De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat ze het coronavaccin van AstraZeneca niet gaat nemen omdat ze er naar eigen zeggen niet voor in aanmerking komt.
26 februari 2021
Een commissie van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, stelt dat de prik van AstraZeneca alleen gebruikt mag worden bij mensen jonger dan 65 jaar. De commissie komt tot dat advies omdat onduidelijk is hoe effectief het middel is voor 65-plussers.
Merkel (66) kreeg de vraag of ze het vaccin wilde nemen om het goede voorbeeld te geven, nadat was gebleken dat de Duitse overheid pas 15 procent van alle doses heeft kunnen slijten. Slechts 240.000 van de 1,54 miljoen doses zijn gebruikt. Dat betekent dat 1,2 miljoen doses nog op de plank liggen. De Duitse bondskanselier zei eerder dat het vaccin, dat door veel zorgmedewerkers is geweigerd, ‘een betrouwbaar, effectief en veilig vaccin is’.
Gesmeekt
De bondskanselier heeft Duitsers gesmeekt om het vaccin te nemen. “We zitten nu in de derde golf. We kunnen ons geen ups en downs meer veroorloven,” zei Merkel.
De Franse president Emmanuel Macron zette als eerste Europese leider vraagtekens bij de effectiviteit van het vaccin. Zwitserland onderzoekt inmiddels mogelijkheden om miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin door te verkopen. De overheid heeft de vaccins al betaald, maar wil ze vanwege de slechte reputatie niet meer gebruiken.
80 procent niet gebruikt
De laatste weken is uit meerdere tests, onder andere uitgevoerd door AstraZeneca zelf, gebleken dat het vaccin minder goed werkt bij 65-plussers. Bij andere varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse mutatie, werkt het nauwelijks. Nederland heeft bijna zes miljoen doses van het vaccin gekocht.
Van alle doses die AstraZeneca tot nu toe aan de EU heeft geleverd, is bijna 80 procent nog niet gebruikt, schrijft The Guardian. Veel landen willen de prik niet aan 65-plussers geven.
0 reacties :
Een reactie posten