Actiegroep wil met miljoenenclaims de windmolens bij Noorder IJ-plas tegenhouden; Collectieve rechtszaak in voorbereiding

Datum:
  • woensdag 17 maart 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  AMSTERDAM

    Met een schadeclaim van vele tientallen miljoenen, willen bewoners van de woonschepen in het Zijkanaal H de plaatsing van windmolens bij de Noorder IJ-plas voorkomen.


    Frans van den Berg 17-3-2021


    „Wanneer er hoge windmolens nabij woningen worden geplaatst, dan worden die woningen minder waard. De coöperatie die de windmolens bij onze plas wil bouwen, moet daar in de plannen rekening mee houden. Zo niet, dan kunnen we het faillissement aanvragen nog voor de molens worden geplaatst”, legt Bart Breedijk zijn aanpak uit.

    Hij woont zelf in een fraaie woonboot in het Zijkanaal H. Deze westzijde van de IJ-plas is nog net Amsterdams grondgebied. De overzijde is Zaanstad en iets noorderlijker is het Oostzaan. Dit drie-gemeenten punt heeft Amsterdam op het oog om drie tot zes windmolens te plaatsen. Nu de plannen voor molens bij IJburg na felle weerstand onder de bevolking zijn ingetrokken, is de Noorder IJ-plas alleen maar serieuzer geworden.

    Overlast

    Zijn eigen woonboot is klimaatneutraal: zonnepanelen en een warmtepomp. Ook hebben de bewoners voorgesteld drijvende zonnepanelen in de plas te leggen. „Maar windmolens met een hoogte van 150 meter willen we niet. Laten ze die maar in het Amsterdamse havengebied zetten. Zulke hoge windmolens geven slagschaduw, geluidsoverlast en verpesten de horizon. Amsterdam heeft wel een intentie-overeenkomst met enkele energiecoöperaties, maar die mensen wonen hier niet eens in de buurt.”

    Die coöperatie moet volgens Breedijk, die zelf advocaat is, in het bedrijfsplan rekening houden met schadeclaims. „Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat woningen binnen een straal van twee kilometer gemiddeld 2,5 procent minder waard worden. Alleen in Oostzaan gaat het dan al om ruim veertig miljoen euro. Daar komen woningen in Amsterdam-Noord en Zaandam-Zuid nog bij. Van twee projectontwikkelaars van de Achtersluispolder hebben we al de toezegging dat ze meedoen. De woningen in de Achtersluispolder moeten nog gebouwd gaan worden, maar zijn straks op voorhand al 75 miljoen euro minder waard. De bewoners van het Zijkanaal verliezen drie miljoen op de waarde van hun ligplaats. En dan raken de gemeenten ook nog eens een deel van de WOZ-belasting kwijt”, rekent hij voor.

    Rechtbank

    Breedijk zoekt naast de woonbootbewoners en projectontwikkelaars nu naar bewoners die zich willen aansluiten bij de collectieve claim. De eerste stap is straks om de rechtbank te vragen een taxateur aan te stellen. „Wanneer de energiecoöperatie die toekomstige claim niet in de bedrijfsvoering kan opvangen, dan kunnen wij het bestaansrecht laten toetsen in een faillissementsaanvraag. Wanneer we niets doen, staan de windmolens er straks. Dan kan je wel een planschadeverzoek indienen, maar dan is het al te laat. Dan worden die molens echt niet meer weggehaald.”

    Naast de schadeclaims, loopt er nog een tweede spoor. Dat is afkomstig uit Landsmeer, van Rob van der Meer en nog vier bewoners. Zij hebben al meer dan duizend handtekeningen tegen ’de mega turbines van Amsterdam’ die langs de A10 kunnen komen. Daarnaast hebben zij een verzoek neergelegd bij de acht randgemeenten van Amsterdam om bij de provincie Noord-Holland protest aan te tekenen. De provincie zou moeten eisen dat er draagvlak is onder alle inwoners (dus niet alleen Amsterdammers). Wanneer dat draagvlak er niet is, dan zouden windmolens niet binnen 600 meter van woningen mogen komen.

    Lees hier de eerdere verhalen:

    Windturbines bij Landsmeer?

    Bij de Noorder IJplas staan vijf windmolens ingetekend

    Oostzaan fel gekant tegen 150 meter hoge windmolens van Amsterdam

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten