Kunstenaar Rob Scholte heeft tevergeefs geprobeerd een lening of een bankgarantie van een half miljoen euro los te peuteren bij de Britse firma Lloyd’s. Hij wilde daarmee zijn eigen kunstcollectie kopen, zodat het niet openbaar verkocht wordt.
Dat blijkt uit brieven die Stichting Adviesman namens Scholte heeft gestuurd naar Lloyd’s. Oliver W. Anderson van Stichting Adviesman schrijft aan het Britse bedrijf dat de kunstcollectie van Scholte via de Alkmaarse firma Raetsheren van Orden en verzekeraar W.A. Hienfeld is verzekerd en vervolgens bij Lloyd’s is ondergebracht. Anderson stelt dat de gemeente Den Helder zich niet heeft gehouden aan de verzekeringsvoorwaarden en dat de goede naam van Lloyds zo te grabbel wordt gegooid.
Intentieverklaring
Anderson vraagt Lloyds om een half miljoen beschikbaar te stellen middels een lening, bankgarantie of intentieverklaring. Met dat geld kan Scholte zijn hele kunstcollectie kopen. Hij wil zo voorkomen dat de collectie, die volgens Anderson tussen de 5 miljoen en 20 miljoen euro waard is, voor een habbekrats wordt verkocht. Een door de gemeente ingehuurde taxateur schat dat de kunstcollectie bij verkoop via veilingbedrijf BVA 350.000 euro opbrengt.
Rechter Leendert Saarloos heeft de openbare verkoping van de kunstcollectie op 8 januari voor de tweede keer tegengehouden. Scholte had voldoende aannemelijk had gemaakt dat hij een veel betere prijs voor zijn kunstwerken kon vangen als hij zelf op zoek ging naar verkopers.
Baas
Uit de brief van Oliver W. Anderson aan Lloyd’s blijkt dat Scholte de kunst zelf wil kopen. De baas van de juridische afdeling van Lloyd’s zegt echter dat het bedrijf geen verzekeraar is, maar een marktplaats waar diverse partijen in de verzekeringswereld bij elkaar worden gebracht. Hij maakt in zijn antwoord aan Anderson duidelijk dat Lloyd’s niet van plan is om Scholte een lening, intentieverklaring of bankgarantie te verstrekken.
De gemeente wil zo’n 550.000 euro van Scholte hebben, zijn voormalige advocatenkantoor heeft een onbetaalde rekening van 375.000 euro. Vrijdag moet Scholte aan rechter Saarloos vertellen of en in welke mate het hem is gelukt om kopers voor zijn kunststukken te vinden. Afhankelijk van het resultaat dat Scholte heeft geboekt, besluit de rechter of hij meer tijd krijgt of dat de gemeente Den Helder de kunstcollectie mag veilen.
De briefwisseling tussen Stichting Adviesman en Lloyd’s is hier te zien:
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten