In Tuitjenhorn staan buren lijnrecht tegenover elkaar

Datum:
  • donderdag 18 februari 2021
  • in
  • Categorie: ,
  • TUITJENHORN  Houtkachel schadelijker dan gedacht 


    18-2-2021

    VERVUILING 

    Houtkachel schadelijker dan gedacht Houtkachels zijn een stuk vervuilender voor mens en milieu dan eerder werd aangenomen, dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Conflicten tussen houtstokers en hun buren, die vaak al jaren aan de gang zijn, worden daarmee weer flink aangewakkerd. Houtkachel maakt het er in de wijk niet gezelliger op 

    Inmiddels heeft ze zwarte strepen op de muren, waarschijnlijk roetaanslag, en legt ze bij Oostenwind een badlaken tegen het raam, om de stank die door de kieren komt tegen te houden. Al zo’n acht jaar ervaart Coos Pronk uit Tuitjenhorn overlast van houtstook door iemand anders in de straat. Als astmapatiënt gaat haar gezondheid achteruit. „Het is een ernstige toestand”, zegt ze. „Mensen vinden het heerlijk om bij dat warme vuurtje te zitten, maar andere mensen worden vergiftigd, dit kan toch niet de bedoeling zijn?” 

    Knelpunt

    Ook dorpsgenoot Ineke Hoogervorst en haar man zijn al jaren verwikkeld in eenzelfde situatie. De buren stoken op een houtkachel, zij hebben last, maar een oplossing is er niet. 

    Inmiddels is Hoogervorst er zo emotioneel betrokken bij geraakt dat ze er ’geestelijk kapot van is’. En zo zijn er meer mensen in Tuitjenhorn en omstreken die overlast ervaren, maar die liever niet met naam en toenaam worden genoemd. 

    Het grote knelpunt in dit verhaal: er is geen echte regelgeving. De mensen die hun verhaal willen delen, zijn stuk voor stuk enorm gefrustreerd. Al jaren liggen ze in de clinch met de buren, omdat ze niet normaal meer kunnen leven door de stank, rook en gassen die vrijkomen bij het hout stoken. Om de tafel gaan is inmiddels een illusie. Het gesprek is gepolariseerd, men kan elkaar niet meer luchten of zien en soms moet de politie er zelfs aan te pas komen. 

    Roet 

    Coos woont in Tuitjenhorn in een rijtjeshuis. De rij bestaat in totaal uit vijf huizen. Zij op de hoek, de houtstoker in het midden. Luchten kan ze eigenlijk niet, de buren gebruiken de houtkachel als hoofdverwarming. Een aantal jaar geleden daalde de roetstof zelfs neer op haar bank. Dat is inmiddels gelukkig verholpen door een andere schoorsteen, maar de overlast is niet gestopt. Andere mensen in het blok hebben ook wel last, maar de ene buur meer dan de andere. Daarnaast hebben sommige mensen geen zin in ’onenigheid of ruzie’. Dat begrijpt ze wel, maar misschien zou de overlast serieuzer worden genomen als iedereen zich wat feller uit durfde te spreken. Daarin valt Ineke, die in een andere hoek van Tuitjenhorn woont, haar bij. Ook zij weet dat er anderen zijn die overlast ervaren. „Meer mensen moeten klagen”, zegt ze. 

    Hun dorpsgenoot Dennis van der Gulik ervaart de vele houtkachels in de buurt ook als vervelend, maar hij lijkt er een stuk rustiger onder. „Ik stel me er op in dat het er is als ik thuis kom van mijn werk. Als ik het ruik, doe ik het rooster dicht. Zo leef ik maar, anders ga ik er aan onderdoor.” De rook komt bij het gezin de bovenverdieping in via het rooster. „Dat is niet prettig. Vooral voor de kinderen, hun slaapkamer staat vol rook.” Dennis heeft in het begin de overlast bij de gemeente gemeld, maar kreeg te horen dat het geen zin had om vaker melding te maken. 

    Regelgeving 

    Er is nauwelijks regelgeving voor het stoken van hout. In 2019 werd duidelijk dat de landelijke politiek het hete hangijzer bij de gemeenten wil neerleggen. Gemeenten verschuilen zich juist weer achter het landelijke beleid. 

    Ook in Schagen. 

    Woordvoerster van de gemeente, Ans Heijne, laat weten dat de gemeente houtkachels niet zomaar kan verbieden, zolang er landelijke (milieu)regelgeving is die zulke kachels toestaat. „Het kan zijn dat de regelgeving landelijk verandert door deze nieuwe cijfers, daar wachten wij dan ook op. Als er sprake is van overlast en dat bij ons wordt gemeld, gaan BOA’s in gesprek met de melder en veroorzaker.” 

    Er zijn een aantal gemeentes die in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hebben opgenomen dat de gemeente handhavend kan optreden wanneer op hinderlijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid. Schagen heeft dit niet zo vastgelegd in de APV. „Zeer kwalijk”, zegt Coos. 

    Dorpsraad 

    De houtkachel is kennelijk zo’n heet hangijzer in het dorp dat vlak voor het publiceren van dit verhaal, de voorzitter van de dorpsraad ongevraagd zijn steun nog wil uitspreken. Sjaak Kruijer: „Wij worden ook benaderd door inwoners met of zonder aandoeningen aan de luchtwegen die hiervan grote overlast ervaren. Ramen, roosters en deuren moeten regelmatig gesloten worden als je geen vieze rooklucht naar binnen wilt krijgen. Onlangs is bewezen dat houtgestookte kachels meer schadelijke stoffen uitstoten dan alle auto’s die in Nederland rondrijden. Alle alarmbellen moeten dan toch gaan rinkelen? Hoog tijd dat de politiek hiertegen in verweer komt en zijn inwoners in bescherming neemt.”

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten