Groene labels uit Brussel EUROPESE COMMISSIE
Ruud Mikkers en Edwin Timmer 24-3-2021
Terwijl Nederlandse huishoudens al vier jaar wordt verteld dat ze van het gas af moeten om het klimaat te redden, staat de Europese Commissie op het punt om aardgas aan te wijzen als ’duurzame brandstof’.
BRUSSEL Dat bevestigen bronnen rond de Europese Commissie in Brussel. Het groene plakkertje voor aardgas staat in een ontwerptekst voor nieuwe regelgeving over wat Brussel wel of niet als groene investeringen wil beschouwen.
Het benoemen van aardgas als klimaatvriendelijk is pikant. Het druist recht in tegen de dwingende oproep uit het klimaatakkoord om Nederlandse woningen zo snel mogelijk aardgasvrij te maken. Meer dan vierhonderd miljoen euro stopte het rijk al in proefprojecten om complete wijken aardgasvrij te maken.
Bedenkingen
„Huizenbezitters die toch al hun bedenkingen hadden, zullen nu helemaal zeggen: ’Waar zijn we toch mee bezig?”, reageert Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.
„Vanaf het begin krijgen wij al commentaar van onze leden uit de grensstreek”, zegt André de la Porte. „Vlak over de Duitse grens komen zij bordjes tegen met de tekst: ’Wij gaan verduurzamen, wij stappen over op aardgas’. Het is nooit goed uitgelegd waarom Nederland er dan wel af zou moeten.”
Klaagbrief
In Brussel bestaat nog flink wat discussie over de tekst, en het is onzeker dat de groene sticker voor aardgas de eindstreep haalt. Lidstaten als Duitsland en Polen zouden voor de typering zijn, omdat zij aardgas zien als nuttige overgangsbrandstof voor het uitfaseren van kolencentrales.
Lobbyisten van milieuorganisaties zijn echter fel tegen. Zij hebben dinsdag naar onder meer eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) en eurocommissaris Maired McGuinness (Financiële Stabiliteit) een open klaagbrief gestuurd.
„Het idee om aardgas als milieuvriendelijk te betitelen, is een gotspe”, stellen ruim tweehonderd ondertekenaars, waaronder de Nederlandse financiële instellingen Triodos Bank en ASN Bank.
Toch stuit het streven naar volledig aardgasvrij in de gebouwde omgeving op steeds grotere tegenstand. Ten eerste blijkt de wijkenaanpak bijzonder complex. En niet in de laatste plaats is het peperduur: rond de 40.000 euro per woning, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
„Als je iets pragmatischer tegen gas mag aankijken, en bijvoorbeeld ook mag overstappen op hybride cv-ketels, dan zou dat de doelmatigheid van ons klimaatbeleid sterk verhogen”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek. „Zeker als hybride-ketels ook onderdeel mogen zijn van het eindbeeld in 2050.”
Formatietafel
Aardgasvrij en het klimaatbeleid liggen binnenkort op de formatietafel aan het Binnenhof in Den Haag. Een soepele opstelling van Brussel ten opzichte van aardgas maakt het voor de onderhandelaars mogelijk iets gemakkelijker. Rond 21 april verwacht de Europese Commissie de definitieve regelgeving te publiceren.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten