeft de energiemarkt een alternatieve definitie: steenkool”
Hoewel het verhogen van de steenkoolproductie door velen niet zal worden toegejuicht, aangezien Europa ernaar streeft zijn CO2-emissies te verlagen om de klimaatdoelstellingen te halen, is het een veel economischer bron van brandstof, zei Kiryushin.
“Het valt nog te bezien hoe de Europese nutsbedrijven de stijging van de CO2-emissies en het consumentenvertrouwen zullen afwegen tegen de onbeschikbaarheid of onbetaalbaarheid van stroom uit minder CO2-intensieve bronnen.”
Europese kolen voor levering volgend jaar zijn vrijdag gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008, dankzij een sterke vraag van elektriciteitscentrales en geringe voorraden.
Kolen voor Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen wonnen 2,6 procent tot $ 137 per ton, aangezien de stijgende aardgaskosten de Europese nutsbedrijven blijven drijven naar kolengestookte opwekking.
Steenkool lost Europa’s energieproblemen niet helemaal op
Steenkool lost de energiecrisis van het continent echter niet volledig op, aangezien de export van grondstoffen uit Australië, Zuid-Afrika en Colombia nog steeds wordt gehinderd door de pandemie en de uitdagingen in de toeleveringsketen, wat het effect van het geringe Russische aanbod nog verergert.
“De voorraden in heel Europa zijn laag en net als op de gasmarkt is de kolenaanvoer uit Rusland de laatste tijd gedaald”, zegt handelsgroep Energi Danmark.
De Europese Commissie ontwikkelt een “gereedschapskist” met initiatieven om het economische blok te helpen de stijgende energieprijzen aan te pakken.
Verschillende landen passen echter al nationale maatregelen toe om consumenten te beschermen tegen een sterke stijging van de rekeningen, waarbij Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk acties uitrollen zoals subsidies en prijsplafonds om consumenten te beschermen tegen stijgende kosten.
Vrijdag zei Iberdrola’s chief executive Ignacio Galan dat de situatie binnen vijf tot zes maanden zou normaliseren, maar de benchmarkgasprijzen zijn dit jaar meer dan verdrievoudigd.
Nu de Europese energiecrisis voortduurt, beginnen de marges voor volgend jaar ook de voorkeur te geven aan kolengestookte energie, wat nutsbedrijven ertoe aanzet om hun voorraden aan te vullen.
Aangezien stroomopwekking uit hernieuwbare bronnen niet in staat is om “aan de piekvraag te voldoen die een koude winter zou kunnen creëren”, zei Kiryshin dat het “bijna onmogelijk” zou zijn om voldoende extra opwekking te creëren in zo’n beperkte tijd.
“De komende drie tot vier maanden kunnen onverwachte gevolgen hebben voor alle industrieën, waarbij vooral de energie-intensieve sectoren een klap zullen krijgen”, zei hij.
Het VK gaat ook over op kolen
Groot-Brittannië is ook gedwongen om kolencentrales te laten draaien om de energievoorziening veilig te stellen, zei elektriciteitsopwekkingsbedrijf Drax.
Het land is in het bijzonder blootgesteld aan de Europese energiecrisis vanwege zijn afhankelijkheid van aardgas voor de opwekking van elektriciteit, waarbij de prijs van Europese gasfutures sinds mei meer dan verdubbeld is.
“Deze faciliteiten hebben een cruciale rol gespeeld om de lichten aan te houden in een tijd dat het energiesysteem onder aanzienlijke druk staat”, zei Drax.
Drax, eigenaar van de grootste fabriek van het land in Yorkshire in het noorden van Engeland, was van plan om dit jaar over te schakelen van steenkool naar biomassa om de klimaatverandering tegen te gaan.
De groep zou nu het gebruik van steenkool kunnen uitbreiden, zei topman Will Gardiner.
“We zijn ons er terdege van bewust dat het land mogelijk een groot probleem heeft en als Drax iets kan doen, zullen we er absoluut over nadenken om dat te doen”, zei hij.
Elke vertraging zou de plannen van Groot-Brittannië om tegen oktober 2024 kolengestookte elektriciteitsopwekking te schrappen, bemoeilijken, aangezien de regering van premier Boris Johnson ernaar streeft de Britse CO2-emissies tegen 2050 tot nul terug te brengen.
***
Bron hier.
0 reacties :
Een reactie posten