Europeanen eten steeds meer zeewier.
Gaan zeewierboerderijen rond windparken straks heel Nederland voeden?
Europese consumenten zullen in de nabije toekomst vaker en meer zeewier eten. En dat wier kan dan best wel eens lokaal en duurzaam geproduceerd worden, bijvoorbeeld in boerderijen die rond windturbines op zee liggen. Nu de vraag groeit en een zeewierboerderij goedkoper wordt, zijn meer bedrijven geïnteresseerd in deze zilte zeegroente.
MARC SEIJLHOUWER4 maart 2021
Europeanen eten steeds meer zeewier. Op dit moment belandt 10 procent van de mondiale zeewierproductie hier op een bord. Dat is voornamelijk geïmporteerde zeewier uit Azië. Zelf produceert Europa slechts 1 procent van de in totaal 32,4 miljoen ton wier die wereldwijd wordt geoogst. Maar de Europese markt voor eetbare zeewier groeit en zal in 2030 naar schatting 2 tot 2,8 miljard waard zijn. Europese consumenten vinden plantaardig eten steeds belangrijker (zoals bijvoorbeeld te zien is aan de stijgende verkoop van vleesvervangers). Ook geven consumenten steeds meer de voorkeur aan lokale producten.
Hoge prijzen
Dit alles blijkt uit een onderzoek naar de markt van zeewier, uitgevoerd in opdracht van North Sea Farmers, een beweging van bedrijven met een passie voor zeewier. North Sea Farmers hoopt dat het onderzoek laat zien dat er een groeiende markt is voor het product, waardoor bedrijven het durven om zeewier af te nemen en aan te bieden. “Zo doorbreek je het kip-ei-verhaal dat je bij nieuwe producten hebt”, vertelt Koen van Swam, manager bij North Sea Farmers.
Lees meer: Zeewier: het voedsel van de toekomst
De vraagkant is echter niet de enige issue. Op dit moment is zeewier in Nederland nog een kleinschalige aangelegenheid en daardoor zijn de prijzen hoog. Dat zorgt ervoor dat zeewier alleen rendabel verkocht kan worden als smaakmaker, in kleine hoeveelheden voor veel geld. Van Swam denkt echter dat dat snel zal veranderen. “Wij legden onze eerste 25 meter zeewier, jaren geleden, aan voor hetzelfde bedrag dat we nu nodig hebben voor de aanleg van een proefboerderij van een kilometer. De kosten kunnen snel dalen.”
Grootste boerderij van Europa
Van Swam is met verschillende bedrijven in gesprek over een zeewierboerderij bij een windpark. Welk windpark dat zal zijn, is nog niet bekend, maar er is een intentieverklaring van een afnemer. De boerderij krijgt dan een oppervlak van een vierkante kilometer en is een van de grootste in Europa. “Zo’n boerderij kan 1.000 ton wier per jaar produceren. Dat is een begin van wat we moeten produceren om de groeiende vraag bij te benen.”
Zeewier speelt ook een belangrijke rol in overheidsplannen. De regering mikt op 400 vierkante kilometer zeewierboerderijen rond windparken vanaf 2030 en bekijkt hoe deze boerderijen kunnen bijdragen aan de eiwittransitie. “Zeewier kan als vervanger van dierlijke eiwitten wel 1,6 miljoen ton CO2 besparen”, vertelt Van Swam. Ook leveren die boerderijen niet alleen een bron van voedsel, maar zorgen ook voor een beter ecosysteem rond de turbines. Bovendien absorbeert het zeewier CO2 tijdens het groeien, net als andere gewassen dat doen.
Lees meer: Zeewier als biomassa en voedsel wordt goedkoper dankzij nieuwe techniek
CHANGE INC.
0 reacties :
Een reactie posten