DEN HELDER
De kunstcollectie van Rob Scholte mag door de gemeente Den Helder worden geveild. De eerste van de acht geplande veilingen vindt op 9 april plaats. Ook als de kunstenaar in beroep gaat tegen het vonnis, mag de veiling doorgaan.
Delano Weltevreden 16-3-2021
Dat heeft rechter L. Saarloos dinsdag besloten. Scholte was in de gelegenheid gesteld om met kopers op de proppen te komen die meer zouden willen betalen dan het bedrag dat zijn kunstwerken volgens een door de gemeente ingehuurde expert op de veiling zullen opbrengen: 350.000 euro. Dat is niet gelukt.
Scholte wilde zijn werktuigen terug om weer kunst te kunnen maken. Omdat hij niet heeft gespecificeerd wat hij precies terug wil, komt de rechter niet aan die eis tegemoet.
Experts
De kunstenaar wilde dat schade-experts de hele in beslag genomen kunstcollectie onderzochten. Enkele kunstwerken waren namelijk beschadigd. Daarvoor stelt Scholte veilingbedrijf BVA en de gemeente Den Helder aansprakelijk.
Lees ook: Een deel van de kunstcollectie van Rob Scholte is beschadigd, zegt zijn advocaat. ’De schade kan in de tonnen lopen’
De rechtbank vindt echter dat het te veel tijd en geld kost om een schade-expert de hele collectie te laten controleren.
De gemeente Den Helder hoeft BVA ook niet op te dragen om schadebeperkende maatregelen te nemen. Volgens de rechter hoort BVA dat te doen en is een speciale opdracht niet nodig.
Op 9 april mag BVA het eerste deel van de kunstcollectie veilen. De gemeente wil dat Scholte zijn handtekening plaatst op stukken die daar nog niet van zijn voorzien. De rechtbank verplicht hem daar niet toe. Scholte mag zelf bepalen of hij dat wil doen.
Hoewel het Scholte niet is gelukt om kopers met een goed bod te presenteren, is die kans nog niet verkeken. Geïnteresseerden mogen meebieden of voor de veiling een bod uitbrengen op de hele collectie. De deurwaarder bepaalt dan of het bod aanvaardbaar is.
Ontdaan
Rob Scholte is ontdaan door de beslissing van de rechtbank zegt advocaat Ina Molenaar. ,,Maar hij blijft strijdbaar.’’ De strijd is volgens haar nog lang niet gestreden. ,,Op 6 april dient bij het Gerechtshof Amsterdam het beroep in drie zaken. Het gaat dan onder andere over de vraag of mijn cliënt en zijn gezin uit het Rob Scholte Museum hadden mogen worden gezet.’’
Zij sluit niet uit dat het Gerechtshof ’iets vindt’ van de veiling die drie dagen later begint. ,,Rob Scholte zit in een totale wurggreep. De uitspraak van de rechtbank doet geen recht aan zijn belangen. Bovendien bestaat met de veiling het risico dat cultuurhistorisch waardevol erfgoed verloren gaat. Als dat gebeurt is dat verdrietig voor de kunstwereld in brede zin. De kunstwereld en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed realiseren zich dat, maar door de rechtbank wordt dat niet gezien.’’
De veiling zal niet leiden tot de hoogst mogelijke opbrengst voor de kunstcollectie, hebben Scholte en zijn advocaten steeds geroepen. ,,Op zo’n veiling komen alleen koopjesjagers af.’’ Den Helder is volgens de kunstenaar voorbarig met het verkopen van zijn kunstcollectie. Als het Gerechtshof oordeelt dat Scholte niet uit het Rob Scholte Museum had mogen worden gezet, kan de gemeente een schadeclaim van ettelijke miljoenen tegemoet zien.
Verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters is blij met de uitspraak: ,,De situatie waarin de gemeente en de heer Scholte zijn beland, is uitermate treurig. De gemeente is van mening dat de heer Scholte in het voortraject voldoende gelegenheid is geboden om zelf met een oplossing te komen. Dat is helaas niet gelukt. Het college dient echter altijd het belang van de gemeente in het vizier te houden. Ik spreek de hoop uit dat er spoedig een moment komt waarop we dit boek met elkaar kunnen sluiten.”
0 reacties :
Een reactie posten