HOLLANDS KROON - MIDDENMEER
Een toegezegde miljoenenkorting op de bouwleges ten spijt, Google heeft besloten af te zien van de bouw van nog drie grote datacenters in Middenmeer. Om de al bestaande datacenters in het gebied is de laatste tijd veel te doen geweest.
Lees ook: Zo liep Hollands Kroon miljoenen euro’s mis van het mega-datacenter van Google
Google heeft al één reusachtig hyperscale datacenter in Middenmeer gebouwd, dat in december vorig jaar in gebruik is genomen. Het Amerikaanse bedrijf zou hiernaast nog drie gelijke gebouwen neerzetten, maar heeft daar om onbekende redenen van afgezien.
„We hebben geen bouwplannen voor deze locatie”, meldt Google op vragen van deze krant. „We hebben afgelopen december bekend gemaakt dat ons datacenter in Middenmeer operationeel is. Bovendien is onze huidige uitbreiding in Groningen in aanbouw, maar deze zal naar verwachting binnenkort worden afgerond. We hebben geen verdere aankondigingen voor uitbreidingen in Nederland.”
Waterfabriek
In Groningen heeft Google een datacenter gebouwd in Eemshaven, dat nu wordt uitgebreid. Ook is daar vorige week een waterfabriek in gebruik genomen, die ’industriewater’ levert voor het datacenter.
Google heeft 45 miljoen euro meebetaald aan deze waterfabriek, die geen drinkwaterkwaliteit levert, maar water dat genoeg gezuiverd is voor de koeling van de servers. De datacenters van Google en Microsoft in Middenmeer wordt met zuiver drinkwater van PWN gekoeld.
Dat Google afziet van nog drie datacenters in Middenmeer, is een klap in het gezicht van het college van B en W van de gemeente Hollands Kroon, dat al jaren een rodeloperbeleid hanteert voor de vestiging van hyperscale datacenters. Er staan er nu twee, van Google en Microsoft, samen 60 hectare groot. Er is ruimte voor nog eens 170 hectare waar mega-datacenters zich mogen vestigen.
Megakorting
In de plannen van de gemeente staat het gebied voor Google, dat ambtelijk bekend stond onder de werktitel ’Pascal’, nog altijd ingetekend, pal naast het bestaande datacenter van de zoekgigant.
Google had in 2019 bij ambtenaren van Hollands Kroon, met medeweten van het hele college van B en W, een megakorting bedongen op de bouwleges. Die heffing vond Google namelijk te hoog, zo valt te lezen in documenten die door de Telegraaf zijn opgevraagd via een wob-verzoek bij de gemeente. In Groningen betaalde Google eerder aanzienlijk minder leges voor een datacenter.
Uiteindelijk zegde het college van Hollands Kroon toe om een korting (het college van B en W spreekt nu van ’maatwerk’) van bijna 70 procent op de bouwleges te geven, als Google alle vier de gebouwen gelijktijdig zou neerzetten. Het is echter uiteindelijk gebleven bij één gebouw, zodat de miljoenenkorting op deze gemeenteheffing uiteindelijk niet is verleend.
0 reacties :
Een reactie posten