SCHAGER COURANT 4-2-2021
Vijf bedden voor covidzieken die isolatie koppig weigeren
Dat blijkt uit een dinsdag in de Staatscourant gepubliceerd bericht, waarover op sociale media nogal wat ophef onstond. Volgens het UMCG, waaronder Beatrixoord valt, gaat het om een mogelijkheid die de Wet Publieke Gezondheid al langer mogelijk maakt.
Voor coronapatiënten is gedwongen isolatie – iets waarvoor de voorzitters van de veiligheidsregio’s een beschikking kunnen uitschrijven – overigens nog niet voorgekomen. Bij bijvoorbeeld tuberculosepatiënten gebeurde het wel. ,,Het is bedoeld als laatste redmiddel en het gaat alleen om patiënten die een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving’’, stelt een UMCG-woordvoerder.
Hein Kernkamp van Minerva Advocaten zocht eerder al uit in hoeverre de overheid burgers tot isolatie kan verplichten. Hij keek daarbij naar patiënten bij wie tbc is vastgesteld, enkele honderden gevallen per jaar. Tuberculose valt onder de minder zware groep B1 van meldingsplichtige ziekten (terwijl corona in de zwaarste groep A zit), maar kent desalniettemin een flinke reeks dwingende maatregelen.
,,De meeste mensen volgen de instructies vrijwillig op. Ze hebben een goed ziektebeeldinzicht en houden zich aan de voorschriften. Het komt een enkele keer voor dat ze tóch naar het werk willen of bijvoorbeeld op een vakantie die al was geboekt. Dan komen de burgemeester of de voorzitter van de veiligheidsregio, het Openbaar Ministerie en de rechtbank er aan te pas’’, legde hij uit. Behalve de beschikking is er ook een machtiging van de rechter nodig voor een gedwongen isolatie.
Zo’n situatie deed zich begin vorig jaar – net voordat corona in Nederland uitbrak – voor in Gooise Meren. De burgemeester van die gemeente had toen een last tot gedwongen isolatie afgegeven voor een 31-jarige inwoner. De man was het niet eens met zijn opname, hij twijfelde aan de diagnose open tuberculose. De officier van justitie in Groningen (waar Beatrixoord is gevestigd) vroeg daarna om voortzetting van de gedwongen isolatie. Uiteindelijk erkende de man ter zitting dat opname en behandeling belangrijk was. De rechter hoefde toen geen uitspraak te doen.
Beatrixoord heeft al langer een vleugel die bedoeld is voor gedwongen opname van tuberculosepatiënten. In praktijk gaat het dan in veel gevallen om patiënten met psychiatrische problemen, vaak in combinatie met een drugsverslaving. Die kunnen een enkele keer zo in de war zijn dat ze bewust anderen besmetten met tbc of zich in ieder geval niet aan de regels willen houden.
Voor coronapatiënten is er nog nooit van gebruik gemaakt. De vermelding in de Staatscourant is volgens het UMCG bedoeld om formeel vast te leggen dat – mocht gedwongen isolatie van coronapatiënten nodig zijn – het op een van de vijf bedden In Beatrixoord zal zijn.
In tbc-kliniek is gedwongen opname mogelijk
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Ook hier, zijn dit mensen die dit bedenken?
Een reactie posten