DEN HELDER - Als hem dat niet lukt, mag de gemeente tot veiling overgaan,
Kunstenaar Rob Scholte heeft van de rechtbank meer tijd gekregen om van geïnteresseerden een bod op zijn kunstcollectie te krijgen. Dat bod moet er uiterlijk woensdag 24 februari zijn. Als het voor de schuldeisers niet acceptabel is, mag de gemeente de collectie laten veilen.
Dat heeft rechter L.J. Saarloos vrijdagmiddag besloten. Hij had Scholte tot 5 februari de tijd gegeven om met kopers op de proppen te komen die meer voor de kunstcollectie willen neertellen dan de door een gemeentelijke taxateur geschatte opbrengst van 350.000 euro.
Meer tijd
Er is meer tijd nodig om dat voor elkaar te krijgen, vertelde advocaat Ina Molenaar de rechtbank. Dat het niet is gelukt om een goed bod van geïnteresseerden te krijgen, ligt volgens haar niet aan haar cliënt. Zij zegt dat veilingbedrijf BVA, waar de kunstcollectie is opgeslagen, allerlei voorwaarden stelde voor het bezichtigen van de collectie. Bovendien was niet de volledige collectie in kaart gebracht, zegt zij. ,,De gemeente had eerder aangegeven dat het overgrote deel van de collectie was gefotografeerd en dat de catalogus bijna af was. Er bleken van ongeveer achthonderd kunstwerken foto’s te zijn, terwijl er in totaal zo’n achtduizend kunstwerken zijn.’’
Lees ook: Kunstenaar Rob Scholte probeert tevergeefs een half miljoen euro te lenen om zijn eigen kunstcollectie te kopen
De informatie die er is, is volgens een door haar geraadpleegde deskundige niet voldoende om een goede waardebepaling te doen. Er moet een omschrijving zijn van de aard van het kunstwerk. Daarnaast moet de titel van het kunstwerk genoemd zijn, net als het formaat. De naam van de kunstenaar en een afbeelding van het kunstwerk zijn ook nodig. ,,De tot nu toe verstrekte gegevens van BVA zijn te kwalificeren als een rommeltje’’, zegt de advocaat.
Stadsadvocaat Ilse van der Poel zegt echter dat BVA de collectie in delen wilde veilen, waarbij steeds een doorsnede ervan zou worden aangeboden. BVA is met het in kaart brengen van de collectie gestopt omdat de rechtbank tot tweemaal toe de veiling heeft verboden.
Veel te laag
De advocaat van Rob Scholte zegt dat de taxaties van een door de gemeente ingehuurde deskundige veel te laag waren. Zij had de maximale opbrengst bij veiling geschat op 350.000 euro. Een andere deskundige stelt echter dat een deel van de collectie (2915 stuks) bij een online veiling ruim 1,6 miljoen euro zou moeten opbrengen. Hij had de waardebepaling uitgevoerd namens veilingbedrijf Catawiki.
Maar rechter Saarloos wees advocaat Molenaar er op dat een executieveiling iets heel anders is dan een kunstveiling.
Een kunsthistoricus die de collectie op 3 februari heeft bekeken is volgens de advocaat van Scholte bereid als tussenpersoon op te treden tussen de kunstenaar en potentiële investeerders. Maar daarvoor moet de collectie goed in kaart worden gebracht, zegt hij. En daar is tijd voor nodig.
Bizar
De deskundige is volgens advocaat Molenaar ’verontwaardigd’ over de manier waarop BVA bepaalde onderdelen wil verkopen. ,,Hij noemt het bizar en schrikbarend dat BVA twaalf pallets drukplaten van de voormalige kunstdrukkerij Mercurius voor de waarde van oud ijzer wil verkopen. Terwijl het in zijn ogen gaat om cultureel erfgoed binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als de kunstcollectie door BVA wordt geveild zou dat volgens hem kapitaalvernietiging zijn van het werk van Scholte en van al het andere werk in de collectie dat van historisch belang is.’’ De stadsadvocaat bestrijdt de lezing van de kunsthistoricus over de drukplaten. ,,Die zijn nog niet getaxeerd.’’
Volgens de advocaat van Scholte is vier weken nodig om de collectie goed in kaart te brengen. Stadsadvocaat Van der Poel zegt echter dat de gemeente wil dat BVA op 15 maart met het veilen van de collectie begint. Twee weken daarvoor zou de collectie op internet zichtbaar worden. Scholte heeft wat haar betreft dus nog enkele weken de tijd om met kopers op de proppen te komen.
Rechter Saarloos heeft de deskundigen met wie Rob Scholte contact heeft tot uiterlijk 19 februari de tijd gegeven om de collectie te inventariseren en te taxeren. Uiterlijk woensdag 24 februari moeten zij met een bod komen. Op 2 maart wil de rechter de beide partijen weer spreken. Als er geen aanvaardbaar bod is, mag de gemeente Den Helder een datum prikken voor de veiling via BVA.
Schuld
De schuld van Rob Scholte is fors. De gemeente Den Helder eist van de kunstenaar zo’n 550.000 euro. De vorige advocaten van de kunstenaar hebben ook belang bij de verkoop van de kunstcollectie. Scholte heeft een onbetaalde rekening van 375.000 euro bij Friedberg & Mahn Advocaten.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten